8.10.07

Identiteettikriisi ja muita hollantiuutisiaPrinsessa Maxima sanoi puheessaan pari päivää sitten, että ei ole vain yhtä tietynlaista hollantilaista, vaan hollantilaisia on kaikenlaisia.

"Maar 'de' Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden. Nederland is: grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is: één koekje bij de thee. Maar ook: enorme gastvrijheid en warmte. Nederland is: nuchterheid en beheersing. Pragmatisme. Maar ook: samen intense emoties beleven.

Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. 'De' Nederlander bestaat niet."

Hollanti on Maximan mukaan aivan liian monipuolinen, jotta sen voisi tiivistää johonkin klisheeseen. No, tämäkin minusta oikein positiivinen ilmaus on nyt herättänyt kritiikkiä. Esimerkiksi entinen pääministeri Ruud Lubbers on sitä mieltä, että Maxima on nyt kovasti väärässä. Lubbersin mukaan "There is no one in the world that doesn't recognise a Dutch person."

Pöh. Täytyy kyllä myöntää, että minulla ei ollut hollantilaisista yhtään minkäänlaista käsitystä ennen tännemuuttoani. Olin tavannut ohimennen ehkä yhden, keskustellut en yhdenkään kanssa, eikä minulla ollut aavistustakaan siitä, millainen otus on hollannikas. Ja minä sentään olin jo kuitenkin lomaillut Hollannissa pariinkin otteeseen ennen maahanmuuttoani.

Kai pienten maiden täytyy aina kuvitella itsestään suuria. Ja miettiä, että mitähän ne muut vain mahtavatkaan meistä ajatella. Sitä jälkimmäistä ainakin tuntuu riittävän sekä täällä että Suomessa.

Muita uutisia: "Liberaali"puolue VVD haluaa kieltää äänestäjiltä vieraiden kielten puhumisen Amsterdamin äänestyspaikoilla. VVD:n mielestä äänestyspaikoilla saa puhua vain ja ainoastaan hollantia.

Ayaan Hirsi Ali on palannut takaisin Hollantiin. Ura republikaanien think tankissa American Enterprise Institutessa ei tainnutkaan sujua. Nyt maan oikeistolaiset islamfoobikot näykkivät toisiaan kilpaa, jotta osoittaisivat, kuka on maan ksenofoobikkojen kingi. Ehsan Jami oli jo pääsemässä hyvään asemaan (ryhdyttyään kaveeraamaan Wildersin kanssa), mutta Ayaanin paluu muuttaa kuviota. Jami yrittää vielä nokittaa: hän ilmoitti julkisuuteen olevansa tekemässä filmiä, joka tulee hänen mukaansa kohauttamaan maailmaa samalla tavalla kuin Muhammed-pilakuvaepisodi. Epäilemättä kohta joku koettaa pistää vielä paremmaksi. Jos en aivan erehdy, ilmassa on kuitenkin jo jonkinlaista kyllästymistä iänikuiseen "islam-debattiin" - ehkä on jo aika huomata, että Hollannissa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut pari muutakin puheenaihetta?

Tässä jonnin aikaa sitten oikean laidan kiistakumppanit Geert Wilders ja Rita Verdonk ehtivät toimia myös muotikriitikkoina. Ministeri Ella Vogelaar oli pukenut päälleen Prinsjesdagina marokkolaisperäisen hollantilaisen vaatesuunnittelijan Houda El Fechkan suunnitteleman puvun. Tätä eivät Wilders ja Verdonk sulattaneet, vaan kritisoivat tiedotusvälineille ministerin asuvalintaa. Ei näemmä niin pientä ei-eurooppalaisuuteen liittyvää asiaa, etteivät nämä kaksi siihen puuttuisi. Sinänsäkin koomista (tai traagista), että El Fechka on malliesimerkki integroituneesta marokkolaisesta: koulutettu, toimeentuleva nainen, joka on oppinut kielen täydellisesti ja pistänyt pystyyn menestyvän yrityksen. Wildersille ja Verdonkille - jotka kumpikin väittävät hiiltyvänsä vain integroitumattomista, laiskoista ulkkareista - ei tämäkään esimerkkitapaus kelpaa.

Anne Frankin puu säästyi vielä. Amsterdamin kaupunki oli jo hyväksynyt sisältä lahohkon puun kaatamisen, mutta nyt tuli lisäaikaa. Puu on siis se, jonka Anne perheineen näki piilopaikkansa ikkunasta.


3 kommenttia:

 1. Hollantilaisten tunnistamisesta: en kyllä voi tarjota kuin yhden datapisteen, kun en tiedä henkilökohtaisesti kuin yhden hollantilaisen, mutta ei sitä siinä kokouksessa muista pahemmin erottanut. Usein liikuttiin niin että oli suomalainen, ruotsalainen, hollantilainen ja chileläinen mukana - synnyinmaata ei kyllä olisi helpolla erottanut kysymättä...  (Toihan on melkein kuin huonon vitsin alku: "Suomalainen, ruotsalainen, hollantilainen ja chileläinen lähtivät yhdessä oluelle" ja niin edelleen.)

  VastaaPoista
 2. Minulla on työkaverina hollantilainen, joka ehkä edustaa (tosin vain) yhtä stereotypiaa, kaveri on n. 215 pitkä. Miekkonen tosin taitaa olla pitkähkö jopa hollantilaiseksi. No joo, kaveri kyllä kulkee fillarilla töihin;)  Voi itku, taitaa puun kohtalo kuitenkin olla jo luettu. Kun tuon on omin silmin nähnyt muutamaan kertaan niin itku pääsee kun loppu tulee. On siinä (pähkinä-?)puussa sen verran tunnearvoa näin kirjan lukeneelle:(

  VastaaPoista
 3. hollantilaisen tunnistaa oransseista vaatteista ja puukengistä. talvella jälkimmäiset voidaan mahdollisesti vaihtaa pitkän matkan luistimiin, mutta niitä ei kuitenkaan pidä yhdistää vanhaan ja kömpelöön polkupyörään. naisilla on käsivarrellaan kori tulppaaneja - nykytekniikalla ympäri vuoden.

  tiedän, sillä olen aikanaan asunut kolme kuukautta hollantilaisen kämppiksen kanssa.

  VastaaPoista