14.10.10

Buddha of the suburbia


Nyt on aihe numero yksi vaihdettu. Maalta kaupunkiin, kylistä lähiöihin, rintamamiestaloista kaupungin vuokra-asuntoihin. Maa ei ole vielä selvillä; opettajat painostavat, että Hollannissa se työ pitää tehdä, kun taas minulle ovat jokseenkin tutumpia nuo Suomen lähiöt. On puhtoisia molemmat neliöt.


Hollannissa lähiöt ovat myös ihan eri juttu, eri tavalla syntyneet. Kaupungin vuokra-asunnotkin on lailla siroteltu ympäri kaupunkia. Tietty prosenttimäärä kaikilla alueilla on kai oltava halpaa, tuettua asumista; siksi Amsterdamin keskustassakin on kaupungin vuokra-asuntoja miljoona-asuntojen kanssa samassa talossa. Sanoisin, että parempi järjestelmä kuin meidän. Mutta on sitten näitä muotoutuneita köyhiä alueita, kuten kai esimerkiksi Schilderswijk Haagissa tai Bijlmer Amsterdamissa.


Itseäni kiinnostaa juuri tällä hetkellä typologinen lähestymistapa ja Pasila. Kolme samanlaista toria, kolme käytöstä aikaa sitten poistettua kuivaa suihkulähdettä, kymmenittäin punatiilitaloja. Itäpuolella betonitalo, toinen betonitalo, kolmas betonitalo, ylikäytävä, toinen... Ja sitten siihen ehkä vaikka portretteja viereen? Pitää kokeilla. Aloittaa voin jo vaikka perjantaina, sillä lentoni laskeutuu Helsinki-Vantaalle aamukymmenen jälkeen.


Suomeen!

5 kommenttia:

  1. Tekisi tietysti mieli sanoa, että Pihlajamäki!, mutta ehkä olen jäävi pihlajamäkeläisenä :) Pasilassa on varmasti enemmän sellaista kuvattavaa mitä etsit.



    Sitä ihmettelen, että onhan HOAS:in ja kaupungin vuokra-asuntojakin varsin kalliilla paikoilla. Tosin ei sentään samassa talossa kuin miljoona-asuntoja tietääkseni missään.

    VastaaPoista
  2. On joo, mutta eikö se ole aika tuore ilmiö?



    Pihlajamäki on kyllä kans aika hyvä! Sitten ihan visuaalisessa kamaluudessa tietysti Merihaka, vaikka siellähän on kai sitten enemmän kuitenkin arvoasuntoja, eikä sitä voi lähiönä pitää muutenkaan.

    VastaaPoista
  3. (Miten minä nyt yhtäkkiä olen "koko ajan" kommentoimassa?)



    Asun HOASilla 1980-luvun lopulla rakennetussa kerrostalossa Vallilassa. Sitä en tosin tiedä, miten 'hyväksi' alueeksi Vallila lasketaan. Aikaisemmin asustelin saman firman kämpässä Pukinmäessä, se ehkä on jo lähiötä oikeasti... En minä näistä tiedä, kun en mikään helsinkiläinen ole. Silti piti päästä sanomaan. :D

    VastaaPoista
  4. Hauskaa kun kommentoit, Ronja! (Mun suosikki-ihmisen, vähän yli vuoden vanhan siskontytön, nimi on myös Ronja.)



    Vallila on mun mielestä sellaista kantakaupungin 'kunnon' kaupunkilaisaluetta, jossa on kaikenlaista asukas- ja työpaikkarakennetta sopivasti sekaisin. Tavallaan luonnollisesti rakentunutta kaupunkiympäristöä. Minusta on mielenkiintoista, että kantakaupunkiinkin on onnistuttu tekemään lähiöitä; esimerkiksi just Pasila, joka on keskustan vieressä käytännössä mutta silti hyvin lähiömäinen olemukseltaan, tai vaikka Pikku-Huopalahti. Ruoholahti taas on jotenkin onnistuttu rakentamaan kaupunkimaisemmaksi. (Nämä ovat sitten ihan fiilispohjaisia arvioita eri alueista. Ruoholahtea en edes oikeastaan tunne hyvin, siitä osa on rakennettu vasta ulkomaille muuttamiseni jälkeen.)

    VastaaPoista
  5. Hehee, tänään (tai oikeastaan eilen) oli sitten eka sessio saksaa. Maikka oli kiva, mutta jämäkkä ja porukkakin tuntui heti kättelyssä asiallisen mukavalta ja motivoituneelta. Kovasti meitä höpötytettiin heti kättelyssä mikä oli tietysti kamalaa, mutta sikäli hyvä juttu, että kun kielenkannat saadaan heti auki niin turhat ujoilut karisevat. Tahti vaan tulee olemaan tappava kun ovat näemmä (säästösyistä?) pudottaneet yhden kurssin pois joten kahlaamme sitten kahden kurssin aikana kolmen kurssin sisällön. Lähteepi sitten turhat luulot heti kättelyssä! Kivaa kun pääsi taas hinkkaamaan koulunpenkkiä:-) Sitä paitsi mun hoito niihin sos.til.pelkoihin lienee alkanut tepsiä! Mennessä jännitti ihan sikana, mutta kun päästiin asiaan niin homma meni oikeastaan aika kivasti. On meinaan ollut aikoja, jolloin en tuollaiselle kurssille menosta olisi voinut edes haaveilla ilman hikoilua ja paniikkioireita.



    PS. Mikä parasta niin unetkin ovat onneksi normalisoituneet, toivottavasti sielläkin!

    VastaaPoista