5.9.10

Alamaissa Alankomaissa


Ensimmäinen viikko Hollantia kesän jälkeen takana. Ja samalla alkoi kuudes vuosi tässä maassa. Enää en väitä itselleni, että alan varmaan kohta viihtyä, enkä syyllistä itseäni siitä ettei minulla ole kivaa. Marloes, joka vieraili luonani Suomessa sanoi tuossa äsken tavatessamme huomanneensa, että minä olen Suomessa ihan eri ihminen kuin täällä; siellä olin vapautunut, iloinen, itsevarma, puhelias. Tajusin Marloesin kanssa keskusteltuani, että sen lisäksi että kaipaan omia ihmisiä, kaipaan myös omaa itseäni. Täällä minä en ole oma itseni.


En usko, että tämä välttämättä tarkoittaa, etten muka voisi olla oma itseni missään muualla kuin Suomessa. Luulen, että pikemminkin Hollanti ja minä emme vain ole yhteensopivia. Sinänsähän olen integroitunut hyvin, opiskelen hollanniksi, ystäväni ovat hollantilaisia, seuraan uutisia ja osaan täyttää veroilmoitukseni. Mutta jotain on vialla, kun tavalliset päivittäiset interaktiot saavat minut usein väsyneen tukahdutetun kiukun valtaan ja kun hollanninkielisen keskustelun kuuleminen jossain toisessa maassa aiheuttaa negatiivisen tunnereaktion (minkä myöntäminen kyllä nolottaa kovasti). 


En tiedä. Tällä hetkellä vuosi tuntuu kovin, kovin pitkältä ajalta ja edessä oleva työmäärä valtavalta. Minkä takia olenkin nyt sellaisessa ahdistuneen lamaannuksen tilassa, etten saa edes aloitetuksi. Eilisen vietin googlaamalla lentolippuja Suomeen ja toivomalla, että voin lokakuussa lennähtää sinne viikoksi. Ja sen jälkeen onkin pian jo joulu. 


Ja nyt kun tämänviikkoisesta valivali-osuudesta on selvitty, vähän politiikkaa.


Hollannissa ei ole ollut toimivaa hallitusta helmikuun jälkeen, jolloin hallitus kaatui Afganistanin-kysymykseen. Vaalit olivat kesäkuussa. Kolmas versio hallitusneuvotteluista kariutui perjantaina, kun Geert Wilders ilmoitti, ettei enää luota kristillisdemokraatteihin. Tämä kolmas versio, oikeistohallitus, olisi ensinnäkin ollut heikko, koska sillä olisi ollut tasan yhden paikan enemmistö parlamentissa, ja toisekseen olisi nostanut Wildersin aikamoiseen vaa'ankieliasemaan; vaikka PVV:lle ei olisi ollut ministerinsalkkuja luvassa, olisi vähäinen enemmistö antanut mahdollisuuksia kiristää hallituskumppaneiden tukea Wildersin omiin projekteihin, kuten etnisen rekisteröinnin aloittamiseen ja Koraanien kieltämiseen. Vasuripiirit ovatkin siksi kovasti helpottuneita, kun tämäkin versio epäonnistui. Nyt vaarana on kuitenkin se, että joudutaan lopulta pitämään uudet vaalit, ja tällä hetkellä Wildersin PVV saisi mielipidemittausten mukaan vielä huomattavasti enemmän ääniä.


Belgiassa tilanne on tietysti vielä onnettomampi. Kunnollista, pystyssä pysyvää hallitusta ei ole ollut vuoden 2007 jälkeen, ja nytkään sitä ei pystytä muodostamaan. Flaameille ei kelpaa valtaisa itsehallinto, ja näyttääkin siltä, että suurin osa flaameista haluaa ihan oikeasti eroon Belgiasta ja varsinkin wallooneista. Poliitikot ovatkin nyt ihan tosissaan alkaneet varoitella, että maan jakautuminen on kovin lähellä. Eli ei ole helppoa politiikassakaan täällä hollanninkielisellä alueella. 

