10.9.12

i wanted that night to go on and on


I love to speak with Leonard

He's a sportsman and a shepherd

He's a lazy bastard living in a suit
Matkustimme 500 kilometriä pohjoiseen Leonard Cohenin konserttiin. Tämä taisi olla minulle viides; ensimmäinen oli vuonna 1988. Yleensä aina pala on ilmaantunut kurkkuun jossain kohtaa konserttia, mutta tällä kertaa jouduin nielaisemaan jo alkusanojen aikana. "Enää en uskalla luvata, että näen teidät vielä uudestaan. Siksi annamme nyt teille kaikkemme."Ja vaatimaton mies soitti ja lauloi taas kerran yhden parhaista keikoistaan. Bändi oli hieman muuttunut; Dino Soldon staranelkeet ja saksofoni olivat vaihtuneet Alexandru Bublitchin mustalaisviuluun. Minusta tämä oli tervetullut muutos; viulu ja Javier Masin kielisoittimet pelasivat upeasti yhteen. Kun Cohen aloitti kiertämisen 15 vuoden tauon jälkeen vuonna 2008, hän esiintyi ensin vain pienissä konserttisaleissa. Kuulemma siksi, ettei uskonut, että kukaan enää olisi kiinnostunut. Pian kävi ilmi, että stadionitkaan eivät aina riittäisi. Waldbühneen mahtui 25 000 ihmistä, mutta tunnelma oli kuin klubilla. Waldbühne sinänsä oli Cohenin konsertille mielenkiintoinen paikka. Hitlerin rakennuttama teatteri, jonka keskellä ennen oli diktaattorin oma aitio. Kylmät väreet hiipivät selkäpiihin, kun yhtye soitti melkein vihaisen version The Partisanista.Les Allemands étaient chez moi

ils me dirent, "Signe toi"

mais je n'ai pas peur

J'ai repris mon arme.
Kohokohtia oli monia. H oli onnellinen saadessaan kuulla Everybody Knows'in ja Take This Waltzin, minulle ehkä tärkeintä oli konserttiversio kappaleesta Night Comes On. Encoret jäivät totuttua vähäisemmiksi, koska Berliinissä ulkoilmakonserttien on loputtava kello 23. Famous Blue Raincoat ehdittiin silti kuulla.Yleisön tarkkaileminen oli taas mielenkiintoista. Takanani istui pitkähiuksinen hippityttö beat-runoilijoiden kokoelmateos käsissään; hän piirteli muistivihkoon kuvia ja kirjoitteli runoja ja toi mieleen erään edesmenneen ystäväni. Vieressämme oli amerikkalainen taideopiskelijahipsteripari, toisella puolellamme lapsiperhe nukkuvan taaperonsa kanssa, edessämme muutamia kovasti vanhoja ihmisiä. Muissa konserteissa en enää niin välitä käydä. Leonard Cohenin takia matkustan mielelläni toiselle puolelle maata.Videon julkaisi Youtubessa Lothar Evers.

9 kommenttia:

 1. Setlist vielä:  Dance Me to the End of Love

  The Future

  Bird on the Wire

  Everybody Knows

  Who by Fire

  Darkness

  Sisters of Mercy

  Amen

  Come Healing

  In My Secret Life

  Waiting for the Miracle

  Going Home

  Anthem  Tower of Song

  Suzanne

  Night Comes On

  Heart with No Companion

  The Gypsy's Wife

  The Partisan

  Democracy

  Coming Back to You

  Alexandra Leaving

  I'm Your Man

  Hallelujah

  Take This Waltz  So Long, Marianne

  First We Take Manhattan

  Famous Blue Raincoat

  Save the Last Dance for Me

  VastaaPoista

 2. Ja anteeksi lattea konserttirapo - olen Cohenin suhteen usein vähän sanaton, ja tällä hetkellä muuten aika väsynyt. Syyskuu uhkaa olla kovin kiireinen, ja elokuukin oli.

  VastaaPoista
 3. Mulle Partisan ja Sisters of Mercy oli varmaan kohokohdat, ihan jo vaikka pelkästään ensinmainitun vuoksi olisi kannattanut mennä. :')

  VastaaPoista

 4. Jeh, se konserttiversio Partisanista on huikea. Mä tykkäsin tosi paljon myös uuden levyn kappaleista. Varsinaisia heikkoja kohtia ei ollut. Ehkä olisin vaihtanut tuon Drifters-coverin ihan lopusta Cohenin omaan biisiin, vaikkapa siihen I Tried to Leave You.

  VastaaPoista

 5. Hyvä raportti! Ja olen ihan pikkaisen kateellinen teille, samoin kuin parille kaverille, jotka olivat Helsingissä. Olin vakaasti päättänyt, että kun Cohen seuraavan kerran tulee Suomeen, änkeän katsomaan vaikka mikä olisi. No. Jotenkin pääsi ohi koko tapaus minulta. Aika iäkäs herra on hän jo. Jne. Niisk. Fanittaa voi onneksi etäältäkin ihan täpöltä (vaikka ei se *ihan* sama ole kuin jos olisi edes kerran käynyt keikalla... niisks).

  VastaaPoista

 6. Hieno koskettava raportti! H:lle terveisiä.

  VastaaPoista
 7. Ohari: Jos vielä tulee mahis niin suosittelen keikalle menemään - mun konsertti-top-5:ssä taitavat olla kaikki Leonardin keikat ja muita ei sitten mahdukaan.  Petri: Kerrotaan, kunhan tuo tulee paikkaamasta pyöränkumia (pihalla pimeässä otsalampun valossa..)

  VastaaPoista

 8. Eikö ne saksalaiset sanonu että résigne-toi?

  VastaaPoista