22.3.06

Keppiä, keppiä


Jotenkin jaksan aina hämmästyä tämän maan poliittisesta diskurssista. Nyt PvdA-puolueen, eli suunnilleen demareita vastaavan, kansanedustaja Sharon Dijksma ehdottaa rahallista rangaistusta niille koulutetuille naisille, jotka jäävät kotiin. Expatican artikkelin mukaan Dijksma sanoo, että "A highly-educated woman who chooses to stay at home and not to work - that is destruction of capital. If you receive the benefit of an expensive
education at the cost of society, you should not be allowed to throw
away that knowledge unpunished."


Ehdotus on siis, että koulutettu, kotiin jäävä nainen joutuisi maksamaan osan koulutuksensa kustannuksista takaisin.

Täällähän tilanne on se, että iso osa naisista tosiaan jää kotiin, kun lapset syntyvät. Entä sitten syyt? Pitkää äitiyslomaa ei ole, päivähoito maksaa tonnin per muksu, ja koulustakin lapset lähetetään kotiin syömään. Olisikohan jotenkin järkevää tarttua noihin asioihin ennen kotiin jäävien äitien rankaisemista? Jos päivähoito todellakin kustantaa noin valtavia summia, pitäisi kummankin vanhemman tienata melkoinen palkka ennen kuin molempien töissäolo olisi mahdollista, saati sitten kannattavaa.

Toinen tuossa lausunnossa tökkivä seikka on tietysti se, että siinä puhutaan vain naisista. Pitäisikö kotiin jääviä isiäkin rangaista, jos heillä on koulutus? Tämähän olisi tietysti aika abstrakti ajatusleikki, sillä kotiin jäävä isä on tässä maassa valitettavasti harvinainen ilmiö. Eikä tuollainen rangaistuspolitiikka tietenkään mitenkään kannustakaan ketään jäämään lapsia hoitamaan.

Amerikkalaisessa nettilehti Salonissa on viime aikoina ollut paljon artikkeleita feminismin saavutuksista. Itse olen pohjoismaisena pitänyt varsin itsestäänselvyytenä sitä, että perheen molemmat vanhemmat käyvät töissä, ja molemmilla on mahdollisuus hoitovapaaseen. Salonin artikkeleissa on korostettu sitä, että vihdoin naisillakin on oikeus valita koti tai ura. Silti, valitsee nainen kumman tahansa, aina joku on syyllistämässä. Kotiin pariksi vuodeksi jäävä nainen pettää feminismin ja uraa luova nainen ei välitä perheestään. Monessa maassa naisia yritetään kannustaa enenevässä määrin takaisin kotiin lapsia hoitamaan (ja vain harvassa muistetaan, että se isäkin on kuvioissa). Ja nyt sitten vastapainoksi hollantilaiset demarit tahtovat tarjota kotiin jääville naisille keppiä sen sijasta, että kehittäisivät lastenhoitojärjestelmästä ja äitiysvapaista porkkanan, joka mahdollistaisi kummallekin vanhemmalle sekä töissäkäynnin että ajoittaiset vapaat.5 kommenttia:


 1. asiaa tuuli! usein mietin sitä, että mihin maahan asettautuisin niiltä perusteilta että mitkä ovat valtion, työnantajan ja sosiaalisen ympäristön vaateet naisille tai heille tai nimenomaan perheille annetut edut. mutta loppuviimeksi tunnen törmääväni aina kummaan paradoksiin! eikä tämä juuri koskaan liikuta mieskolleegojani tai kavereitani. kuitenkaan ei ole ihme, että suomessa syntyvyysluvut ovat korkeat, vaikka sielläkin parantamisen varaa on.

  VastaaPoista

 2. Käsittääkseni Suomessakin päivähoito on aika samoissa summissa, noin tonnin per pää. Jos en nyt kauheasti erehdy.

  VastaaPoista
 3. Tuossa linkki Suomen päivähoitomaksuihin:

  http://www.stm.fi/Resource.phx/vastt/perhe/prlas/phmaksut.htx  "Päivähoitomaksu määräytyy perheen koon ja tulojen mukaan. Se on 18-200 euroa kuukaudessa."  Eli ei nyt näytä Suomessa sentään tuhatta euroa olevan..

  VastaaPoista

 4. Oho. Taas laiskuus palkittiin, kukahan mulle tuommosta hittoa on mennyt päähän laittamaan. Pahoittelen ja pistän kuumeen piikkiin moisen kömmähdyksen :)

  VastaaPoista
 5. Kyllähän se melkein pätee, jos ajatellaan markoissa ja euroissa..? :-)  Koetahan parantua.. paljon teetä ja valkosipulia kehiin.

  VastaaPoista