20.8.12

7


Tänään on kulunut seitsemän vuotta siitä, kun purimme muuttokuorman Delftissä. Muuttoauto oli hankalasti kapean kanavanvarren tukkeena ja paikalliset uhkasivat kutsua poliisit. Apuna olleet H:n uudet kollegat sanoivat, että ei siitä tarvitse välittää, niin ne aina sanovat.



Piti mennä tasan kahdeksi vuodeksi, sitten palata Suomeen omaan kivaan työhön, ostaa ehkä asunto, perheytyä, hankkia koira. Ei mennyt ihan näin.



Olen miettinyt koti-ikävää ja suomalaisuutta viime aikoina. Joku kysyi minulta, että kai minusta on hyvä olla suomalainen. Jäin miettimään, että niin, kyllä varmasti. Jos olisin itävaltalainen, olisi minusta varmaankin hyvä olla itävaltalainen, ja jos tsekki, olisi sekin hyvä. Suomalaisuudessa sinänsä ei liene mitään erikoisbonusta. En tunne, että on parempi olla suomalainen kuin jotain muuta kansallisuutta. Miksi ihmeessä olisi?



Maahanmuuttajavuosieni alkuvaiheissa koti-ikävä oli hirmuinen. Muistan, kuinka halusin sulkea silmät, jotta kaikki ei koko ajan näyttäisi niin kovin vieraalta. Mieluiten olisin sitten avannut ne ja nähnyt edessäni Liisankadun viettävän Tervasaarta kohti. Kaikki oli ajoittain väärin; näin ei tehdä Suomessa, miksi ne täällä näin tekevät.



Koti-ikävän aaltoja tulee ajoittain yhä, mutta enää ne eivät ole samanlaisia. Nyt kaipaan maisemaa ja sitä, että voin kommunikoida asioidessani omalla kielellä. Ja tietysti ihmisiä, mutta se onkin eri asia.



Oudointa on se, että juuri tällä hetkellä iso osa siitä entisestä koti-ikävästä kohdistuu Hollantiin. Kun lähdin sieltä vuosi sitten, ajattelin, etten tulisi maata kaipaamaan. Silti nyt ajattelen usein, kuinka ihana olisi kävellä Delftin läpi kauppaan, kuinka mukava ottaa juna Hoek van Hollandiin, kuinka kiva tavata kaverit Grote Marktilla ja katsella ihmisvilinää. Ja kun täällä jokin asia on outo tai erikoinen tai sitä ei ole, huomaan ajattelevani, että meillä Hollannissa tämä juttu kyllä toimi ihan toisella tavalla.



Epäilemättä nämä seitsemän vuotta ovat etäännyttäneet Suomesta. Lähtiessäni ajattelin vielä, että Suomessa kaikki asiat ovat parhaalla mahdollisella tavalla ja eläminen helppoa. Pitkään halusin takaisin. Nyt en enää oikein; muualla asuminen on opettanut, että tietyt perusasiat, kuten vaikkapa terveydenhuolto ja elämisen hinta ovat muualla paremmalla tolalla. Mutta eniten huomaan, että suomalainen mentaliteetti tuntuu nykyään usein kovasti vieraalta. En väitä, että saksalainen tai edes hollantilainen tuntuisi sen omemmalta; en vain koe enää pakottavaa tarvetta asua Suomessa siksi, että ihmiset olisivat siellä samanlaisia kuin minä. 



Ei pidä tuohtua eikä huolestua. Kyllä minä silti tietysti synnyinmaastani pidän. Maisemasta, kielestä, nuorten omaperäisestä pukeutumisesta, maaseudusta, metsästä, merestä, siitä, kuinka megahip Helsinki onkaan, varsinkin Baijerin pikkukaupungissa asuvan silmin. Urheilussakin kannatan aina Suomea, vaikka se saattaakin johtaa pettymyksiin. Mutta pahoin pelkään, että itsestäänselvää kotimaata minulla ei enää ole.

11 kommenttia:


  1. Minusta tuo kuulostaa kivalta. Eihän se sitä tarkoita, että hylkää perimänsä, vaikka viihtyy muuallakin. Itselle muistan olleen melkoinen havainto, nuorena aikuisena, että hyvä ihme. Nehän näköjään elävät ulkomaillakin, vaikka syövät ulkomaisia vihanneksia ja ulkomaista lihaa! Eikä ne kuole siellä sairauksiin ja tyhmyyteen, vaikka Suomessa vain osataan terveydenhoito ja koulutus. Jotenkin tuntuu nyt, että ennen tuollaista mentaliteettia ajamalla ajettiin päähän, ja vähän pettymyshän se nykyisessä valossa on. Etenkin terveydenhuolto. Huoh. No, tulipa sekalaisia ajatuksia, mutta tarkoitus on sanoa, että ymmärrän sua. Nyt en ole lähdössä mihinkään Suomesta, mutta takuuvarma on se, että jos joskus lähtö tulee, koti-ikävä ei ole ollenkaan samanlaista sorttimentia kuin se olisi ollut esim. 20 vuotta sitten. Sinä varmaan olet muuttunut seitsemässä vuodessa, mutta onhan tämä kotomaakin muuttunut samassa ajassa, paljonkin.

