11.12.07

BleemeilyäTulimme lichtjesavondista kotiin, kun piti mennä aikaisin nukkumaan, mutta sitten ilmeni, että huomiset oppitunnit on peruttu. Voin siis istua blogittelemassa vielä.

Tällaisen meemin löysin.
- Tässä on lueteltu 22 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen.
- Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
- Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
- Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.

1. Kampa
Joskus minullakin oli takataskukampa, mutten kyllä muista miksi. Tuskin minä silloinkaan pahemmin kampasin. Ennen kouluikää minulla oli todella pitkät hiukset, mutta niitäkin kai lähinnä harjattiin? Sitten joskus isompana kampa oli kyllä näppärä keesin kohottamisessa. Sokerivettä tai muuta tahmaa, sivut ajeluun, ja keskitukka ylös.

2. Lintu
Meidän Tiikerimme oppi katsomaan lamppua, kun sille sanoi "Missä lamppu?" Sitten kun sanoi "Missä lintu?" se ryntäsi keittiön pöydälle tuijottamaan parveketta ja käkättämään. Viisas kissa oli se. Toinen muisto: läheisimmällä lapsuusystävälläni Atella oli pari undulaattia tai muuta sellaista kovasti metelöivää lintua. Joskus ne olivat vapaana hänen huoneessaan ja minä pelkäsin, että ne lentävät tukkaan. Yöksi niiden häkin päälle laitettiin pyyhe, jotteivät mekkaloisi ihan niin paljon.

3. Meri
Pienenä kaikkein parasta kesässä oli, kun pääsi vaarin kanssa kalaan. Tarkemmin ajatellen sepä taitaa olla vieläkin parasta kesässä. Meri oli pelottava ja iso, mutta ihana. Aina olen asunut meren lähellä. Kun ihmiset jaotellaan järvi-ihmisiin ja meri-ihmisiin, minä olen ihan takuulla meri-ihminen. Nyt asun vähän isomman meren vieressä, mutta Itämeri ja Suomenlahti saarineen ovat vieläkin ne omimmat merialueet.

4. Kitara
Minusta on valokuva, jossa vauvana hapuilen kitaraa. Meillä oli paljon kitaroita. Isä kun on muusikko. Itse koetin joskus oppia soittamaan, mutta vieläkin osaan lähinnä "omaksi ilokseni" -tasolla. Kun setä perheineen tuli käymään, kesti ehkä hetken ja sitten kitarat tulivat esiin, ja soitto ja laulu alkoivat. Se oli kyllä ihan parasta sekin. Joskus menin mukaan, kun isän bändi treenasi treenikämpällä.

5. Kello
Isoisoisällä ja isoisoäidillä oli seinällä seinäkello, jossa oli heiluri. Isoisoisä eli Pappa nosti minut aina sitä heiluria katsomaan. Papan kello tikitti kovalla äänellä.

6. Oksentaminen
Taisin oksentaa moneen bussiin matkalla Helsingistä Kotkaan tai takaisin. Matkapahoinvointi oli iso ongelma penskana. Enää en onneksi niinkään siitä kärsi.

7. Mummo
Minulla on ollut käsittämättömän hyvä tuuri isovanhempiasioissa. Pienenä minulla oli kaikki neljä isovanhempaa ja kolme isoisovanhempaa. Nyt, vaikka ikää on jo pian 31, on vieläkin neljä isovanhempaa. Toista isoäitiäni sanon Mummoksi. Hän on kaikin puolin upea tyyppi ja yksi tärkeimmistä ihmisistä elämässäni. Mummo on yli kahdeksankymppinen, mutta en osaa pitää häntä vanhana. Hän kun on niin aktiivinen ja kaikessa mukana ja kaikesta kiinnostunut. Opiskelee kieliä, maalaa tauluja, on yhdistystoiminnassa mukana ja seuraa asioita.

8. Kirja
Sain isoisovanhemmiltani pari kirjaa: vanhan Raamatun ja Väinö Linnan kirjan Täällä Pohjantähden alla. Jälkimmäistä olen lukenut useammin. Noin kerran talvessa, itse asiassa. Lapsena, kun siihen ensimmäistä kertaa tartuin, mietin ensin, että jaksaako tuollaisia suomalaisia tiiliskiviromaaneja. Meni muutama sivu, ja olin ihan myyty. En ikinä ennen ollut eläytynyt kirjaan yhtä paljon, ja minä kyllä eläydyn kirjoihin liiaksikin.

9. Pipo
Niitä nyt on tietysti ollut. Ja yhteen aikaan piti olla ilman. Mieluummin sitten vaikka korvaläpät. Eivät olleet muodissa yläasteaikoinani. Ala-asteella niitä vedeltiin luokkatovereiden silmien eteen.

10. Matematiikka
Aika helppo ja mukava kouluaine. Kunnes sitten yliopistossa tuli seinä vastaan, ja reputin diffiksen pari kolme kertaa. Sitten luovutin.

11. Metsä
Joskus mentiin Vanhojen tätien (eli isotätieni) luokse ja sitten sienimetsään. Oli meillä omakin metsä sitten, Keskuspuisto. Siellä riekuimme kavereiden kanssa, pyöräilimme kesällä ja hiihdimme talvella. Kerran hiihdimme "vahingossa" Aten kanssa kotoa Pasilasta Kannelmäkeen. Menimme soittamaan vanhan kaverin ovikelloa ja meidät lähetettiin junalla kotiin. Metsää riitti kaupunginosasta toiseen. Metsässä oli myös eläinten hautuumaa (pet sematary), vanha hyppyrimäki ja vanhoja majoja.

