9.10.06

BruxellesKöröttelimme eilen junalla Brysseliin. Junamatka kestää pari tuntia ja junia menee tunnin välein. Siinä välissä menee vielä nopeita Thalys-tgv-junia, mutta niillä on perillä vain 17 minuuttia nopeammin ja maksaa lipusta paljon enemmän. TGV ei vielä pääse kiihdyttämään täyteen vauhtiin Hollannin puolella - muuten olisivat toki paljon nopeampia.

Brysselissä oli aurinkoista ja mukavaa. Kaupunki oli täynnä turisteja ja partiolaisia. Kunnallisvaalien äänestyspäivä ei näkynyt katukuvassa, näimme vain pari vaalimainosta. M:n ystävä H kertoi, että hän on matkalla äänestämään, sakon uhalla. Belgiassa on äänestyspakko, ja äänestämättä jättämisestä seuraa sadan euron sakko, joka tulee kotiin postissa. Jos ei itse ole paikalla, voi tosin valtuuttaa ystävän äänestämään puolestaan.Kuvassa: H:lla on liikaa valinnanvaraa yhdessä lukuisista skulaakaupoista.

Tapasimme M:n ja puolisonsa Grand Placella ja menimme syömään erinomaista kiinalaista ruokaa.  Kielivaikeudet eivät osoittautuneet ylitsepääsemättömiksi, sillä ymmärsimme sentään ranskaa kohtuullisen hyvin ja M jaksoi kärsivällisesti kääntää toiseen suuntaan.

Ruokailun jälkeen kävimme tsekkaamassa Manneken Pisin ja kaupunginmuseon. Jälkimmäinen ei muuten ollut kummoinen, paitsi että sen yläkerrassa oli kokoelma Mannekenin pukuja. Sieltä löytyi mm. samuraivarustus, Montreal Canadiensin pelivaatetus ja Helsingin poliisin univormu.

M ja puoliso kaipasivat jo lepoa ja lähtivät majoitukselleen. Me palloilimme vielä keskustan suklaapuodeissa ja kävimme oluella. Lähdimme pimeän tultua kotiin. Illalla olikin niin kipeä olo, että oksat pois. Jaksoin vielä tarkistaa uutisista, että Belgian vaaleissa äärioikeistolainen Vlaams Belang oli saanut lisäpaikkoja. Monissa ulkomaisissa uutisissa mainittiin Vlaams Belangin olevan Flanderin itsenäisyyttä ajava puolue, mutta en minä usko, että tuo itsenäisyyskysymys on kovin tärkeä monille sen äänestäjille. Ulkomaalaisvastaisuus ja rasismi ovat ne seikat, jotka Vlaams Belangille tuovat ääniä. Valitettavasti.Kuvassa: Brysseli illalla.

Mietin, josko Belgian äänestyspakkokin vaikuttaisi asiaan. Kun piittaamattomat ja politiikasta täysin vieraantuneet ihmiset pakotetaan äänestämään, vaikka ei yhtään kiinnostaisi, tulee protestiääniä todennäköisesti enemmän. Ääniä annetaan räväköille puolueille, tutustumatta turhan tarkasti koko ohjelmaan.

Antwerpenissa sentään sosialistit menivät Vlaams Belangin ohi tällä kertaa. Olisikohan tähän vaikuttanut se taannoinen ampumatapaus, jossa VB:n aktivistin sukulainen meni aseen kanssa kaupungille ampumaan vääränvärisiä. Pelottavan paljon rasistit silti saivat sielläkin tälläkin kertaa vaikutusvaltaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti