18.5.07

Gorillas in the mistSaimme viimein aikaiseksi lähteä Rotterdamin eläintarhaan katsomaan pikkupandoja. Se ainakin oli tarkoitus. Saavuimme Blijdorpiin iltapäivällä ja aloitimme harhailun. Eläintarha on hieno ja iso ja eläinystävällinen, mutta sen opasteet eivät ole kovin kummoisia. Selkeän kartan sijasta on jotain yleisiä symboleita tyyliin "kissaeläimiä ja muita sensellaisia" tjsp. Ostimme oppaan, jossa sijainteja ei kerrottu. Eksyimme siis kauas pandoista.

Prairie Dog

Kuvassa preeriakoira.


Mikä taisikin olla onneksi, sillä pandojen vieressä asuvat gorillat. Kuljimme kaikessa rauhassa gorilla-aluetta kohti, kun huomioni kiinnitti iiiiso lauma ihmisiä, joka tuli sieltäpäin pois. Olin kuulevinani erään naisen sanovan "Er is een gorilla los", mutta veikkasin, että minun täytyi kuulla väärin, ja taisin sanoa niin ääneenkin. Kohta meidät pysäytti pelokkaan näköinen eläintarhatyöntekijä, joka sanoi, että nyt täytyy lähteä poispäin, on hyvin vaarallinen tilanne. Minä kyselin lisätietoja, ja hän kertoi, että gorilla oli päässyt vapaaksi ja riehui lähistöllä. Jostain syystä alkoi naurattaa, ja kyselin sitten "echt waar?" kunnes meidät hätistettiin syrjemmälle. Poliiseja alkoi tulla paikalle.

Police

Kuvassa yrmyt poliisit suojelevat meitä viidakon pedolta.

Ensin jengiä kulki sinnetänne aika kaoottisesti, ja jotkut pääsivät palailemaan kaikessa rauhassa vaara-alueellekin, mutta lopulta poliisit hätistivät meidät ensin tarhan toiseen osaan ja lopulta pois koko eläintarhasta. Mediheli kaarsi paikalle.

Eläintarhan ulkopuolella oli paljon poliisiautoja ja ulkolähetysautoja. RTL:n uutiset teki uutisjuttua, ja ihmiset kyynärpäätaktikoivat toisiaan päästäkseen kuvaan.

RTL Nieuws

Kuvassa RTL:n uutistoimittaja treenaa hymyä.

Eläintarhasetä vaihtoi tämänpäiväisiä lippuja vapaalippuihin.

Selailimme joutessamme ostamaamme eläintarhaopasta. Gorilloista mainittiin, että "een smalle gracht maakt het mogelijk om op slechts enkele meters afstand van de dieren te komen". Niinpä, sen pienen erottavan kanavan yli oli urosgorilla loikannut. Neljä ihmistä loukkaantui ja yhden ravintolan sisustus meni uusiksi, kun gorilla päätti käydä kääntymässä.

Itse eläin saarrettiin rauhallisesti omalle alueelleen ja tainnutettiin sitten nuolella. Sitten se kuljetettiin omalle puolelleen kanavaa. Jos tämä olisi tapahtunut Suomessa, se olisi varmaan metsästetty hengiltä helikopterista.

Eläinkuvien sijasta sain siis tänään kuvia poliiseista ja uutistoimittajista.


17 kommenttia:

 1. hei Tuuli,  katselin juuri Rijnmond tekstiuutisia. että olittekin juuri paikalla.teillä oli onnea.

  Naisuhri taitaa olla aika vakavasti loukkaantunut. Juuri eilen luin jostakin eläinseksistä ja siitä että gorilla-ihmisyhdistelmät eivät ole oikein kiinnostavia. taitaa vain olla niin että kyseinen gorillauros ei ole lukutaitoinen!

  ota seuraavalla kerralla yhteyttä kun tulet rotterdamiin.

  riitta

  VastaaPoista
 2. Moi Rotterdamin Riitta! Toivottavasti se loukkaantunut selviää mahdollisimman vähin hankaluuksin. Kuulin just uutisista, että puremavammojakin.. :-(  Koetanpa ehtiä joskus sinne suureen kaupunkiin sillä tavalla, että kerkeän ottaa yhteyttäkin!

