13.2.10

Eka ajotunti takana


Autokoulun setä (tai no, minua nuorempi kaveri se toki on) noukki minut tänään kodin edestä. Ajeltiin TU Delftille ja siellä vaihdettiin paikkoja. Sain sitten ajella muutaman kierroksen ydinreaktorin ympäri ja opetella ratinpyörittämistä. Ajattelin, että eihän tässä mitään, mutta sitten opettaja sanoi että eiköhän lähdetä liikenteeseen. Glup.


Ohjelmassa oli yhdeksän liikenneympyrää, joista selvisin jotenkuten - vilkkukin meni useimmiten oikeaan suuntaan. Lisäksi yksi helkkarin hankala yksikaistainen kaksisuuntainen katu Pijnackerissa jossa piti aina väistää sivulle kun toisaalta tuli liikennettä, muutama risteys ja kaupunkiliikennettä. Lisäksi ajoin kuuttakymppiä jossain ties missä kauheassa tuskanhiessä ja koetin ymmärtää auton ulottuvuuksia - tuppaan aina olemaan liian reunalla kun pelkään, että olen liian keskellä tietä.  


Nyt on karnevaaliviikonloppu, minkä takia kaupungissa oli vielä erityisen paljon erityisen järjettömästi palloilevaa auto-, fillari-, hevos- ja kävelijäliikennettä. Puolentoista tunnin ajamisen jälkeen olin ihan tosi puhki ja aivan hiessä, eikä minun ollut tarvinnut kuitenkaan tarkkailla kaikkea liikennettä eikä käyttää vaihteita. Hankalaa hommaa! Ja jotenkin kuvittelin, että elämäni ensimmäisenä kertana ratin takana en pääsisi mihinkään liikenteen lähellekään. Mutta ehkä tämä on hyvä näin. Oppii kun täytyy. Mitään pikakorttia on turha toivoa, huomasin, että auton ulottuvuuksien ja välimatkojen hahmottaminen on näin alussa ainakin ihan oikeasti hankalaa, ja mennee hetki ennen kuin pystyn luontevasti keskittymään niin moneen asiaan yhtaikaa kuin mitä ajaminen vaatii.


(Oli se kyllä myös oikeasti ihan sikahauskaa.)

12 kommenttia:

 1. Oi, tunsin tuo kaiken. Niinq fysiikassa ja mielessä, naamalle tuli hymy. Mullahan ei ole korttia, mutta muistan kyllä että tuntemukset oli jotain just tuollaisa kun silti opeteltiin ajamaan metsäteillä. (ette kerro poliisille)  Onneksi olkoon, ja parempaa on tulossa.  Sedät muuten tuppaa kaikki olemaan nykyään itteämme nuorempia joo, outoa.

  VastaaPoista

 2. Siitä se lähtee ja kuulosti menneen hyvin. Muistan nuo tunteet ihan elävinä mutta jotenkin se siitä aukenee. Tosin vapautuneesti opin ajamaan vasta autokoulun jälkeen. Jotenkin se opettaja siinä vieressä hermostutti aina ihan kamalasti.

  VastaaPoista
 3. Hyvinhän tuo sujui kun jouduit heti liikenteeseen, huh! Minä pääsin aika helpolla ensinmäisellä ajotunnilla. Hiljaisella sivutiellä harjoittelua ja sieltä kotiin ajo. Suurinpiirtein 5 autoa tuli vastaan tai jotain.

  VastaaPoista

 4. Sun autokouluope ilmeisesti arvioi, että tässähän onkin oppilaana täysjärkinen aikuinen eikä mikään lukiolaistyttö, joten suoraan baanalle vaan. Niille tulee työkokemuksen myötä spykologista silmää tämmöiselle.

  VastaaPoista

 5. Uhhuh, aikamoiseen pyöritykseen jouduit heti ekalla tunnilla! hyvä hyvä :)

  VastaaPoista
 6. SusaRouva15/2/10 11:45


  Oih! Aika paha eka tunti, mutta ilmeisesti suoriuduit hyvin, eikä kukaan pudonnut kanavaan :). Äkkiä ne auton ulottuvuudet alkaa tulla tutuiksi... Kunnes ajaa jollain toisella autolla ;) Mulle olisi painajainen ajaa tai ainakin parkkeerata Delftin keskustassa, en varmaan uskaltaisi enää!

  VastaaPoista
 7. Joo kiitoksia kannustuksesta. Delftissä hurjinta oli ajaa Phoenixstraatilta Binnenwaterslootille ja siitä Oude Delftille kun siinä on niitä pirun työmaita ja käytöstä poistettuja kaistoja, eikä liikennevalotkaan toimi. Ja kun siinä ne fillaroitsijat menee ihan kaoottisesti..  Saapa nähdä, mihin se mut ensi lauantaina lykkää.

  VastaaPoista
 8. "siinä on niitä pirun työmaita ja käytöstä poistettuja kaistoja, eikä liikennevalotkaan toimi." Eli ihan niin kuin täällä Helsingissä;-)

  VastaaPoista

 9. Wow upeaa! Onpa ollut vauhdikas eka ajotunti :-) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 10. Iso käsi. Tässä vaiheessa suosittelen elokuvan 'Happy go lucky' katsomista, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Avautuu aiavn uusia perspektiivejä autonajaon opetukseen ja opetteluun.

  VastaaPoista
 11. hei toihan aika hienoa, jos vilkku meni useimmiten oikein !

  suomalaisia kun katselee kiertoliittymissä, niin näyttää olevan aika vaikeeta ;)

  ja oppihan noi sun serkkulikatkin, vaikka niillä oli varsinainen amatööriopettaja.......

  VastaaPoista
 12. Eno: Mieluummin mä sun opissa olisin kans kun hollanninturkkilaisen autokoulunopen.. no, hyvää englantia se puhuu, ei ole kommunikaatiovaikeuksia.  Ville: Täytyypä katsastaa..  Harri S: Jeh! Delftin assanseutu lienee rempassa vielä vuoskausia.  Riitta: En mä varmaan uskalla teillä Amsterdamissa ajaa ikinä! :-o

  VastaaPoista