1.4.14

ei ehdi nekoa sanoa

Maaliskuu oli kovin kiireinen. Meillä kävi kahdet vieraat, H:lla oli kolme työmatkaa, minulla oli kolmea eri pikkuduunia, oli hanamijuhla Yoyogi-puistossa suomalaisjapanilaisessa porukassa, T-sanin läksiäiset izakayassa, vaikka mitä.

T-san tosiaan lähtee Delftiin ja tästä syystä H:n työporukassa on ollut nomikaita jos jonkinmoista. Nomikai eli juomajuhla on täällä yleinen kuvio,  ja hupaisinta on se, että joskus se lopetetaan taputtamalla rytmikkäästi (ja laulamalla yhtiön tunnuslaulu, mutta onneksi RIKENillä ei taida olla sellaista):

Nomikai are nearly always concluded after a few hours by everyone standing, clapping in unison. There are two main styles of clapping: ippon-jime and sanbon-jime. These translate roughly to "one-clap ending" and "three-clap ending", respectively. A three-clap ending is actually three series of three claps, followed by a single clap. Often this is repeated three times, leaving the total number of claps at thirty. Sometimes the shime (ending) may happen in conjunction with a verbose salute to the organizer or honored participant, or the singing of the company or school song.

Me emme ole tähän taputusleikkiin vielä törmänneet kuin kerran. Eilinen nomikai oli paljon epävirallisempi, ja lähinnä keskustelimme T-sanin kanssa Delftistä ja Sensein kanssa esimerkiksi arvonlisäveron noston (viidestä prosentista kahdeksaan prosenttiin) aiheuttamasta hamstrausryntäyksestä kauppoihin - ihmiset jonottivat eilen tuntikausia saadakseen perustuotteita muutaman jenin halvemmalla kuin tänään - ja siitä, mitä se kertoo. (Päädyimme siihen, että ihmisillä on tarve kokea tällainenkin ryhmässä. "It's an event, almost a festival.")*

Sakura on meneillään, eli kirsikkapuut kukkivat kilpaa. Kampusaluekin on pieniä söpöjä kukkia täynnään. Pitäisi varmaan ottaa jopa kuva. Huomasin, että kun sukulaiset Kotkasta olivat käymässä, sai suku Suomessa nähdä viikossa enemmän kuvia Tokiosta kuin koko täälläoloaikanani yhteensä. En ole jaksanut kameraan tarttua, ainakaan hupimielessä.

Talven alakulo on nyt väistynyt kevään tieltä. Ulkona on jo 20 astetta lämmintä, ja minulla parvekkeella kasvamassa chilejä (rawit, jalapeno, red habanero), tomaatteja (san marzano + cherry) ja papuja. H kasvattaa basilikaa. Ihmeellistä, miten minipuutarhurointikin kohottaa mielialaa. Tai ehkä se on vain tuo sää. Ehkä sitä jaksaisi taas blogatakin enemmän; joskus postata jopa kuvia.

*Minut kutsutaan usein mukaan H:n työporukan tilaisuuksiin. Joskus menen, joskus en; kun menen, olen aina ainoa ulkopuolinen paikalla, ja olenkin miettinyt, että kutsuvatko säälistä, jos ajattelevat, ettei minulla ole omaa elämää täällä ollenkaan.. No, onneksi sitä omaa elämääkin on, enkä ihan hirveästi kiusaa itseäni miettimällä kutsujien motiiveja.

10 kommenttia:

 1. Kuvat olis tosiaan kivoi! Kirsikankukkien aika on kyllä aika.. öö.. erikoinen. Viimein näkee japanilaisia laattaamassa ja pyörtymässä vessassa, rähjäämässä baarissa kuka _ei_ saa maksaa ja kusemassa kukkaistutuksiin. Atsugissa puhelinfirma NTT:n järkkäämässä konferenssissa jouduin taputtelemaan nomikain jälkeen toisenkin kerran. Ja kirsikankukkajuhlahan vasta paranee kun kukat alkavat tippua hyvin nopeasti kukkimisen jälkeen. Kuulemaa se haikeuden tunne on siinä se arvostettu pääasia kun kaikki on katoavaista ja syklistä.

  VastaaPoista
 2. Kohta mä pääsen kuvaamaan kirsikankukkien lisäksi tuon thai rawitin kukkasen, kun se pölö kerran tekee niitä 10 sentin pituisena taimena. Pitää varmaan lisätä typpilannoitusta jotta kaveri keskittyisi lehtiin & varteenkin. Ei ton mittaisena vielä kovin montaa hiliä rakenneta.

  VastaaPoista
 3. Ainii! Piti vielä listata jännimmät asiat, joita söin eilen izakayassa:
  - barracuda
  - ison kalan silmä
  - osteri

  VastaaPoista
 4. Kakskymmentä! Meillä pusketaan edelleen jotain kolmessa. Tänään oli hentoista yritystä sataa jotain valkoista räkää taivaalta, mutta ei sitten jaksanut.

  VastaaPoista
 5. Ääh. Ehdin jo pakata talvivaatteet pois ja olen ensi viikolla tulossa käymään Suomessa. Virhe.

  VastaaPoista
 6. Nyt aamulla oli -5,3C. Onneks aurinko lämmittää nyt noustuaan.

  VastaaPoista
 7. Täti Oo2/4/14 17:04

  Miltä ison kalan silmä maistui? Saiko sitä edes pureskeltua?

  Voisitko ottaa mulle oikein lähikuvan kirsikankukista, kun olen niitä piirrellyt viimeaikoina ja malli olisi kiva.

  VastaaPoista
 8. Vielä lähemmän kuin tuossa seuraavassa blogauksessa? OK, käyn huomenna pihalla makro-objektiivin kanssa.

  Se maistui ei miltään, oli koostumukseltaan tosi tosi ällö ja kohteliaisuudesta sain herkkupalan nielaistua.

  VastaaPoista
 9. Kalsasta säästä huolimatta suomalaisetkin ovat jo alkaneet katsoa vain almanakkaa. Ulkona tullut vastaan jo ties minkälaista vipeltäjää pikkukengät tai tennarit jalassa ilman minkäänlaista näkyvää sukkaa. Hipsterit muutenkin kutistuneine lahkeineen aiheuttavat vilunväreitä nilkkaluitaan vilautellen.

  VastaaPoista
 10. Mä olen vähän säälien katsonut paikallisia koululaisia, jotka joutuvat shortseissaan tai vekkihameissaan vipeltämään kesät talvet. Ittellä oli talven yli villahousut + fleecekerrasto kotonakin.

  VastaaPoista