11.3.08

Seven Up!


Vihdoinkin. Volkskrantin leffasarja julkaisi Michael Aptedin dokumenttiteoksen Seven up, joka kertoo 14 englantilaisen elämästä seitsemän vuoden välein, seitsenvuotiaista 49-vuotiaiksi. Tähän asti sarja on jostain järjettömästä syystä ollut saatavilla vain NTSC:nä aluekoodi 1:n jenkkilevyinä. Ei voi käsittää.

7 up on dokumenttien dokumentti. Todellista mikrohistoriaa elokuvan muodossa. Dokumenttielokuva, jossa todellakin on ajallinen elementti. Hetken taltioinnin sijasta se kertoo enemmän. *

7 up:in ensimmäinen osa ilmestyi 1964. Alkuperäinen idea oli valita lapsia peribrittiläisen luokkayhteiskunnan eri puolilta ja ottaa selvää, mitä tenavat itse yhteiskunnasta ja elämästä ajattelivat. Myöhemmin seurataan, miten luokka, asuinpaikka ja varallisuus vaikuttavat kohteiden elämään. Katson dokumenttia nyt ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan ja järjestyksessä, joten en vielä tiedä, mihin tässä päädytään. Seitsemänvuotiaiden käsitykset luokkaeroista ensimmäisessä osassa onnistuivat jo hätkäyttämään. 

* Aptedin toinenkin iso dokumenttityö, Married in America, seuraa
kohteitaan ajassa - koskahan sen saisi DVD:lle? Nykyään näyttää olevan
saatavilla vain osa 2, ja sekin NTSC koodi 1.9 kommenttia:

 1. Haa... yleinen ongelma dokumenttien kohdalla: niitä ei saa mistään. Mulla oli taannoin sama ongelma, kun olisi tarvinnut Norman Cohenin klassisen kaupunkikuvauksen "London Noboy Knows" (1967). Sitä saa todella huonosti mistään ja silloin se oli sold out myös play.com:sta. No nyt sitä saa taas. Suosittelen.

  VastaaPoista
 2. Haa... yleinen ongelma dokumenttien kohdalla: niitä ei saa mistään. Mulla oli taannoin sama ongelma, kun olisi tarvinnut Norman Cohenin klassisen kaupunkikuvauksen "London Nobody Knows" (1967). Sitä saa todella huonosti mistään. No nyt sitä saa taas, mutta näyttää olevan out of stock tälläkin hetkellä play.com:ssa. Suosittelen silti.

  VastaaPoista

 3. himskatti... eli noi viestit taisi jäädä johonkin luuppiin kun tarkistelin tietoja, stoppasin ne ja sinne se siirty silti. joo eli nyt näyttäisi tuotakin dokkaria löytyvän tuolta putiikista. Grrr... miksi vuodatus toimii täällä niin karmean hitaasti välillä?

  VastaaPoista
 4. Vuodatus on tosiaan välillä harmittavan hidas. :-(  Joo, dokumenttien saatavuus todellakin. Pikkubudjetin "out there" -filkat löytyy joskus osoitteesta

  http://www.documentary-film.net/

  (ja on siellä joskus harvoin parempaakin kamaa), mutta hyviä dokumenttifilmejä on välillä kamalan hankala löytää. Mietin, josko niitä olisi ns. Michael Moore -ilmiön seurauksena kohta paremmin saatavilla.

  VastaaPoista
 5. Vuodatus rulez  MM:sta tuli mieleen: oletko nähnyt Sickon?

  VastaaPoista
 6. Juu, olen nähnyt. Oli aika järkky pätkä, vaikka parempi se olisi ollut, jos joku olisi irrottanut MM:n siitä iänikuisesta megafonista ja editoinut sen "huudamme veneestä Guantanamoon" -kohdan pois.

  VastaaPoista

 7. MM ja Megafoni... Jo kliseinen käsite. Eikös hänen pitänyt tehdä Katrina-hirmumyrskystä dokkari..? Ei ole kuulunut mitään

  VastaaPoista

 8. Jaa no, Spike Leen When the Levees Broke -dokkarin jälkeen muilla on ollut tuosta aiheesta rima vähän korkealla.. Sepä oli muuten ahdistava nelituntinen leffateatterissa.

  VastaaPoista

 9. Totta... Tuota Spiken esitystä en olekaan nähnyt - valitettavasti. 4 tuntia... vain hevi juureseille, huh

  VastaaPoista