29.5.07

De Grote DonorshowBBC kertoo:

A Dutch TV station says it will go ahead with a programme in which a terminally ill woman selects one of three patients to receive her kidneys.

Political parties have called for The Big Donor Show to be scrapped, but broadcaster BNN says it will highlight the country's shortage of organ donors.

"It's a crazy idea," said Joop Atsma, of the ruling Christian Democrat Party.

"It can't be possible that, in the Netherlands, people vote about who's getting a kidney," he told the BBC.

The programme, from Big Brother creators Endemol, is due to be screened on Friday night.

'Totally unacceptable


The 37-year-old donor, identified only as Lisa, will make her choice based on the contestants' history, profile and conversation with their family and friends.

Viewers will also be able to send in their advice by text message during the 80-minute show.

Jep jep. Tää olis nyt vähän sanaton.


5 kommenttia:


 1. Mäkin bongasin ton. Vähän jo odottelinkin tosiTV:n seuraavaa riemuvoittoa, mutta tuota en sentään ois kuvitellut. Ei kyllä luulis olevan laillista, että elinsiirron saajasta päättää luovuttaja (onkohan täällä?). Luulisi aseman jonossa ja jonkin asiantuntijalautakunnan määrittävän tuollaiset päätökset. Pitäisköhän munkin lisätä elinluovutustestamenttiini P.S. Vain kivoille ja näteille tyypeille?

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa amerikkalaiselta kaapelikanavatoiminnalta! Täällähän oli pari vuotta sitten joku kaamea adoptiolapsishow jne.  Mutta aika rankka juttu.

  VastaaPoista

 3. Kuulin tuosta ohjelmasta just uutisista. Reaktio oli lähinnä järkyttynyt. Kilpaillaan kuka saa toimivan munuaisen. Miten sitten käy niille kahdelle häviäjille?

  VastaaPoista

 4. Miten kyyniseksi voi homma mennä. Ei mitään rajaa. Tyrmistyttävää on ettei oikein suusta puristu mitään järkevämpää kuin ei perkele.

  VastaaPoista

 5. Ja jälleen kerran elämä on scifiä kummallisempaa.

  VastaaPoista