26.10.09

Kiirettä pittää kiirettä pittää


Viikonloppu oli vähän rankahko. Perjantaiaamuna kukonlaulun aikaan lähdin duuniin Amsterdamiin. Jäädessäni Hobbemastraatilla sporasta piippasi kännykkä ja sain kaksi tuntia aiemmin lähetetyn tekstiviestin aiheesta "ei tarvitse tulla töihin tänään, työnantaja kipeä". Palloilin sitten pari tuntia Spuin kirjakaupoissa kun en halunnut ihan saman tien hypätä Delftin junaan. (Ostin käytetyn fotokirjan jossa on kuvia New Yorkin metrosta.)


Lauantaina kirjoittelin esseetä ja.. mitäs muuta nyt teinkään? Editoin kai muutaman kuvan. Kävin pesulassa pesemässä repullisen pyykkiä. Siivosin keittiön. Silittelin eläinkaupan pupuja.


Sunnuntaina viimeistelin esseen (sosiologian sivuaineeseen, siitä tuli 10 sivua). Siinä koko päivä menikin. Illalla minut oli kutsuttu Riitalle ja Gerille syömään - hyvää ruokaa, juomaa, SAUNA ja varsinkin keskustelua! Kiitos teille, stressitasoni laski ihan selvästi!


Tänään olen paiskinut töitä huomisen werkschouwn valmistelujen parissa. Pitää näyttää viimeisen parin kuukauden aikana tehty tutkimustyö ja perustella kaikki vähän hiton hyvin. Tämän jälkeen sitä päästään sitten kai vihdoin siihen varsinaiseen tuotantovaiheeseen, eli valokuvaamiseen. Tiedän kyllä, että tutkimus ja perehtyminen on tosi tärkeää, mutta kaikki tuntemani valokuvaajat yhdistävät tutkimuksen ja fotauksen, sen sijaan että pitäisivät nämä kaksi työprosessia täysin erillään. (Sinänsä tämä työtapa saattaa sopiakin minulle; kun ajattelen sanoja, en osaa ajatella kuvia ja toisinpäin. Nyt on sitten pian sanojen aika ohi ja seuraavat kaksi kuukautta kyse on pelkistä kuvista.)


Täällä on nyt pandemia päällä. Viime viikolla kuoli kaksi uutta ihmistä meksikolaiseen flunssaan (kuten täällä H1N1:stä kutsutaan), ja toinen heistä oli 14-vuotias perusterve tyttö. Sairastui perjantaina, kuoli viikonlopun jälkeen maanantaina. Kuulemma Utrechtissä ja Haarlemissa oli pientä paniikkia ja ruuhkaa terveydenhuoltopalveluissa. Täällä supermarkettiimme on ilmestynyt desinfiointipiste (pitää desinfioida kädet portilla ennen varsinaiseen kauppaan astumista). Rokotusta taitaa olla turha pyytää, jos on tällainen perusterve myöhäisnuori/varhaiskeski-ikäinen. Taidan olla ajattelematta koko asiaa.

20 kommenttia:

 1. kiitos kommentistasi. meistäkin oli virkistävää tavata.

  rokotuksen voisit saada pienelläkin astmataipumuksella, itsellä toimii.

  VastaaPoista
 2. Hassua, omalle kohdalle ei ole mitään desinfiointipisteitä osunut eikä yliopistollakaan kukaan edes puhu asiasta mitään.  Possurokotukset on riskiryhmillekin tulossa vasta marraskuun puolesta välistä eteenpäin, mutta kävin ottamassa tänään ihan normiflunssapiikin. Oon nyt ollut neljä viikkoa poskiontelontulehduksessa, ei kiinnosta ottaa tähän enää yhtään mitään muuta päälle...

  VastaaPoista

 3. Saippua ja vesi on parempi vaihtoehto kuin käsidesin kanssa lotraaminen - siis kotona. On tota possua liikenteessä jossain, Turun seudulla näköjään vähän. Täällä ei ole pahemmin mitään näkynyt tai kuulunut. En mä mitään piikkiä edes saisi.

  VastaaPoista
 4. Lapissa on kuulemma epidemia valloillaan ja levinnyt Oulun lääniinkin. Saas nähdä milloin tulee tänne. Ronjahan sais sitten varmaan jossain vaiheessa sen rokotuksen, mutta se kyllä vähän epäilyttää mua. Rokotteen pakkausselosteessa tehdään hyvin selväksi, ettei sitä oo testattu alle 3-vuotiailla (myöskään sitä H5N1-versiota, osta toi uusi on kehitetty) eikä ole edes mitään seurantatietoja sivuvaikutuksista yms. noin nuorille, ja sitä saa antaa niille "vain jos se on välttämätöntä".

