14.5.07

Bril


Olin tulkkaamassa H:n ja optikon välillä. Tiedä sitten, olisiko optikko suostunut kommunikoimaan englanniksi, jos en olisi ollut mukana. Nyt oli aika hassu fiilis välillä, kun optikko teki testejään ja puhui koko ajan minulle: "Sanokaa hänelle, että hän katsoisi sitä sinistä valoa.. Haluaako hän ohennetut linssit vai tavalliset? Onko hänellä sairasvakuutusta?"

No, jos solkkasin hollantia oikein, saa H ensi viikolla silmälasit, joissa ohennetut linssit, ja osan laskusta maksaa itse, osan sairasvakuutus. H:n silmät on laseroitu joskus laseroinnin alkuaikoina 90-luvun puolivälin kieppeillä. Silloin kuulemma leikkaus onnistui niin hyvin, että -13 laseista mies siirtyi lasittomuuteen. Tosin hämäränäkö meni ja kirkkaiden valojen ympärillä näkyy jänniä erikoisefektejä. Nyt sitten viime aikoina olen kiinnittänyt huomiota siihen, että H selvästi siristelee televisiota katsellessa eikä kykene lukemaan kauempana olevia tekstejä. Itse hän oli pitkään sitä mieltä, että a) näössä ei ole mitään vikaa ja b) (painokkaammin) NÄÖSSÄ EI OLE MITÄÄN VIKAA. Kunnes sitten tänä keväänä hän alkoi aprikoida, josko sitä sittenkin hankkisi lasit vaikka varmuuden vuoksi autolla ajamista varten.

Optikko mittasi -1.75 toisesta silmästä ja -4 toisesta silmästä. -4! Ei ihme, että siristelyttää. Ja minä olen ollut tuon kyydissä autossa!

12 kommenttia:

 1. Hörhör. Ja mulle on moni kaveri viimeisen vuoden aikana niin kovasti kehunut laserointia. Ehkä mä kuitenkin odottelen vielä vähän aikaa niiden jatkokokemuksia :-)  t. -5,25/-4,75 mit cylinder

  VastaaPoista

 2. Hihi, pelastusliivit mukaan seuraavalle sunnuntaiajelulle.

  VastaaPoista

 3. No meillä ei kyl autoilla kuin kerran vuodessa, joten ei nyt jatkuvaa vaaraa.. mutta ehkä vois laittaa fillariretkille ne pelästysliivit, jos vaikka päätyy kanavaan.

  VastaaPoista

 4. Ei se laserointi aikaa pysäytä. Mutta resetointi, joka kestää yli kymmenen vuotta on ihan sen arvoista, luulisin.

  VastaaPoista
 5. Mutta eikös ikäsilmät mee toiseen suuntaan, ts. ikänäkö on kaukonäköisyyttä, ei likinäköisyyttä?  Anyhoo. Juu, on se H itse tyytyväinen toki laaseriinsa.

  VastaaPoista

 6. Toivottavasti se optikko päätyi oikeaan lukemaan. On tuo -4 kuitenkin aika paljon, jos on ilman rillejä pärjännyt. Kannattaa tarkkailla, miltä ne lasit sitten tuntuu, ettei oo liian vahvat. Joskus on menneet nuo mittaukset vähän poskelleen, tosin optikot on ainakin Suomessa parempia kuin silmälääkärit. Mulla ainakin menee aina hermot noissa näöntarkastuksissa... mutta toisinaan optikko on tosiaan korjannut silmälääkärin saamia lukemia. Nimim. -10.

  VastaaPoista

 7. Mä mietin kanssa tuota että onkohan tuo nyt sitten luotettava. Vähän oudon paljolta tuntuu. Minun pitäisi myös käydä näöntarkastuksessa, on olleet nämä samat lasit nyt 10 vuotta.. -6 ja ehkä jo huonompi..

  VastaaPoista
 8. Pelkän likinäköisyyden (ilman sylintereitä) voi kyllä mitata itsekin. Riittää katsoa miten kauas vielä näkee tarkasti. Siis aikuisten oikeesti tarkasti. Sitten vain etäisyys metreiksi, käänteisluku ja etumerkin vaihto ja tadaa - saat tarvittavat dioptriat. Joka on siis likipisteen käänteis- ja vastaluku.  Eli jos kaikki yli 25 senttiä kauempana on jo hiukan utuista, tarvitsee -4 linssit. Tämä on paljon tarkempi tapa, kuin optikon 0.25 dioptrian välein haarukoitava "Kumpi ompi tarkempi - tämä vai tämä?" -testi.

  VastaaPoista

 9. Tuon testin perusteella toinen silmä H:lla on 1.25 ja toinen 2.5. Kuulostaa järkevämmältä kuin optikon luvut. Mutta astigmatismi kai tekee tässä jotain outoa kanssa. Plääh..

  VastaaPoista

 10. varsinkin hajataitto voi olla päivästä kiinni. Jonain päivänä taittaa enemmän kuin toisena. Ja pelkkä vahvuus esim. päivänvalon määrästä kiinni. Kannattaa pyytää optikkoa tarkistamaan vahvuudet, liian vahvoista laseista saa päänsä kipeäksi. Nimimerkki 22 vuotta silmälasien kanssa, dioptreja 11.

  VastaaPoista
 11. Ida: Jep, silmien kuivuus ja pitkä lähityoskentely voivat pahentaa taittovirhettä väliaikaisesti. Jos valoa on paljon niin pupilli supistuu ja syvyysterävyys kasvaa, joten pienet taittovirheet eivät silloin haittaa.

  VastaaPoista
 12. Oh hoi  Pääsen kommentoimaan H:n silmätilannetta (yhtä pahat ellei pahemmat geenit täällä). Itsellä oli v. 1995 silmälasien uusinta ja silloin ikään 23. Joo ja miinusta toi suurin piirtein toi sama - 13. Seuraavan kerran aloin epäillä että näkö oli huonontunut v. 2004, mutta optikolla käydessä kävi ilmi että taitto oli *vaihtunut* vain 0,5 ilmeisesti silmien "elävyyden " vuoksi. Muutos oli hyvin vähäinen ja näkyi lähinnä 2 viikon päänsärkynä  Itseltä puuttuu muuten pimeänäkö ja stereonäkö.

  En mielelläni aja autoa pimeässä lainkaan.  Suomen Armeija ei huolinut meitä, mutta sen lisäksi en saa ilmeisesti itse ajaa edes trukkia lasien jos niin joskus taas kävisi. Taatusti osaisin ja olen myös ajanut jopa tehtaalla kesätöissä mutta toisin sanoo määräykset.  Pitkä kommentti (olen ollut taas kuumeisena tällä viikolla, kirottu työpaikan ilmastointi)

  VastaaPoista