14 kommenttia:


 1. mullakin alkoi kuudes vuosi alankomaissa eilen, samoilla fiiliksillä. tosin oma integroituminen hollantilaiseen yhteiskuntaan on huomattavasti heikempää (opiskelen englanniksi, ystävät ovat enimmäkseen saksalaisia, en ymmärrä paikallisesta murteesta midis ja aloitin juuri ranskan intensiivisen opiskelun, joten olen luovuttanut tämän kielen suhteen). kuherruskuukausi alankomaiden kanssa on lopullisesti ohi. en tiedä onko tästä kommentista mitään hyötyä kellekään, mutta ajattelin nyt vaan kertoa että kohtalotovereita on.

  VastaaPoista
 2. On hyötyä. :-)

  Mä tunnen monta suomalaista, joilla on isoja sopeutumisvaikeuksia tänne. Mikähän siinäkin on.

  VastaaPoista
 3. Jännää luettavaa koska suomalaisilla tuntuu olevan Alankomaita kohtaan asenne "hyvä, kiva maa". Jätän kommentoimatta, koska en valitettavasti ole koskaan itse käynyt.

  VastaaPoista
 4. Ville K.6/9/10 16:13


  Ehkei syy ole sen enempää Hollannin tai hollantilaisten vaan yksinkertaisesti valtaisan koti-ikävän, joka voi yllättää kaikkialla muuallakin. Sen vähän mitä sinua tunnen, niin pidän sinua harvinaisen sukurakkaana ihmisenä, mikä lietsoo koti-ikävää. Oli miten oli, niin häntä pystyyn ja paperit taskuun! Sitten oletkin vapaa vaihtamaan maisemaa.

  VastaaPoista
 5. Mä komppaan kans Villeä, että paperit taskuun ja sitten olet vapaa! Yritä jaksaa ja lupaan tehdä kaikkeni, että viimeinen vuosi olisi mahdollisimman mukava :)  Huomenna nähdään!

  VastaaPoista
 6. Ei se ole pelkästään se koti-ikävä, se on myöskin jonkinlainen vaikeus tottua ihmistenväliseen interaktioon tämän maan tyyliin. Regensburgissakin on kotoisampaa, vaikkei siellä ole kovin montaa sukulaista enempää. No mitä nyt toi aviomies. :-)  Mutta on se kyllä toki totta että mä olen hyvin hyvin hyvin sukurakas ihminen. Ehkä mä viihtyisin täällä oikein hyvin, jos suku ja ystävätkin tajuaisivat kaikki muuttaa tänne? :-p  Huomenna nähdään, Laura! Mä yritän löytää jostain sinivalkoisia vaatteita futiskatsomoon.

  VastaaPoista
 7. No vuoden nyt roikut vaikka aidanvitaksena (sanoo Harri, joka ei uskaltanut muuttaa edes Saksaan/Taiwaniin vaikka oikein palkkaakin tarjottiin):-)  Kävin tänään lentskarilla Joensuussa pistämässä mökin talviteloille. Muuten oli kivaa paitsi että EFHK:n turvatarkastuksessa oli kumma episodi. Mun takki läpivalaistiin neljä kertaa! Ennen viimeistä pyydettiin tyhjentämään takin vasen sivutasku. Sanoin, ettei onnistu kun se on tyhjä. Sitten tinkasivat povitaskun sisältöä ja sitäkään eivät hirvinneet itse kaivella. Lopuksi vielä kenkäpuhelintaskun sisällön esittelyn jälkeen vetivät neljännen rundin. Sitten kelpasi ja kun siinä sivummalla kiskoin takkia niskaan ja vyötin itseäni niin kuulin sivukorvalla kun ällistelivät, että ai se olikin iPhone!!! En tiedä, että miten se siinä läpivalaisussa näkyi, mutta luulivat vissiin, että olin ommellut takkini vuoriin jonkun hirmu detonaattorin. Pikku juttu, mutta alkoi vähän naama punertaa kun veivaaminen näytti kiinnostavan ihan riittävästi jo muitakin matkaajia:-)

  VastaaPoista
 8. Hehe. Tuo nyt on pientä; mun hamsun häkki kaatui kerran läpivalaisukoneen sisällä ja koko kone meni puruista jumiin ja hamsu meinasi karata, kun ei saatu koppaa ulos koneesta jne jne jne. Oli aika mahtava yleisökin silloin Schipholissa jonottamassa meidän perässä.  H osti jo liput jouluksi Blue1:lla Suomeen ja kone on näemmä 717. Mistä ne keksi niitäkin DC9-variantteja shopata.