  VastaaPoista
 5. Niin no.. mä näen asian vähän siten, että rokotteesta ei ole ihan niin paljon dataa, kuin parhaassa tapauksessa, mutta koska ko. rokote on jo esmes USA:ssa täydessä jaossa eikä ole kuulunut mitään ihan kamalaa niin tuskin siinä on suurensuurta riskiä (poikkeustapauksia aina on, mutta niin on joka rokotteen suhteen). Kun taas H1N1 ihan oikeasti todetusti saattaa olla pienille (ja aikuisillekin) tod ikävä juttu. Eli mä pidän sitä rokotetta turvallisempana kuin rokottamatta jättämistä pandemiatilanteessa. Mutta enpä onneksi ole minä, joka joutuu sellaisia päätöksiä tekemään kenenkään muun kohdalta, vain oman itseni.. Ja ei kai ne alle kuuden kuukauden ikäiselle sitä annakaan (?) joten ehtii dataa keräytyä vielä tässä ennen kuin joudutte asiaa todenteolla miettimään.  Mä voisin oikeastaan kanssa hoitaa itselleni normiflunssapiikin tässä vaikka ensi viikolla - kuuluu vakuutukseen.

  VastaaPoista
 6. Minä taas uhmasin kohtaloani lorvimalla viikonloppuna kirjamessuilla ja ajelemalla paikalle & takaisin täpötäysillä ratikoilla. Tosin ei siellä nyt kukaan ihan päin näköä pärskinyt tai muutenkaan kourillaan hipelöinyt, mutta saattaahan tuollaisessa laumassa aina joku taudinkantaja lymyillä kopeloimassa kirjoja tahmaisilla kourillaan. Muuten oli mulle vähän tylsä tapahtuma tällä kertaa, toki ihan OK, mutta kirjailijahaastatteluista ei oikein irronnut mitään elämää suurempaa kokemusta. No, ensi vuonna uudestaan:-)

  VastaaPoista

 7. Mä joudun kulkemaan ruuhkajunassa ja olemaan koulussa.. tänään werkschouwssa kolme tyyppiä oli kipeänä paikalla (sitä se teettää kun on kauheat ukaasit poissaoloista). Mutta en mä usko että niillä possutautia oli.

  VastaaPoista

 8. Suomessa on päällä joku ihme rokotehysteria. Iltapäivälehdet ainakin lietsovat sitä. Pelätään elohopeaa yms., vaikka määrät ovat tosi pieniä. Saan rokotteen työni takia torstaina ja olin hämmästynyt kun kuulin, että osa työntekijöistä ei aiokaan ottaa rokotetta sivuvaikutusten pelossa. Ei, vaikka olemme avainasemassa kun taudin leviäminen pitäisi estää. Höh. Pojan koulussa oli jo pieni epidemia, yhdellä luokalla oli 13 sairastunutta juuri ennen syyslomaa, mutta loma esti sopivasti laajemman leviämisen.

  VastaaPoista
 9. Monilla keskustelupalstoilla näyttää olevan "Älkää ottako rokotetta" -aloituksia. Huoks.

  VastaaPoista
 10. " Pelätään elohopeaa yms" "Älkää ottako rokotetta" Ja kauhistelun päätteeksi mennään tietysti naurussa suin tupakalle imemään DDT:ä, ammoniakkia, elohopeaa, formaldehydia, häkää, radioaktiivinen polonium-210:tä, syanidia, arsenikkia, metanolia, tolueenia ym. kivaa.
  VastaaPoista
 11. Mielestäni rokotteen mediajulkisuus on kulkenut väärään suuntaan Suomessa.. Tuo elohopea-juttu tuli mukaan vasta viime vaiheissa, sitä ennenhän oli se juttu ruotsalaisista rokotetuista, joilla oli ollut merkittäviä sivuoireita (jopa sairastuneet influenssaan tms). Jäi hieman auki oliko kyseessä ankka vai joku muu. Joka tapauksessa pelkkien lääkärien (joiden maine on muutenkin vähän sitä ja tätä tiettyjen viimeaikaisten ikävien tapausten vuoksi) vakuuttelut, että "turvallista se on" eivät tunnu oikein tällä hetkellä riittävän. Ilmapiiristä on tullut vainoharhainen. Nyt on olemassa vielä lisäriski, että tapaus lietsoo edelleen tendenssiä, jossa vanhemmat jättävät lapsensa *kokonaan* rokottamatta neuvoloissa jne. Tietäisivät ja näkisivät millaisia sairauksia vastaan noita rokotteita otetaan, niin alkaisi varmaan mieli muuttua.

  VastaaPoista
 12. Mun käsitys on, että rokotepelottelijat aina defaulttaavat lopulta siihen elohopeaan, kun kaikki muut pelottelukeinot on käyty läpi (ja toimimattomiksi todettu). Ja jaksaa ihmetyttää sekin, että jengi oikeasti a) ei luota lääkäriin tai muuhun alan asiantuntijaan b) mutta luottaa epämääräiseen pelotteluun iltsikassa tai netissä.  Tavallinenkin influenssarokote voi aiheuttaa pariksi päiväksi influenssan kaltaisia oireita.

