25.3.07

Hyvää Newrozia!


Aamulla (no okei, keskellä päivää) havahduimme jostain kaupungilta kantautuvaan itämaiseen musiikkiin. Aamukaffen ja aamiaishedelmien jälkeen lähdimme katsomaan. Torilla oli paaaaljon ihmisiä värikkäissä vaatteissa. He tanssivat ringissä pienen tulen ympärillä ja ringin vieressä setä lauloi. Naisilla oli paljon kimalletta ja miehillä kansallispuvut. Useilla oli kaffiyah ja Kurdistanin lippu.

Otin kuvia pikkuisella Olympoksella ja ihmettelin. Etsimme väkijoukosta ystäväni A:n, joka on kurdi. Hän selitti, että kyseessä on newroz, kurdien uusi vuosi.

(A on tullut Eurooppaan vuosia sitten pakenemalla Irakista Turkin kautta jalkaisin. Hän on koulutukseltaan rakennuspiirtäjä ja/tai insinööri*, mutta tiskaa täällä pimeästi astioita, kun työlupaa ei kerran ole. Hän mainitsi joskus, ettei uskalla ajaa edes pyörällä, koska jos poliisi pysäyttäisi vaikkapa näyttämättä jätetyn suuntamerkin tai valonpuutteen takia, kävisi ilmi, että A on "maan alla". Nyt on toivoa, että uusi hallitus myöntää A:lle ja muille aikaa sitten tulleille oleskeluluvan. Paluuta A:lla ei ole; kurdialueilla hän on hengenvaarassa poliittisten kytköksiensä takia ja vanhassa opiskelukaupungissaan Bagdadissa ei taida olla myöskään nykyisin kovin turvallista.)

Newroz

Mietimme, että tämä oli jo kolmas uusivuosi tänä vuonna. Ensin meidän 1.1., sitten kiinalaisten tuttaviemme helmikuussa ja nyt sitten kurdien.

Kävimme fillaroimassa lämpenevässä kevätilmassa. Ensi viikolle on lupailtu jopa 18 astetta. Nyt oli kohtuulliset 12. Uusia karitsoja näkyi laitumilla.

Lammetje

Hiemanko tuo Olympos vinjetoi..

* Mä en ole varma, ymmärränkö aina oikein - ainoa yhteinen kielemme on maahanmuuttajahollanti5 kommenttia:

 1. Mielläkin on tänä viikonloppuna kymmenisen astetta! Mutta vielä se talveksi täst muuttuu... "kesäaika", heh.

  VastaaPoista

 2. Mekin kävimme pyöräilemässä - eilen oli noin +14 C, ellei naapuri sitten tuulettanut suoraan lämpömittarin johtoon. Näimme nautaeläimiä ja tarktoreita. Tiput valmistuvat kuulemma vasta pääsiäiseksi.

  VastaaPoista

 3. Outoa ettei kukaan ole vielä ikään kuin viran puolesta kirjoittanut tähän vuodatusta eurabisoivista sikiävistä rättipääterroristeista. Vai oletko jo poistanut sen tyylin viestit?

  VastaaPoista

 4. Ei ole tarvinnut poistaa mitään. Luulen, että ko. kommentoijat ovat luovuttaneet.. huomanneet, että olen toivoton tapaus..

  VastaaPoista

 5. Minä saan sietää niitä yhtä mittaa. Siitä syystä äänestinkin RKP:tä vaaleissa - ei muuten, mutta RKP-läinen sisäministeri, joka tarttuisi kovilla otteilla hurrivihan lietsojia (jotka ovat samaa porukkaa kuin muutkin rasistit) kurkusta kiinni, olisi kiva. Harmi kyllä viimeksi kun meillä oli RKP-läinen sisäministeri, se keskittyi vainoamaan kettutyttöjä.

  VastaaPoista