    VastaaPoista
  2. Jeh, muuttuneita ollaan molemmat, sekä maa että miä. En tiedä että kumpi enemmän. Kauan poissa olleet toverit kärsivät kuulemma aikamoisesta kulttuurishokista muuttaessaan takaisin. Osasyy siihen ovat epäilemättä valtavat odotukset; kaiken pitäisi olla kotona helpompaa, ja expatin Suomi on se kesälomien ja joulun Suomi, jonka arkea ei tarvitse nähdä edes vilaukselta.


    VastaaPoista
  3. Kun muutin vajaan kolmen vuoden poissaolon jälkeen Suomeen takaisin olin ainakin puoli vuotta täysin pihalla; (joo, ei ole pakko kenenkään tähän kommentoida ;) sillä kaikkihan oli muuttunut sillä välillä. Hetkeksi kun selkänsä kääntää niin vaihtavat kauppojen paikkojakin. Kulttuurishokki takaisin tullessa oli siis ainakin tuplasti pahempi kuin lähtiessä.



    Toisen kerran kun lähdin niin takaisin piti tulla kahden vuoden päästä ja kolmisen vuotta kuluikin niin, että aina kun ostin jotain elektroniikkavempelettä tms, mietin että voiko sitä sitten käyttää Suomessakin. Sen jälkeen aloin pikkuhiljaa asua oikeasti muualle enkä ollut vain käymässä.



    Slti meni melkein kymmenen vuotta ennen kuin huomasin, että minullahan on tässä kaupungissa paikkoja joihin liittyy muistoja. Siitä vielä hiukan aikaa ja huomasin, että tämähän on minun kotikaupunkini. Joku fiksumpi olisi asian ehkä huomannut nopeamminkin, nykyisessa kaupungissa kun olen asunut jo selkeästi kauimmin ja lähes koko aikuiselämäni.



    Silti minusta suomalaisuudessa on jotain erikoista; se kun on se minun maani ja kansalaisuuteni. Lähinnä homma liittyy kuitenkin kieleen, vaikka paikalliset luulevat minua täysin oppineeksi itse tiedän, etten koskaan pysty millään muulla kielellä itseäni ilmaisemaan yhtä (epä)selvästi kuin suomeksi.

    VastaaPoista
  4. Pohdituttavaa, tosiaan.



    Jokainen taitaa pitää omaa maataan ainakin suurinpiirtein parhaana vaikka vaan siksi, että asiat tehdään oikein tai tutulla tavalla. Mutta ei suomalainen yhteiskunta ole se ideaali, mihin muu maailma on menossa (ruotsalaisesta kansankodista en ihan tiedä, vrt. hurmaava Miika Nousiaisen Vadelmavenepakoliainen ;-)



    Läheisissä on brittejä ja nykyään ranskalainenkin, joita kautta näkee osan suomalaisuudesta ja Suomesta uudellla tavalla. Yleensäkin sitä mitä "tässä" on näkee vasta kun menee "tuonne" ja katsoo sieltä takaisin.



    Niin monella tavalla voi elää, niin monella tavalla järjestää elämän. Luen just sitä hiukka hömppää kanadalaisen opettajan kirjaa Bhutanista. Kovin yksinkertainenkin elämä voi olla täyttä. Mutta kyllä mä silti haluan uusiseelantilaista sauvignon blancia, halloumia, arduinoja, teratavun sata-levyjä, mönkijöitä Marsiin ja tätä kaikkea muuta hienoa mitä meillä on.



    VastaaPoista
  5. Kotiutuminen on kumma juttu, siinä tosiaan voi mennä aikaa. H kysyi tuossa että missä sitten olen eniten kotonani. Enpä osannut vastata. Tässä kodissa sinänsä - asunnossamme - olen oikeinkin kotonani, vaikkemme ole asuneet tässä kuin alle vuoden. Mutta tässä kaupungissa olen "käymässä". Monta monta vuotta olin Delftissäkin vain käymässä. Varmaan siksi, että senkin olemisen oli tarkoitus olla väliaikaista, enkä koskaan suhtautunut siihen niin, että olisin asettunut johonkin.



