4.10.07

Een beetje lastig


Koulussa on hiukan hankala kuvio kehkeytymässä. Meitä on ekavuotisina valokuvausopiskelijoina kaksi ulkkaria koko laumasta, vuoden Hollannissa asunut tyttö ja minä. Tämä toinen ei osaa yhtään hollantia. Hän sanoo, että hänelle olisi kerrottu pääsykokeissa, että opetus on puoliksi englanniksi ja puoliksi hollanniksi, joten kielitaidon puutteesta ei ole mitään haittaa. Tätä vähän ihmettelen, sillä aivan samat opettajat sanoivat minulle, että opetus on täysin hollanniksi, joten kieli tulee opetella vähän vikkelään.

Nyt ummikkona tämä tyyppi on melkoisessa pinteessä. Osaksi siksi, että hänellä on kovin torjuva asenne kieleen ja sen oppimiseen. Osaksi siksi, että hän ei jostain syystä (ei uskalla? en usko, sillä muuten kyseessä on hyvin sanavalmis ja suorasanainen ihminen) koskaan kysy tunnilla tai pyydä käännöstä. Välillä hän istuu minun vieressäni ja kyselee, että mitä se opettaja nyt sanoi, entä nyt, entä nyt, entä nyt, mikä on huono idea, sillä a) kun hän kyselee minulta koko ajan, menetän keskittymiskykyni enkä kohta ymmärrä itsekään ja b) eiköhän joltakulta hollanninkieliseltä ole enemmän toivoa saada eksakti käännös. Välillä hän taas sanoo minulle, että minun tulisi mennä nyt puhumaan opettajalle ja sanoa, että en ymmärrä, niin opettaja sitten selittäisi englanniksi siten, että hänkin kuulisi.

Mutta kun ei minun tarvitse. Minä ymmärrän ihan ok, enkä tajua, miksi tyttö ei itse voi pyytää käännöstä. Miksi minun pitää olla tilanteessa välittäjänä? Minulle itselleni on parempi, että koetan ymmärtää ja kommunikoida mahdollisimman paljon hollanniksi, koska olen huomannut, että tällainen kielikylpy itse asiassa toimii kohdallani tosi hyvin. Ymmärrän kyllä, että jos kielitaitoa ei ole ollenkaan, ei kielessä kylpeminen kovin äkkiä tuota (aikuisen ihmisen kohdalla) tuloksia, ja alussa turhauttaa. Mutta hiukan ärsyttää, että tässä on selvästi kovin paljon asenteestakin kiinni; yksi teoriaopettajistamme kääntää ihan vapaaehtoisesti kaikki hankalat kohdat englanniksi, mutta näiltä tunneilta ulkkaritoverini lintsaa, koska aine on "tylsä".

Nyt tämä tyttö haluaa, että menemme yhteisrintamana valittamaan pääopettajalle, kuinka meitä kohdellaan väärin ja kuinka emme pärjää, kun emme saa opetusta englanniksi. Minä en vain mitenkään haluaisi mennä mukaan. En odottanut englanninkielistä opetusta, en tarvitse sitä, enkä halua, että tämän tytön äärinegatiivinen asenne (joka näkyy monessa muussakin asiassa) leimaa minutkin. Tunnen syyllisyyttä näistä tunteista; tuntuu, kuin olisin jengipetturi, kun en ole varauksetta pitämässä toisen maahanmuuttajan puolia. Yritin sanoa hänelle, että autan toki häntä tarvittaessa, ja voin vaikka tulla puhumaan opettajalle hänen puolestaan, mutta en halua mennä väittämään että minä itse en pärjää, kun se ei kerran ole totta. Tytön mielestä tämä vain ei ole tarpeeksi, koska hänen mukaansa meidän pitää olla täysin samassa rintamassa tässä asiassa.

