17.4.06

LuxemburgTuli vietettyä pääsiäisviikonloppua Luxemburgissa.Sää ei ollut paras mahdollinen, oli viileää ja ajoittain sateista. Vaan eipä tuo kai ollut parempi kotonakaan. Matkustimme junalla reittiä Delft - Rotterdam - Brysseli - Luxemburg. H. oli ollut jo kovasti pienen loman tarpeessa, ja tarkoitus oli päästä irti arkikuvioista. Sattumalta vain törmäsimme Rotterdamin asemalla H:n työhuonekaveriin, joka oli matkalla samaan paikkaan, ja jopa samaan hotelliin. Sitten satuimmekin viereiseen aamiaispöytään kumpanakin aamuna. Eli se siitä irtiotosta.

Maa oli todella kaunis junan ikkunasta katsottuna. Kumpuilevaa maastoa ja kukkuloita. Purot ja kosket halkoivat maisemaa. Kaupunkikin oli hieno, vanha ja tyylikäs. Yllätyksekseni kaikki tuntuivat puhuvan ranskaa; kuvittelin, että Luxemburgissa puhuttaisiin lähinnä joko letzebuergia tai saksaa. Paikka oli aidosti monikielinen, kyltitkin saattoivat olla millä tahansa noista kolmesta kielestä, mutta siitä ei kukaan tuntunut ottavan stressiä. Suhtautuminen monikielisyyteen oli siis erilainen kuin Suomessa, jossa mittaillaan viivottimella erikielisiä tekstejä kyltissä ja kirjoitetaan sanomalehteen, jos eroja löytyy. Englantia ei tuntunut kukaan puhuvan, eikä hotellin televisiosta löytynyt yhtään englanninkielistä kanavaa. Kiinankielinen kanava kyllä, sekä tietysti espanjan-, italian-, portugalin- jne, mutta englantia ei missään. Oli yllättävän vaikeaa vaihtaa hollannista ranskaan. Hollanninkielisiä sanoja yritti tunkea jatkuvasti esiin.

Kävimme syömässä maailman parasta dhalia nepalilaisessa ravintolassa Rue Strasbourgilla. Parissa kuppilassakin ehdittiin istua ja ikkunashoppailla. Ei mikään halpa maa. Suomalaisia oli liikkellä paljon.

Laitan ehkä lisää kuvia myöhemmin, kunhan jaksan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti