16.10.07

Tyhmästä päästä kärsii koko... pää


Olen kehittänyt itselleni täysin järjettömän toimintatavan. Nukun viikolla liian vähän (ne aiemmin mainitut univaikeudet..) ja lisäksi lähden aamuisin kouluun syömättä aamiaista ja ilman eväsboksia. H huolehtivaisena aviomiehenä pakkasi jopa minulle eväät valmiiksi laatikkoon, mutta minäpä unohdin ottaa laatikon mukaan.

Sitten koulussa olen silmät väsystä ristissä ja huomaan joskus keskipäivän jälkeen, että nälkä haittaa jo näköä. Vaan ei ole mukana eväsboksia eikä käteistä rahaa. Jostain syystä tässä tilassa ryhdyn aina typerehtimään, tyyliin "ei tässä varmaan kannata lähteä pankkiautomaatille, kyllä minä iltaan asti pärjään." Sitten olen syömättä ja parin tunnin sisällä iskee takuuvarma väsymyksen ja alhaisen verensokerin komea kombinaatio, joka minulla on nimeltään migreeni. Ja minä kun olen näin tehokas ja suunnitelmallinen, jätän tietysti usein kaikki lääkkeenikin kotiin. Siihen mennessä kun pääsen kotiin asti tablettien luokse, on migreeni äitynyt jo sen verran pahaksi, että menee myöhäisiltaan ennen kuin saan sen lääkkeillä karkuun.

Pitää skarpata. Ei tämä oikein toimi.

Nyt on onneksi pari päivää kotona työskentelyä, sitten perjantaina vielä yksi pitkä päivä ja sen jälkeen viikon syysloma (lue: arvosteluviikkoonvalmistautumisruljanssi). Tänään täytyy vielä puurtaa valmiiksi tehtävä historiankurssille. Kiirettä pukkaa.

Meillä oli tänään fototekniikkaa ja esittelimme portfoliomme opettajalle. Minun portfoliossani on kuulemma "pari hyvääkin" kuvaa. Loput 30 eivät kummoisia. No, pitää kai tehdä parempia sitten. Tein studiossa uusiksi tehtävän, jota en viime viikolla ehtinyt muiden jelppaamiseltani saada aikaan. Ja räpsin hupikuvia.

Lonneke

Lonneke kuvaa tässä asetelmaa tai kananmunaa, en muista kumpaa.9 kommenttia:

 1. Hätyytän sua taas:/ Minäkin nääs tiedän jotain migreenistä:( Yli kaksikymmentä vuotta olen mokomasta "nauttinut". Tosin nyt on n. kolmisen vuotta ollut rauhallisempaa kun tartuin noihin asioihin mitä itsekin tuumailit. A) Säännöllinen uni, B) Ruokailu, C) Lääkkeet mukana ja (omina bonuksina) D) Tupakka viime keväänä pois, E) Säännöllisehköä liikunta, F) Ainakin yritän olla tekemättä viittä asiaa yhtäaikaa. Nyt on jysärit vähentyneet pariin kertaan vuodessa (ennen saattoivat olla jopa päivittäisiä)!!! Ala tässä aikuiselle ihmiselle saarnaamaan, mutta lääkeongelman ratkaisin yksinkertaisesti laittamalla joka takin taskuun, lompakkoon, kotteron hanskalokeroon, työpaikan pöytälaatikkoon jne. yhden tabun. Ripottelumenetelmällä oli ainakin ensiapu lähellä, jäi näet unohtumisvaraa. Tosin mulla oli noi jyskyt sen verran kovia, että jos töissä jyrähti päälle niin en päässyt omin jaloin kotiin.  PS. Onneksi olen jo vanha ukko, muuten saisi Lonneke vieraita;)

  VastaaPoista

 2. Joo, mä olen ihan pois terästä tässä itsenihoitamisjutussa. Ennen opettelin kantapään kautta nuo mainitsemasi asiat, kun jysäreitä oli muuten ihan liikaa. Sitten niitä ei enää ollutkaan, ja elin rennosti jonnin aikaa. Nyt on taas kiirus ja pitäisi muistaa huolehtia omasta energian- ja unentarpeesta, mutta on liian tottunut siihen päänsäryttömyyteen. Vaan on se kumma, kun kaikki pitää aina opetella kantapään kautta- kaksi kertaa!

  VastaaPoista

 3. Mulla ei ole migreeniä riesana, mutta muuten kyllä tunnistan tuosta itseni. Mikä hitto meidät laittaa kohtelemaan ihania itsiämme noin kaltoin? Periaatteessa ihan fiksuja ihmisiä... Jokseenkin älytöntä. Skarppaamme Tuuli, juu.

  VastaaPoista

 4. Teillä ei vissiin ole siellä koululla mitään omaa lokeroa tms? Se rajoittaa hommaa aika lailla. Niinä päivinä, joina sataa kaatamalla, elän nimittäin ulkoisella vararavinnolla. Kun kaapissa on korppuja, pikakaurapuuroaineksia, pari omenaa ja kunnolla suklaata, ulos lähtemistä voi lykätä tuntitolkulla. Tiedän, että jos on illalla tarpeeksi väsynyt, seuraavan päivän eväitä ei kerta kaikkiaan jaksa ajatella. Entä jos pakkaisit jo viikonloppuna kevyen survival packin laukkuusi, tyyppiä vähän salmiakkia ja vähän suklaata? Sekin jo auttaa eteenpäin. Ja tumma suklaa tyhjään vatsaan piristää enemmän kuin kahvi.