En oikein haluaisi, että meidät sotketaan toisiimme (mitä tapahtuu jonkin verran; toinen on Suomesta ja toinen Turkista ja ensimmäinen hyvin tumma ja toinen kovin vaalea, joten..) tai että meihin aletaan suhtautua yksikkönä. Ehkä olen vain penseä, ja annan liikaa sen, etten oikein ole tämän tytön kanssa samalla aaltopituudella, vaikuttaa asenteisiini.14 kommenttia:

 1. On paljon helpompaa vaatia solidaarisuutta, kuin itse tehdä jotain.  Tuskin menetät pidemmällä tähtäimellä mitään, vaikka jätät hänet muhimaan omissa liemissään. Millä todennäköisyydellä hän (edes) jatkaa siellä ensi vuonna? Niinpä. Jolloin saatoit (ehkä) itsesi turhaan silmätikuksi.  Jos haluat tehdä jotain olematta ilkeä, niin rohkaise häntä opettelemaan kieltä ja kerro miten mukavaa/helppoa/vaikeaa/jne. se on. Jos se tuntuu/saat sen tuntumaan hänestä niin/tarpeeksi luotaantyöntävältä, niin ennen pitkää hän alkaa vältellä myös ihmisiä, jotka ovat siinä onnistuneet. ;-)  Joo, olen niuho epäsolidaarinen ja epäsosiaalinen kääkkä.


  VastaaPoista

 2. OK, nyt on vielä syyllisempi olo. :-/

  VastaaPoista
 3. Mä olen kans täällä törmännyt usein ihmisiin, jotka on jotenkin sitä mieltä että jos on huoneessa 30 japanilaista ja kaks ulkomaalaista, niiden ulkomaalaisten kuuluu olla kavereita ja mennä yhessä kahville aina. Tyypit järkkää kaikenlaisia kummallisia "gaijin-lounaita" joiden ideana on se, että varataan ruokalasta iso pöytä jossa sit saa istua pelkästään ulkomaalaisessa seurassa.  En tiedä, ehkä joitakin ihmisiä ahdistaa kun ei ole oman kulttuurin edustajana yhtäkkiä enemmistössä - mä olen kyllä ihan hyvin pärjännyt ignoroimalla tuollaiset ihmiset, nauranut että en kuule minä halua istua ulkomaalaisseurassa kun olen kerta vaivalla muuttanut japaniin, ja mä nimenomaan HALUAN kuunnella asioita japaniksi että oppisin. Enkä ole koskaan ainakaan saanut tietää, että niiden elämä olis siitä menny jotenki pilalle.


  VastaaPoista
 4. Riina (ei sisko)4/10/07 09:36

  Voi ei, ikävää kuulla että tilanne on kulminoitunut tällaiseksi. Mä joskus aiemmin jo kommentoin, että pitäiskö sen tytön kanssa puhua suoraan, ettei häiritsisi niillä käännöspyynnöillään koko ajan - kysymys on kuitenkin opiskelusta ja kuunteleminen on tärkeää, ja jos koko ajan joutuu keskeyttämään oman ajatusprosessinsa auttaakseen toista, loppujen lopuksi oma opiskelu kärsii. Ja itsekäs pitää olla, sähän olet siellä oppimassa itseäsi varten, et kenenkään apuopettajana (vaikka välillä avun tarjoaminen onkin hienoa tietysti).  Auttaisiko, jos puhut tytön kanssa suoraan, kannustat hollannin opiskeluun (luulisi nyt motivaatiota olevan, kerta koulussakin siellä on?) ja sanot auttavasi mielelläsi siinä jos voit. Selittäisit, miten sinullekin hollanniksi opiskelu on vielä vähän vaikeampaa kuin paikallisille, ja ehdottaisti että hän kyselisi välillä myös muilta. Ja olisit rehellinen, kertoisit vain että sinä tiesit kouluun hakiessasi, että opetus on vain hollanniksi ja itse asiassa pidät siitä, koska se kehittää ja opettaa sinulle lisää koko ajan.  Musta sun ei todellakaan tarvitse alkaa kenenkään "puhemieheksi", varsinkin kun et itse ns. seiso asian takana. Tietysti voit esittää tukesi tytölle (niin kuin oletkin jo tehnyt), ja esim. puhua opettajien kanssa kahden kesken ja ehdottaa käännöksiä tms. Mutta kyllä kai se vaan niin on, että on jokaisen omalla vastuulla (aikuisena) oppiiko vai ei. Jos kielen oppiminen ei käy nopeasti (minkä ymmärrän, ei minullakaan kävisi), niin tyttö voisi itse rohkeasti alkaa ratkomaan tätä ongelmaansa. Se, että sinä olet myös ulkomaalainen, ei tarkota, että seisotte samassa rintamassa tyyliin me vastaan muut.  Avoin ja rehellinen keskustelu tytön kanssa lienee paras vaihtoehto? Positiivisessa hengessä tietenkin, siis että kuitenkin esität tukesi ja kannustat häntä ratkomaan sekä ongelman että oppimaan kieltä...