  VastaaPoista
 9. Menikö hamsu läpivalaisuun! Minäkin olen matkustanut kerran ees taas hamsun ja häkin kanssa ja silloin eivät läpivalaisseet kumpaakaan.  Kyllähän se Hollanti välillä tökkii. Varsinkin ihmisten piittamaton yleisasenne ja rääväsuisuus ottaa joskus hermoon.

  Nimim. Skotlantiin muutosta haaveileva.

  VastaaPoista
 10. Naapurista6/9/10 23:49

  Itse asun Belgiassa, tässä maassa jossa hallitustakaan ei edes saada kasaan. Voinette siis kuvitella millaisia Belget ovat ;).

  Mutta kun on ollut jo yli 10 vuotta pois Suomesta, alkaa kait sitä sitten sopeutua mihin vaan.

  Varsinkin jos löytää oikein hyviä ystäviä ja maailman parhaan poikaystävän, helpottavat kummasti kotiutumista, jopa tänne :O!


  VastaaPoista
 11. Ei hamsu mennyt läpivalaisuun, mutta se oli mun kädessä ja kun koppaa ei saatu pois, tuli se hieman levottomaksi. Mun piti siis ottaa se aina pois häkistä ja mennä hamsteri kourassa metallinpaljastimen läpi ja odotella, että häkki pääsee läpivalaisusta.  Just noita rääväsuisuutta ja piittaamattomuutta oikeastaan tarkoitin. Sekä sellaista kyynärpäätaktikointia läpi elämän ja alituista kilpailua aivan kaikessa.  Hyvät ystävät auttaa toki aina, onneksi niitä on löytynyt!

  VastaaPoista
 12. Tuuli: Täytyy myöntää, että vedit hamsu-puru-yhdistelmällä pidemmän vai pitäisikö sanoa naurettavamman korren!  H on näemmä kelpo matkanjärjestäjä kun osasi 717:n kaivaa kulkineeksi. Ysin perillisenä se on sentään edes lentokoneen näköinen ja kuulemma oloinenkin. Meinaapi yhtiö kuulemma vaihtaa koko 13:sta koneen laivastonsa noihin joten kohta taas EFHK:lla suorastaan vilkkuu vanhoja kunnon T-pyrstöjä. Nuo pari ensimmäistä muuten tuotiin Bangorin ja Keflavikin kautta Miamista eli olisko joku leasingyhtiö tjms. pistänyt myyntiin isomman nipun.

  VastaaPoista

 13. Minusta tuntuu, että olet harvinaisen hyvin selvillä siitä, mistä et pidä elämäntilanteessasi. Sitä jotenkin ajattelee, että Hollanti on liian lähellä aiheuttaakseen kulttuurishokin, mutta lopultahan kyse ei ole maantieteestä vaan mentaliteetista. Se, mitä kerrot koulustasi, vaikuttaa suomalaiselle täysin vieraalta toimintatavalta, ja voisin kuvitella sellaista olevan pikemmin ehkä jossain Aasiassa tai mahdollisesti Venäjällä. Vuoden päästä olet aika montaa kokemusta rikkaampi, olet saanut alan parhaan koulutuksen ja voit ehkä myös luottaa siihen, että seuraava maas on Sinulle miellyttävämpi, olipa se sitten Suomi tai jokin muu maailman kolkka. Olet voiton puolella sikälikin, että että et epäile vian olevan itsessäsi vaan ympäröivässä todellisuudessa. Ei tarvitse yrittää sopeutua, tarvitsee vain sietää - rajallisen ajan.

  VastaaPoista

 14. Voi olla, että maantieteellisesti (ja kulttuurillisestikin) lähellä olevat paikat aiheuttavat joskus isonkin kulttuurishokin siksi, että niiden odottaa olevan jotenkin lähempänä kotikulttuuria. Ajattelee, että eihän tämä nyt ole mikään muutos, ja sitten oudoksuttaa enemmän, kun eroja onkin. En tiedä, en ole kokeillut vielä oudompia paikkoja. :-)

  VastaaPoista