  VastaaPoista
 3. http://www.iht.com/articles/ap/2007/05/18/europe/EU-GEN-Netherlands-Escaped-Gorilla.php  Vhuh, aika meininkiä!

  VastaaPoista
 4. Olipas vauhdikas eläintarhareissu! Onhan nuo eläimet suloisia ja lutusia ja kaikkea muuta, siellä häkissä tai aidan takana...

  Ei muuten yhtään pahoja poliiseja.. : )

  VastaaPoista
 5. Miten sattuikin että olitte siellä juuri tänään!!onneksi ei päässyt gorilla lähempää tuttavutta tekemään!

  VastaaPoista

 6. No olipas teillä tuuria, jopa hyvää ja huonoa samanaikaisesti! Gorilloissa on jotain todella kiehtovaa, ehkä se on se vaarallisuuden ja inhimillisyyden jännä yhdistelmä. Tykkää =)

  VastaaPoista

 7. Mitä mä olen aiemmin niitä Blijdorpin gorilloja nähnyt, niin vaikuttivat vähän tylsistyneiltä. Liekö sitten ihme, että tuollainen murkkuikäinen gorillakundi lähtee etsimään jotain jännempää aidan toiselta puolelta. Taisi vain sekin parka saada vähän liikaakin jännitystä elämään..

  VastaaPoista

 8. Niin ja ei muuten tosiaan yhtään pahoja poliiseja. :-)

  VastaaPoista

 9. Hui sentään, just luettiin terassilla iltapäivälehdistä tuo gorillauutinen. Ja sit istahdan koneelle vain huomatakseni että serkku on juuri sinä päivänä onnistunut olemaan paikalla. Onneks et oo (ilmeisesti) King Kong-tyyppiä, eli ehjänä ja tarpeeks toisaalla olitte. Johan oli teillä ajoitus :O

  VastaaPoista

 10. Hehe... Piti kommentoida tätä jo eilen, mutta unohtuikin sitten maalausremontin tiimellyksessä. Luin itsekin gorilla-jutun lehdestä ja mietin heti mitenköhän vesilasin kolinaa se on siellä aiheuttanut. Hih että olitte sitten ihan paikan päällä :=)

  VastaaPoista

 11. Jessus sentään, kylläpä teillä oli mielenkiintoinen visiitti eläintarhaan!! Hienoja kuvia joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 12. Hei Tuuli,  eksyin blogiisi jokin aika sitten ja olen ihastellut kuviasi - oletko jo kertonut tai kertoisitko mitä objektiiveja käytän Canonisi (350D) kanssa? Itse olen vasta astumassa valokuvauksen ihmeelliseen maailmaan, ja on aina kiva sekä nähdä muiden onnistuneita otoksia että kuulla välineistä / taustasta niiden takaa...

  VastaaPoista
 13. Hei Riina (nyt on sitten kaksi Riinaakin, sinä ja siskoni, täytyypä koettaa olla hämmentymättä kommenttilaatikossa).  Digicanonin eli sen 350D:n kanssa käytän seuraavia objektiiveja:

  EF 50mm / 1.8

  EF 24mm / 2.8

  EF 100 mm / 2.8 macro  Viisikymppinen on digikäytössä (tuolla pienellä kennolla) oikeastaan pienenpieni tele, ja sopii hyvin portretteihinkin. 24-millistä käytän usein katukuvauksessa.  Samoja käytän myös EOS30-filmikamerassa, mutta tuolloin viisikymppinen on käytössä perusopiskana kadulla. 24mm on siinä rungossa hyvä laajis vaikkapa maisemiin ja arkkitehtuuriin.  Tuossa vanhassa canonissa taas on seuraavat:

  FD 50mm / 1.8

  FDn 24mm / 2.8  Sitten on käytössä H:n Contax ja pari keskikoon Hasselbladia, ja niillä omat opiskansa, mutta ne eivät varmaan niin kiinnosta.. :-)  Vähän olen miettinyt filmikameraan/digiin sellaista 35-millistä katukuvia varten, mutta saa nyt nähdä. Jos olet hankkimassa tuota 350D-digiä tai jo omistat sen, suosittelen joka tapauksessa tuota viisikymppistä peruslinssiä. Se on halpa ja hyvä.