  VastaaPoista

 5. Ei minun mielestani kannata tuntua syyllisyytta. Taalla ainakin on tullut vastaan yllattavan paljon sellaisia ulkomaan elavia, jotka haluavat olla tekemisissa vain muiden ulkkarien kanssa; siina taas ei oikein ole jarkea, kun kerran on kotoa ensin lahdetty. Sellaisia opiskelijoita on myos tosi paljon, jotka ajavat vain omaa etuaan, vaikka valjastavat siihen sitten mukaan kaikki muutkin mahdollisuuksien rajoissa. Ei toinen voi loukkaantua siita, josset ole hanen kanssaan samaa mielta - ja jos loukkaantuu, paasetpahan sentaan ongelmastasi. Kyseessa ei liene uusi paras ystavasi? Onnea matkaan.

  VastaaPoista

 6. Juu.. kiitoksia kaikille hyvistä neuvoista. Olen huomannut, että minun on tosi vaikea tällaisissa asioissa sanoa suoraan, mitä mieltä olen (jotain miellyttämisenhalua lienee se), ja siksi ajaudun näissä tilanteissa aika pitkälle. Mietiskelen pointtejanne. Sinänsä mulle ei ole ongelma, jos tämä tyyppi haluaa olla tekemisissä vain muiden ulkkareiden kanssa, mutta oikeasti näinkään ei ole, vaan varsinaisen kaveerauksen hän hoitaa kyllä ihan ok niiden luokan hollannikkaiden kanssa, ainakin paremmin kuin minä, jota nuoret opiskelijat vieläkin tuntuvat pelkäävän.. Vaikuttaa vain siltä, että hän haluaa minusta itselleen välittäjän ongelmiinsa opettajien ja itsensä välillä.

  VastaaPoista

 7. Mä olen myös sitä mieltä, ettei sulla ole minkäänlaista velvollisuutta järjestää jollekin toiselle ulkkarille apua, jota hän itse ei viitsi pyytää. Et sä ole siellä ensisijaisesti ulkkarina vaan opiskelijana, eikä sen typyn oppiminen tai oppimattomuus kuulu sun vastuulle. Mä en tosiaankaan lähtisi tuohon sen vaatimaan rintamaan jos olisin sinä, siinähän antaisit samalla negatiivista ja väärää kuvaa itsestäsi ja yhteistyökyvystäsi opettajille. Kyllä sen tytön pitää aikuisena ihmisenä hoitaa toi ongelma itse eikä odottaa, että muut pitävät meteliä hänen puolestaan. Jos tyttö ei sitten sinusta tykkää, niin sillä nyt tuskin on kauheasti väliä, ei kaikkien kanssa tarvitse olla kaveri.

  VastaaPoista

 8. Älä anna yhden tommosen pilata omia opintojasi! Ota hajurako ihan rohkeesti vaan ja takaa oma rauhasi ja oppimisesi. Et sä oo siellä kenenkään tulkkipalveluna. Kyllä se toinen saa hoitaa omat ongelmansa opettajien ja englanninkielisen opetuksen lupaajien kanssa ihan keskenään.