  VastaaPoista

 5. On meillä lokerot, mutta jostain syystä pieneen mieleeni ei ole tähän mennessä tullut, että sitä voisi käyttää eväiden säilyttämiseen. :-) Kiitos, vienpä lokeroon pussillisen omenoita ja muutaman murosuklaapatukan.

  VastaaPoista
 6. Mitä tuohon uneen tulee, niin ite pääsin eroon uniongelmista luopumalla kokonaan ... kahvista. Ei, siinä ei ollut mitään kivaa. Koko ajatus tuntui mahdottomalta.  Kahvi (ja proteiini) lisää dopamiinia, joka on keskittymistä ja vireyttä lisäävä aivojen välittäjäaine. Jos dopamiinia on liikaa, aivot ei yksinkertaisesti pysty tuottamaan nukahtamista, vaikka muuten pystyisi rauhottumaan. Kahvinvierotuspäänsärky on itseasiassa dopamiintason vierotusoire siinä missä heroiinin tai kokaniininvierotusoire ;-) Tuota tietoa hyödyntäen ite lisäsin rutkasti proteiinia aka lihaa sillon kun hankkiuduin kahvista eroon, ja päänsärky jäiki paljo aiempaa pienemmäksi.  Joillekin piristeet ei vaan sovi.  Punttitreenaajien käyttämistä yksittäisistä aminohapoista voi myös olla paljon apua. Ne ei siis ole mitään steroideja, vaan ne on ruokaa pienen pieninä palasina ;-) Moni kokee hyötyneensä glutamiinista ja tryptofaanista. Glutamiini on GABAn (inhibiittorivälitysaine, dopamiinin "vastavaikuttaja") esiaste, josta suurin osa ei pääse aivoihin aivoveriesteen ohi, mutta ilmeisesti osa kyllä. Alussa voi tulla hiukan eloisia unia... Tryptofaanista syntyy melatoniinia ja serotoniinia, joka on myös rauhottava dopamiinin "vastavaikuttaja" ja mm. syy aterian jälkeiselle uneliaisuudelle (jos syö prodea ja hiilaria. Prodesta tulee tryptofaani ja hiilari nostattaa insuliinia, jollon muut aminohapot menee lihakseen ja tryptofaani pääsee aivoveriesteen ohi aivoihin). Joskus on kuulunut, että myös kromi auttais lisäämään tryptofaanin määrää veressä.

  YMMV, mutta ainakin tota kahvikidutusta kannattais kokeilla.


  VastaaPoista
 7. En kyllä suoraan sanottuna osaa edes kuvitella kaffesta luopumista. :-) Mä olen kitannut kaffetta jostain kolmevuotiaasta. Lähinnä veikkaan, että mun pitäis yrittää ratkaista tätä juttua ihan mentaalipuolella; mulla ei ole ikinä minkäänlaisia univaikeuksia, jos tiedän, että kello ei ole aamulla soimassa eikä tarvitse lähteä heti varhain mihinkään.  Mutta jos mikään muu ei auta niin kokeilen sitten. En kyl vielä. :-)  Kiitos neuvoista, tuossa on paljon mielenkiintoista ja ihan täysin uutta asiaa. Ihan eka googletan aivoveriesteen. :-)

  VastaaPoista
 8. Puhuin höpöhöpöä glutamiinista ja aivoveriesteestä:

  www.diagnose-me.com/treat/T73676.html

  Se, mikä ei oikein mene läpi onkin valmis GABA. Silti sitäkin myydään.  Glutamiini on siis glutamine googleksi ja tryptofaani on tryptophan insomnia insomnia ja aivoverieste blood brain barrier.  Jos jauheet kuulostaa hörhöilyltä, niin tuolla sama Goudalla ;-) (joutuu klikkaamaan spammin ohi):

  http://www.askdrsears.com/html/4/T042400.asp


  VastaaPoista
 9. " Lähinnä veikkaan, että mun pitäis yrittää ratkaista tätä juttua ihan mentaalipuolella; mulla ei ole ikinä minkäänlaisia univaikeuksia, jos tiedän, että kello ei ole aamulla soimassa eikä tarvitse lähteä heti varhain mihinkään."  Luulen, että olet jäljillä. Mulla oli tästä sellainen versio, että su-ma yönä en usein nukkunut sekuntiakaan, siitä eteenpäin unen määrä ja laatu parani ja pe-la/la-su yöt nukuin kuin tukki. Tämä oli yksi tekijä kun noita migreenejä taltutettiin. Sitten mulle tyrkytettiin jotain rentoutustekniikoita yms. Ajattelin ensin että hippien höpinää mutta jouduin nöyrtymään, toimii!!! Eli mulla oli taustalla jokin stressitekijä? Olen ollut samassa työpaikassa 20-vuotta jne. joten ei luulisi enää duuniin meno jännittävän, mutta jotain siellä oli taustalla. Olisiko joku rentoutustekniikka avuksi? Tapojahan on monia aina meditaatiosta death-metalliin:D

  VastaaPoista