  VastaaPoista
 14. Hei Tuuli ja kiitoksia,  vaihdoinpa nyt nimeäni niin ei tule sekaannuksia jatkossa :)  Olen itse ihan alkutaipaleella kuvauksen suhteen, mutta into oppia on suuri. Olen ehkä vain aloittanut osittain väärästä suunnasta, alkanut vain kuvaamaan ja nyt vasta pikkuhiljaa miettimään miten, miksi, mitä jne. Oppia siis pitää ja paljon :)  Puoliskollani on (kuvittelen siis, että osin myös minulla ;) on 350d ja sillä siis olen nyt harjoitellut kuvien napsimista. Viisikymppinen peruslinssi löytyy, samoin muutama zoom objektiivi. Varusteita siis on, tietämystä pitää vain kasvattaa!  Seuraava lienee tyhmä kysymys (vaikka ei kai sellaisia olekaan), kysyn kuitenkin kun en tiedä: miksi käytät digin kanssa katukuvauksessa EF 24mm mutta filmikamerassa EF 50mm? Onko ero tosiaan iso näiden kameroiden välillä objektiivien suhteen?  Kiva kun kommentoit kysymykseeni ja kiitos neuvoistasi, tulen kurkkimaan jatkossa blogiasi useamminkin :) Mukavaa toukokuun loppua sinulle!

  VastaaPoista
 15. Heissan! Joo, taisin olla siinä kohtaa vähän epäselvä. Syy on siinä, että digikameran kenno on (usein) pienempi kuin filmiruutu. Kuvataan siis pienemmälle kuva-alalle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että verrattuna filmiruutuun digikuva on kuin leikkaisi reunat pois ja jättäisi keskikohdan jäljelle. Mikä taas tarkoittaa sitä, että filmikameroille alunperin suunnitellun objektiivin polttoväli on digikamerassa erilainen. Puhutaan ns. kroppikertoimesta eli polttovälikertoimesta, joka 350D:ssä on 1,6. Sitten laskemaan: 50mm x 1,6 = 80mm. Eli telehän siitä tuli! 35mm linssi taas on digikäytössä käytännössä 56mm, eli vähän lähempänä tuota peruskokoa. Ja se minun 24-milliseni on digin nokalla 38,4 mm, joka on katukuvaukseen vähän laaja, mutta ei kauhean paha.  Ei muuten yhtään hölmö kysymys, itsekin menen aina solmuun näiden kanssa.. Toivottavasti sait epäselvästä selityksestäni jotain selkoa! Tää olisi helpompi havainnollistaa kuvin. :-)

  VastaaPoista

 16. Ai niin, piti vielä sanoa, että mun mielestä se järkevin tapa oppia valokuvausta on vain kuvata kovasti ja katsoa muiden kuvia kovasti, joten et ole alkanut väärästä suunnasta, jos minulta kysytään. ;-)

  VastaaPoista
 17. Kiitos, selitys aukeni hienosti minulle! Tosin heti muistui mieleeni että olenhan tämän aiemminkin kuullut, silloin joskus kun ihan ekaa digipokkaria ostin ja opiskelin eroja tavalliseen filmikameraan. Tietenkään en nyt osannut yhdistää tätä tietoa tähän kysymykseen, mutta ihan selkeä juttu siis :)  Joo, napsia pitää kovasti ja katsella muiden otoksia, sitä kautta sitä löytää aina uusia kysymyksiä ja näin myös uusia oivalluksia :)

  VastaaPoista