  VastaaPoista
 9. Ihan kaikkeen ei tarvitse suostua, vaikka sattuisikin olemaan pieni hyvinkasvatettu tyttö. Toisaalta ymmärrän senkin, että Sinun on vaikea lopettaa auttaminen kesken, kun olet tähän asti kääntänyt ja selittänyt hänelle luennoilla. Älä tosiaan huolehdi hänestä. Jos hän ei pärjää tunneilla ilman Sinua, hänellä ei ole valmiuksia opiskella siellä missä nyt opiskelette. Ajattele asiaa pikemmin siltä kannalta, että tilanne muuttuu aina vain hankalammaksi hänen kannaltaan, jos jatkat samalla tavalla. Häneltä menee joka tapauksessa asioita ohi, hänen on aina vain vaikeampaa oppia uutta, kun pohjatiedot ovat kehnot ja hän tukeutuu yhä enemmän Sinuun - etkä Sinäkään pysty opiskelemaan täysipainoisesti. Eli jos puhut hänestä opettajille, korosta hyvällä omallatunnolla sitä, että olet huolissasi hänen pärjäämisestään. Ei ehkä olisi kauhea väärin sanoa, että Sinä ymmärrät opetuksesta niin paljon, että ymmärrät, että hän ei ymmärrä tarpeeksi.  Tilanne on inhottava, oli miten oli. Minunkin on vaikea selvitä tällaisista iilimatotilanteista. Suosittelen kuitenkin toimenpiteitä pian, sillä asian murehtiminen vies kallista aikaasi.  Terveisin Oman elämänsä jänöpupu

  VastaaPoista

 10. olen myös sitä mieltä, että sun velvollisuus ei ole toimia sen tytön emona ja lastentarhanopettajana. sano suoraan, että on hiljaa tunnilla eikä häiritse ja hoitaa itse asiansa. tyttö tuntuu olevan niin lapsellinen vielä, että järkevät selitykset ei ehkä mene perille. kukaan ei tuossa yhtälössä voita. etkä tosiaan menetä mitään, jos tyttö ei sun kanssa kaveeraakaan, päin vastoin. tiedän kyllä tunteen ja lienee jotakin tekemistä meidän suvun tyypillisellä hienotunteisuudella. älä kuitenkaan uhraa omaa opiskeluasi ja mielenrauhaasi mokoman hyväksikäyttäjän takia.

  VastaaPoista
 11. riipasta vaan eroon ja ihan reilusti. ole avoin!

  voisitte pikemminkin pyytää sille ulkkaritytölle opettajalta paikallista tutoria, jotta se saataisiin integroitumaan paremmin. selitysvastuu on siirretty jollekulle muulle ja te olette jälleen kaksi eri tyyppiä. win-win-tilanne.

  VastaaPoista

 12. Se on siis vissiin sellainen nuorempi tapaus, vai? Kuulostaa vähän siltä, ettei se halua ottaa oikein vastuuta ja uskalla lähteä konfliktitilanteeseen yksin. Mutta so sorry, se on sitä aikuistumista, että hoitaa itse omat ongelmansa. Tyynen itsekkäästi sanoisin, että jos et halua siitä uutta bestistäsi, niin anna tytön hoitaa asiansa itse.

  VastaaPoista

 13. En kyllä yrittänyt syyllistää. Kuten muut ovat kertoneet, niin ko. tytön on helpompi vaatia sinua tekemään asioita puolestaan kuin tehdä jotain itse. Ota antihistamiinia rohkaisuksi ja nosta kissa pöydälle. Tai siirry aktiivisen ignoroinnin linjalle ja puolusta oikeuksiasi saada opiskella sillä tavalla kuin haluat.

  VastaaPoista

 14. Kiitoksia neuvoista kaikille. Itse asia on ratkeamassa - onnistuin nimittäin suututtamaan ko. tapauksen yhdessä toisessa asiassa sen verran pahasti, että otaksun hänen karttelevan minua nyt ainakin jonkin aikaa. :-/ Mutta jos ei, niin sitten vähän suoraa puhetta kehiin.

  VastaaPoista