12. Ukkonen
Ukkonen ja sade pelottivat. Olin kerran ystäväni perheen vieraana heidän mökillään, ja ystäväni ja minä nukuimme erillisessä mökissä. Yöllä tuli aikamoinen ukkonen, ja puhelin alkoi soida. Mietimme, vastaisimmeko, mutta olimme lukeneet jostain, että ukkonen voi maalla "soittaa puhelinta". Meitä pelotti kovasti, emmekä sitten vastanneet. Aamulla ystäväni vanhemmat sanoivat, että kyllä se varmaan ukkonen puhelimessa oli.

13. Hiukset
Esikouluikäisenä pitkät hiukset, ala-asteella lyhyt poikatukka, yläasteella keesi ja omituisesti ajeltu punk-tukka, lukiossa poikaystävän leikkaama polkka. Väri ei koskaan kunnolla tarttunut. Vihreä maali oli paras yritys.

14. Veli
Kavereilla oli veljiä, jotka olivat joko kiusankappaleita (vahdittavat pikkuveljet) tai seurailtavia ja kaukaa tarkkailtavia (isotveljet). Lähiystäväni Atte oli joskus varsinainen veljenkorvike.

15. Ikkuna
"Äiti tuu ikkunaan, täällä huutaa..." Ei tainnut meillä oikein toimia, ikkunat olivat vähän korkealla. Oman ikkunan ollessa auki ulkoa kuului raitiovaunujen kirskunta. Mummolan ikkunasta näkyi Venäjälle, nimittäin Suursaareen. Ainakin, jos oli hyvän näkyvyyden keli.

16. Kalenteri
Teinari! Ja sitten paaaaljon myöhemmin Solidaarisuuskalenteri. Joka minulla on vieläkin. Teinari piti aina piirustella ja sutata täyteen vaikka mitä. Tarrakuviakin siihen liimailtiin.

17. Puuro
Pidin riisipuurosta enemmän kuin kaurapuurosta. Kaurapuuro maistuu nykyään, riisipuuroa syön vain jouluisin, kun se on vaivalloisempaa.

18. Nenäliina
Tästä ei tule oikein mitään mieleen.

19. Kynsilakka
Joku hämärä muistikuva siitä, kun Täti O joskus lakkasi ehkä kynsiään, ja minä pikkuisena ihmettelin vieressä. Muistaako Täti paremmin?

20. Taulu
Mummoni tosiaan maalaa tauluja. Yksi niistä, sellainen abstrakti neliosainen punainen, roikkui aikanaan mummolan olohuoneessa vuodesohvan yläpuolella. Pelkäsin joskus huitaisevani sitä unissani, mutta eipä tullut huitaistua. Suosikkini oli pitkään komeettaa esittävä yönsininen teos.

21. Auto
Meillä ei ollut ikinä autoa, mutta sedällä ja isoisällä oli Ladat. Lujaa laatua.

22. Lamppu
Minulla oli huoneessani hurja oranssinvärinen metallilamppu, joka kirskui, kun sen kupua käänsi. Sillä sai luotua jänniä varjoja seinille. Keittiössä taas oli lamppu, joka muistutti nurin käännettyä punottua paperikoria. Yksi rakkaista esineistäni tenavana oli oma taskulamppu. Se oli musta ja painava ja siinä oli magneetti, jolla sen sai kiinni muunmuassa jääkaapinoveen.

23. Takki
Minulla oli monta hienoa takkia tenavana ja teininä. Oli äidin vanha nuuskamuikkustakki, joka oli tummanvihreä ja lämmin. Oli mokkanahkatakki, joka varastettiin Putkinotkosta tuolin selkänojalta. Oli maihinnousutakki, vähän repaleinen mutta kuitenkin oikein toimiva. Kun siihen lisäsi irtovuoren, se oli oikein lämmin talvellakin. Koulussa käytin myös isän Radio City -pilottitakkia (ja näytin epäilemättä pallolta) ja joskus nahkatakkia, johon oli piirrelty bändilogoja ja lisko.


7 kommenttia:

 1. ihan tarkkaa kynsilakkaustilannetta en muista. mutta muistan ainakin sen, kun riinalle piti aina laittaa 'kynsilakkasta', ehkä sä hengailit siinä mukana.... ihania muistoja, palautuu mieleen ne ajat, kun olit pieni.

  VastaaPoista

 2. Joo, se se varmaan oli!

  VastaaPoista

 3. Mä en kyllä muista tota, mutta ihan todennäköiseltä kuulostaa =)

  VastaaPoista
 4. 2. Lintu  Tuosta sen verran, että mulla oli parikymmentä vuotta unduja ja nyt on ecuadorinarasia. Ne ovat pieniä, pitävät kovaa meteliä, silppuavat, sotkevat ja purevat! Eli pienestä koostaan huolimatta ihan oikeita pappareita!  Huh! Äsken oli valtio-opin tentti:( Kauheaa kirjoittaa kynä savuten tietämättä mitä on edes selittämässä:)

  VastaaPoista

 5. Se nuuskamuikkustakki oli kyllä ihana. Siis mummo teki sen O:lle ja mä jotenkin jostain syystä sitten perin sen ja sitten sinä. Maailman hienoin takki!

  VastaaPoista

 6. Se on muuten varmaan teidän kellarissa nykyisin?

  VastaaPoista

 7. ai se oli se takki. vähän sitä epäilinkin. sinne mahtui paksukin villapaita alle. oliko tuulilla se päällä siinä yhdessä lehtikuvassakin, mistä lie aiheesta se olikaan otettu.

  VastaaPoista