    Nyt kun en taas tiedä, mihin maahan sitä seuraavaksi muuttaa, olen miettinyt että kunhan vain muuttaisi sinne tarpeeksi pitkäksi aikaa. Sillä tavalla pitkäksi aikaa, että uskaltaisi antaa pois muuttolaatikot. Ehkä sitten kotiutuisi helpommin.

    VastaaPoista
  6. Vänkää, kaikki meni italicsiksi. Osaanko korjata? Ehkä?

    VastaaPoista

  7. Kyllä juuri tuollaista se on. Ja tuolta tuntuu, kun ne jutut jotka ennen oli ihan selviä perusasioita katoaakin. Eikä maailmanloppu tulekaan.

    VastaaPoista
  8. Sepe: Siinä Zeppan vähän pöhkössä kirjassa on hauskaa, miten kärjistettynä siinä näkyy kulttuurishokki. Rottia! likaa! outo kieli! kaukana sivistyksestä! on se eka vaihe, missä kaikki on ihan kamalaa. Ja sitten se toisen vaiheen auvo: oi kuinka saankaan nähdä tämän jakkipolun ja sen takana siintävät vuoret jotka katsovat alas laaksoon tyynesti kuin buddha ikään tjsp blaa blaa.



    Matti: Älä vielä sano, vuosi 2012 ei ole vielä lopussa. :-p

    VastaaPoista

  9. Ups, mulla tuli heti mieleen se David Fincherin elokuva...

    VastaaPoista
  10. Mulla asiat meni alussa aika eri tavalla, varmaan siksi, että muutin puhtaasti omasta tahdostani ja sillä asenteella, etten ole takaisin tulossa. Erilaisuus ja vieraus oli (ja on edelleen) ensisijaisesti jännää ja kivaa, enkä kokenut koti-ikävää sellaisenaan oikeastaan ollenkaan. Olipahan vaan rankkaa ja väsyttävää muuten vaan, en tuntenut kaupungista ainoatakaan ihmistä saati osannut kieltä jne. (En ehkä lähtisi noilla spekseillä enää...)



    Myöskään Amsterdamia en osaa kaivata - paitsi silloin kun käyn siellä, ylitse tulvahtaa varsinainen nostalgian tulva-aalto, ja ihmettelen, miten olen pystynyt jättämään niin ihanan kaupungin. Helsinki on jo vähän sellainen nuoruudenrakkaus; sitä on kiva tavata, mutta en osaa enää oikein kuvitella realistisesti muuta kuin satunnaisia kohtaamisia. Katson sitäkin kyllä nykyään varsin ruusunpunaisin lasein...



    Muttamutta... ne perimmäiset expat-elämään liittyvät ongelmat eivät kyllä ole helpottuneet vuosien varrella yhtään. Kaipaan suomalaisia ystäviäni ja perhettä ehkä jopa enemmän nyt kuin aluksi, ja toisaalta olen hyvin tietoinen siitä, että on aika epätodennäköistä, että tulen asumaan heidän kanssaan samassa maassa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, koska työtilanne siellä on omalla alallani lohduton ja jännän muotoisena palana pelissä on avomies, jonka työtilanne siellä on aivan yhtä lohduton ja joka ei puhu suomea... Jompi kumpi meistä tulee siis aina elämään "vieraassa" maassa, ja musta vaikuttaa realistisemmalta, että se maa ei ole Suomi... tietysti se voi olla vielä joku kolmaskin maa. Toisin sanoen olen järkännyt itseni tilanteeseen, jossa asettuminen sinne, missä enin osa minulle rakkaista ihmisistä on, ei ole oikein vaihtoehto, ellen sitten järjestä elämääni dramaattisesti uusiksi työn ja rakkauden suhteen. Pfft.

    VastaaPoista
  11. Hemi, jeh, vaikeusastetta kieltämättä lisää se, että puoliso on eri maasta.



    Meillä Suomeen asettuminen todennäköisesti tarkoittaisi H:lle alanvaihtoa, mikä ei oikein tunnu yhtään hyvältä ajatukselta kummastakaan - tiedemies on tiedemies, ja jos on oman juttunsa löytänyt, ei sitä halua jättää. Minun tilanteeni on sikäli joustavampi, että varsinaista uraa ei enää ole vanhalla alalla eikä vielä uudella. :-p



    Minun Helsinkini oli paljon ruusunpunaisempi ennen kuin vietin siellä kaksi tavallista kuukautta toissakeväänä. Siinä tuli sopiva annos arkea, joka kalibroi suomikuvaani aika huolella.

    VastaaPoista