5.4.09

Paluu geeneihin - terveys ja piirteet


Tässä Berliini-raporttien välissä voisin ehtiä kertomaan vähän lisää niistä geenikartoitustuloksistani. Yksi 23andme:n tarjoama palvelu on kertoa todennäköisyyksiä mahdollisista geenieni aiheuttamista terveysriskeistä. Tässä pitää muistaa, että kyse on tosiaan todennäköisyyksistä, ei minkäänlaisista varmuuksista, ja että omilla elämäntavoilla on toki moneen näistä suurensuuri vaikutus. Mikä oli yksi syy siihen, että halusin näistäkin tietää.


Jos joku geneettisesti minua lähellä oleva ei halua näistä tietää, niin saapi sitten jättää tästä eteenpäin lukematta!


Mitään kovin radikaalia tai kummallista ei käynyt ilmi. Ilmeisesti minulla on tavallista aika lailla korkeampi todennäköisyys sairastua psoriasikseen (ei yllätä), ikään liittyvään makulaarirappeumaan ja glaukoomaan (ei myöskään yllätä), endometrioosiin (niinpä niin) ja alkoholismiin. Vähän tavanomaista suurempi riski on myös MS-tautiin, ALS-tautiin, rintasyöpään, korkeaan verenpaineeseen ja pariin muuhun juttuun.


Isoa Alzheimer-riskiä minulla ei ole, eikä myöskään vastaavaa Parkinsonin osalta. Keskimääräistä pienempi riski minulla on astman, ihosyövän, nikotiiniriippuvuuden ja kihdin osalta. On siellä muutakin, muttei niin kovin mielenkiintoista.


Piirteistäkin 23andme kertoo. Minulla on kuulemma todennäköisesti ruskeat silmät, tumma tukka, olen ehkä älykkäänpuoleinen, keskimääräistä lyhyempi ja pitkäikäistä sukua. Kuulostaa siltä, että oikean henkilön tuloksista puhutaan, eli labra ei liene sekoittanut testituubeja.


Mitä nämä nyt ilmenneet tulokset nyt sitten käytännössä tarkoittavat minulle? No, ainakin jatkan terveellistä ruokavaliota ja lisään vielä kalan ja kalaöljyjen määrää - sillä kun voi olla merkitystä noiden iän mukana vaanivien silmäsairauksien suhteen. En silti usko, että onnistun niitä väistämään täysin, paitsi jos tiede kehittyy tässä ja mikä jottei kehittyisi. Tutkin rinnat huolellisemmin, mutta niin pitäisi tehdä joka tapauksessa, ja vähennän baarittelua entisestäänkin. D-vitamiinia pitäisi kai myös napsia enemmän, mutta tätä pitää tutkailla vielä.


On olemassa työkalu, jolla saan esiin vielä enemmän tuloksia. Promethease-ohjelma kiskaisee datan ja sylkäisee ulos valtavan pitkän ja sekavan html-raportin, joka sisältää noiden 23andme:n kertomien varsin tieteellisesti todistettujen riskiarvioiden lisäksi kovasti work in progress -dataa, eli vähän vähemmän stabiilia mutta silti mielenkiintoista. Sitä puolta en ole ehtinyt vielä kovin lueskella, joten palaan varmaan asiaan myöhemmin. Kuten myös mahdollisiin sukulaisuussuhteisiin; omieni kanssa yhteisiä kromosominpaloja olen löytänyt jo kolmelta ihmiseltä, joista kaksi on Yhdysvalloissa ja yksi Norjassa. Nyt pitäisi vain selvittää, että missä kohtaa sukupuita se yhteinen esi-isä lymyilee.

5 kommenttia:


 1. Huiks, menin ihan kananlihalle kun tää on niin jänskää!! :-)))

  VastaaPoista
 2. Luuseri Luzernista6/4/09 09:36


  Äärimmäisen mielenkiintoista!!! Olisipa kiva päästä tekemään tuollainen testi itsekin.

  VastaaPoista

 3. Anteeksi jos olet sen jo kertonut mutta en löydä tietoa missä tuo tehtiin ja voisiko kuka vaan...?

  VastaaPoista

 4. 23andme.com

  VastaaPoista

 5. (Kandee vahdata tarjouspaketteja..)

  VastaaPoista