9.9.08

Hiukkasen kiihdyttävät


Huomenna on fyysikoiden ylimääräinen joulu ja huuhareiden tuomiopäivä. Cernissä nimittäin käynnistetään LHC, Large Hadron Collider. Kuulemma ei synny mustaa aukkoa, joka imaisisi maapallon sisuksiinsa, eikä myöskään ei käy niin, että strangeletit karkaisivat ja muuttaisivat kaiken materian kaltaisekseen. Fyysikoiden kielellä "tällainen olisi erittäin epätodennäköistä" - mitäänhän ei voi pitää satavarmana - ja tästä on seurannut reaktiona tietyissä piireissä "ZOMG we're maybe all gonna die!!!111!!"

H oli aikoinaan Cernissä näpräämässä LHC:n CMS-osaa. Sillä metsästetään Higgsin bosonia, jonka löytymistä vastaan Stephen Hawking muuten löi satkun vetoa. Hawkingin mielestä kun olisi tietysti jännempää, jos bosonia ei löytyisi: se kun tarkoittaisi sitä, että tämänhetkiset teoriat olisivat päin peff^H^H^Hprinkkalaa, mikä toki tekisi teoreettisen fyysikon elosta ja olosta mielenkiintoisempaa.18 kommenttia:

 1. Musta aukko ja tuomiopäivä: Joo, ei ole hätää! Amerikkalaisessa "dokumentissa" kehuttiin, että maailmanloppu tulee 21.12.2012. Kas kun eivät vielä kellonaikaa ilmoittaneet... Tuo onkin vissiin kolmas maailmanloppu minun elinaikanani, näköjään niihinkin tottuu:-o Toisaalta tuossakin taitaa olla virhe, eikös 21.12.2112 näyttäisi paljon tyylikkäämmältä?

  VastaaPoista
 2. On toki laskettu, että todennäkoisyys maailman tuhoutumiselle on jokin naurettavan pieni luku (J. Ellis et al, 2008 J. Phys. G: Nucl. Part. Phys. 35 1150004). Mutta kuka on tarkistanut laskun yksityiskohdat? Puolivälissä laskua saattaakin olla Planckin vakion suuruinen virhe joten oikea todennäkoisyys voi olla luokkaa ~1. Pitäkää siis hatuistanne kiinni huomenna jos musta aukko syntyykin ja nielaisee maapallon.

  VastaaPoista
 3. Tuomiopäivänteoriat ovat aina suosittuja. Muistakaa, että ihminen ei ole tässä suhteessa juurikaan muuttunut sitten Cro-Magnon -aikojen. Mutta hei: jos mitään ei tapahdu niin lähtevätkö kaikki maailman fyysikot kapakkiin vetämään eetteriä kupolaan ja miettimään, että mitä #"%/&% me nyt tehdään kun tieteelliset paradigmat valuivat juuri vessasta alas?

  VastaaPoista

 4. Onko toi Higgsin boson sukua turkkilaiselle kebabeläimelle? Sillä on varmaan isot, käyrät sarvet ja karvainen etumus... Joo, Tanskassakin varoitettiin tänään aamutelkussa, että nyt voi olla viimeiset tuuborit käsillä, mutta kanavan nettitelkusta voi katsoa tilanteen kehittymistä.

  VastaaPoista
 5. Eeva: Tuollaista neutronimusta-aukkoa kyllä kaivattaisiinkin; se tuhoaisi tuuborit, carlsbergit, lapinkullat ja kaikki muutkin pahanmakuiset oluet (sis. Ruotsin kauppojen lantratunmakuiset II-oluet) - mutta ei hotkaisisi sisäänsä mitään muuta. Kukaan ei liene nähnyt Higgsin bosonia sarvien kanssa mutta klassisen koulukunnan mukaan se on sellainen läiskäleen näkoinen otus jolla on vähän krapulaiset silmät: ks. http://www.particlezoo.net

  VastaaPoista
 6. Onneksi se todennäköisyys ei sentään ole "million to one chance", koska silloin maailmanloppu tulis varmasti, ainakin Terry Pratchettin mukaan. Ja Pratchetthan on tunnettu auktoriteetti näissä asioissa.

  http://wiki.lspace.org/wiki/Million-to-one_chance

  VastaaPoista

 7. Jos maailmanloppu tulee, ketä se enää sen jälkeen kiinnostaa?

  VastaaPoista

 8. Jäljellä olevaa ihmiskuntaa, niitä yksilöitä jotka elävät kidnapattuina vorlonien avaruusaluksilla - tietenkin. Hallitukset salaavat teiltä kaiken aikaa tietoa katoavista yksilöistä :)

  VastaaPoista

 9. Mietin, että olisiko tässä oiva premissi scifinovelliksi: avaruudesta löytyy muinaisen sivilisaation lähettämä radiosignaali. Itse sivilisaatio osoittautuu tuhoutuneeksi. Käy ilmi, että jokainen asuttu planeetta käy läpi samankaltaisen tieteellisen kehityskulun ja keksii lopulta hitukiihdyttimen ja sitten *plop*.

  VastaaPoista

 10. Tosta vois saada ihan hyvän novellin, kirjoita se!

  VastaaPoista

 11. Eilinen hiukkaskiihdytinoperaatio aiheutti muuten maailman epädramaattisimman otsikon netti-Iltalehdessä: Ei maailmanloppua! Onko se nyt jokin uutinen?

  VastaaPoista

 12. Kaiken lisäksi ovat liian aikaisin liikkeellä; se musta aukko syntyisi joktap vasta myöhemmin...

  VastaaPoista

 13. Tää musta aukko -juttu on kyllä muuten hyvä esimerkki siitä kuinka fyysikot ovat tukijärjestöineen osanneet markkinoida ja mainostaa tapahtumaa oikein esimerkillisesti. Kuulen jo kuinka rahaa kilisee kirstuun käytettäväksi seuraavan, entistä suuremman hiukkaskiihdyttimen rakentamiseen. Laitahan Henkka työpaikka-anomus vetämään niin saadaan se Nobeli tänne!

  VastaaPoista

 14. Fyysikot tukijärjestöineen..? Kateellinen humanisti tilittää. :-D

  VastaaPoista

 15. Mä voisin kyllä liittyä johonkin fyysikoiden tukijärjestöön. Kuten Puhdas elämä fyysikolle tai Irti bosoneista.

  VastaaPoista
 16. Tai "Irti mun bosoneista?" :-)

  VastaaPoista
 17. Minä sain tästä hyvin elävän assosiaation Clarken novelliin, jossa tähdet sammuvat maailmanlopussa. Mikä sen nimi olikaan?  Kello on liian vähän, että juuri nyt muistaisin.

  VastaaPoista

 18. The Nine Billion Names of God. Se on hieno.

  VastaaPoista