  VastaaPoista

 13. Just äsken käytiin ottamassa Ronjalle ne rokoteohjelman perusrokotteet (toka annos). Niitä vastaan en sano mitään, ja totta kai rokotteilla on jotain sivuvaikutuksia. Mua vaan tosiaan arveluttaa antaa muksuani koekaniiniksi sellaiselle rokotteelle, jonka sivuvaikutuksista ja niiden vakavuudesta ei lääkefirmankaan mukaan ole tietoa. Nettikeskustelujen pelottelumeininki nyt on hölmöä joka tapauksessa.

  VastaaPoista

 14. Niin.. siinä on vain sitten se riskien vertailu relevanttia. Mahdollinen rokotereaktio vs. mahdollinen rankka tauti. Influenssapandemioissa on vähän se ongelma, että rokotetta ei välttämättä mitenkään ehdi testata täydellisesti, kun influenssa on kovasti muuttuvainen virus. Mutta kuten sanottu, onneksi mun ei tarvi näitä päätöksiä tehdä ja toisekseen toivottavasti parempaa informaatiota on hetikohta saatavilla.

  VastaaPoista
 15. Mä uskon, että aikaisempien laajalti tutkittujen influenssarokotteiden perusteella on osattu kehittää riittävän turvallinen rokote. Perusrokotepohja on periaattessa tutkittu muiden, tavallisen myyntilupamenettelyn käyneiden valmisteiden kohdalla, ainoastaan vasta-ainereaktion aiheuttava viruspartikkelin osa on tässä hiukan erilainen, koska kyseessä on eri virus. Toki ongelmana on se, että näin lyhyellä aikavälillä ei saada viruspartikkeleita tuotettua riittävästi suurta rokotemäärää varten ja siksi on käytettävä adjuvantteja, jotka tehostavat vasta-ainereaktion muodostumista. Suomessa käytetty versio ei sisällä taudinaiheuttajaa, joten rokotteesta voi saada vain rokotereaktion, ei itse tautia.  On säälittävää, että jotkut levittävät tietämättömyyttään hysteriaa ja jotain salaliittoteorioita tyyliin "meiltä pimitetään jotain". Kun ei ole ehditty tutkia niin ei voi sanoa varmasti. Ja lääketehtaat tuskin tekisivät tahallaan huonoa/vaarallsita rokotetta rahan takia. Voisi nimittäin vähän kurssi laskea jos rokote osoittautuisikin vaaralliseksi... Nyt on jo rokotettu tosi paljon porukkaa Suomessakin, eikä tietääkseni ole tullut kuumetta ja huonovointisuutta pahempia yleisoireita paikallisoireiden lisäksi.  Mä sain piikin tänään ja olen yhä hengissä :)

  VastaaPoista

 16. Että tämmöistä huttua sitä sitten taas tuli: http://www.aamulehti.fi/teema/paivannopeat/pohjanoteeraus/160111

  VastaaPoista
 17. Todella kurjaa, että Ylekin on intoutunut huuhailemaan tuossa määrin. Liekö kyse ko. toimituksen jäsenten innosta vaihtoehtohoitoihin (ja/tai tiedevastaisuudesta), vai onko tässä enemmänkin siitä nykymedian "two sides to every story" -pölöilystä kysymys. Nyt kun tahdotaan esittää jokikinen uutinen, juttu ja reportaasi ikään kuin kahden kilpailevan samanarvoisen tahon vastakkainasetteluna. Joskushan tällainen toimiikin; esimerkiksi politiikassa, kun kyse on kahden tai useamman kilpailevan puolueen mielipidemittelöstä. Tieteen ollessa kyseessä tällainen keinotekoinen tasapuolisuus, jossa vastapooliksi nostetaan joku uskomuksiin tai salaliittoteorioihin innostunut maallikko, osoittaa yksinkertaisesti ymmärtämättömyyttä. (Vrt. rapakontakaiset debatit, joissa muka samanarvoisina asiantuntijoina toisistaan mittaa ottavat evoluutiobiologit ja kreationistit.)

  VastaaPoista

 18. Joo ja sama juttu ilmastonmuutosasiassa: 99% tiedeasiantuntijoista on sitä mieltä että ilmastonmuutos johtuu ihmisestä, mutta mediassa nuo 1% uunot saavat sitten 50% mediahuomiosta. Tasapuolista? Oli mulla jotain kanssa tästä Suomessa vellovasta pedofiili-keskustelusta, mutta jätetään toiseen kertaan.

  VastaaPoista
 19. Osuipa osuva artikkeli Wiredistä silmiin:

  http://www.wired.com/magazine/2009/10/ff_waronscience/all/1

  VastaaPoista

 20. (Tässä siis kyse niistä, jotka vastustavat aktiivisesti kaikkia rokotteita)

  VastaaPoista