1.12.10

Rutten hallitus opintomaksujen kimpussa


Alankomaiden hallitus kaavailee muutoksia opintotukeen. Tällä hetkellähän opintotuki koostuu suorasta tuesta ja lainasta, kuten Suomessakin. Tukea ja lainaa myönnetään vain alle 30-vuotiaille ja vain tietyssä ajassa tutkinnon suorittajille. Osa tuesta menee ns. collegegeldin eli lukukausimaksun maksamiseen, joka on tällä hetkellä noin 1600 euroa per vuosi.* Jos opiskelija keskeyttää opintonsa, pitää lainan lisäksi myös tuki maksaa takaisin. Tätä sovelletaan nyt jo hyvin ankarasti; eräs ystäväni maksaa takaisin opintotukiaan, koska joutui muutama vuosi sitten keskeyttämään opintonsa aivoveritulpan ja sitä seuranneen pitkällisen kuntoutuksen vuoksi.


Nyt hallitus kaavailee kuitenkin tiukennuksia. Uuden lakiehdotuksen mukaan opinnoissaan viivästyneiden tulisi maksaa ylimääräisistä opintovuosista collegegeldin lisäksi 3000 euroa. Opiskelijan lisäksi sakotettaisiin myös oppilaitosta, joka joutuisi maksamaan erillistä sakkoa 3000 euroa per myöhästelevä opiskelija. Voimaan uuden systeemin on tarkoitus tulla ensi vuonna, myös niille opiskelijoille jotka ovat jo aiemmin aloittaneet opintonsa.


Opintojen viivästyminen ei ole Alankomaissa kovin harvinaista. Esimerkiksi meidän akatemiassamme siihen riittää yksinkertaisesti se, että opettajat eivät pidä taideteoksistasi lukuvuoden loppukokeessa. Ei auta, vaikka kaikki opintopisteet olisi siihen mennessä hyväksytysti suoritettu koko vuoden osalta; jos collectieve beoordelingissa tulee hylsy, pitää joko keskeyttää tai käydä vuosi uudestaan. Käytännössä parin opettajan mielipide opiskelijan taideteoksista siis voi jatkossa johtaa joko 3000 euron lisäkustannuksiin tai vielä kalliimpaan opintotuen takaisinmaksuun valtiolle. Kun otetaan huomioon oppilaitokselle määräytyvä lisäsakko, voi toki olla, että luokallejättämisiä tapahtuisi tulevaisuudessa vähemmän, mutta sen taas voidaan ehkä katsoa kehnontavan valmistuvien tasoa.


Maisteriopinnoista tuki ja laina aiotaan poistaa kokonaan. Sen sijaan hallitus kaavailee pelkkiä amerikkalaistyylisiä sponsorisopimuksia. Ihan totta! Tulevaisuudessa maisteriksi haluavien pitäisi tehdä diili jonkun yrityksen kanssa, joka sitten mesenaattina maksaisi opiskelijan lukukausimaksut ja opintotuen. Arvaillaanko huviksemme, kuinka paljon humanististen aineiden tai taideaineiden maistereita tulevaisuudessa valmistuu? 


Opiskelijoiden kertomuksia opintojensa viivästymisestä ja sen seurauksista voi lukea täältä.


* Minuun tämä kaikki vaikuttaa aika vähän - en yli-ikäisenä ja ulkkarina ole koskaan saanut minkäänlaista tukea opinnoilleni Alankomaissa. Mutta toverien ja maan yleisen sivistystason takia asia huolettaa ja raivostuttaa. 

10 kommenttia:


  1. Herrajumala sentään! Onko tilastoja siitä kuinka moni joutuu keskeyttämään ja maksamaan siis isoja summia takaisin? Tulee taas mieleen mitä siellä Britanniassakin oikein tapahtuu tällä hetkellä... meilläpäin KELAN kukkoilut on aika kevyttä läpsimistä tuohon diktatuuriin verrattuna.

    VastaaPoista

  2. On siitä varmaan tilastoja, koetan löytää. Eurooppa taitaa ajaa tasa-arvoista, sivistävää korkeakoulutusta kovaa vauhtia alas.

    VastaaPoista

  3. Vimmatun googletuksen jälkeen (hakusanat basisbeurs, studieschuld, terugbetalen) joku vähän yli viidennes joutuu maksamaan opintotuet takaisin keskeytyksen vuoksi. Yliopistoilla 25 prossaa, muissa korkeakouluissa ja ammattikorkeaa vastaavissa 20 prossaa.

    VastaaPoista
  4. Fantastista! Mulle on tulossa edelleen vähemmän päteviä kilpailijoita työmarkkinoille!

    Euroopasta.

    VastaaPoista

  5. HUOM! Olisi väärin tarkastella tätäkin tilannetta pelkästään supistuvien rahavirtojen näkökulmasta ja syyttää poliitikkoja. Nimittäin nyky-Suomenkin menoa katsoessa pitää esittää avainkysymys: Kuka tai ketkä HYÖTYVÄT tästä tilanteesta? Jos tämä pystytään osoittamaan on askeleen lähempänä kokonaiskuvaa.

    VastaaPoista

  6. Tässähän mennään nyt takaisin siihen, että korkeammat opinnot olisi mahdollisia vain varakkaammalle luokalle..suutari pysyköön lestissään ja niin päin pois.

    VastaaPoista

  7. Juu-u, askel takaisin kohti luokkayhteiskuntaa, jos nyt näin wanhanaikaisesti sanottaisiin.

    VastaaPoista
  8. Petri: Meidän nottinghamilaisvahvistus (ei se sheriffi) oli myös huolissaan brittien lukukausimaksuista. Niiden maksamiseen otetut lainat maksetaan takaisin kun mennään työelämään, mutta luulisi, että vastavalmistuneen tuloihin tulee aikamoinen lovi jos suunnitellut korotukset toteutuvat. Siis käytännössähän tuo on vakiosuuruinen veropläjäys.

    VastaaPoista

  9. Huoh. Enpä tiedä onko yrityssponsoreita tänne perustutkimuspuolellekaan ihan jonoksi asti. Kipeää. Toisaalta meillä on tapeltu viime vuodet kasvaneiden opiskelijamäärien kanssa (munkin opetusmäärät on parissa vuodessa kolminkertaistuneet) ja alalle valmistuu joka tapauksessa vähintään puolet liikaa (myös tohtoreita), että sinänsä pitäisi varmaan olla tyytyväinen. Muttamutta...

    VastaaPoista

  10. Joo, totta tuokin puoli. Ei meitä valokuvaajiakaan mitenkään liian vähän loppujenlopuksi valmistu, vaikka matkan varrella kovasti karsitaankin. Kun eihän alalla sit ole töitä kuin parille kolmelle hassulle fotaajalle.

    VastaaPoista