17.1.07

Randomajatuksia


Tämä ei ole koherenttia, vaan vain jonkinlainen muistilappu itselleni, jotta pohtisin pidemmälle (sitten kun on aikaa).

Mutta miksihän monet, joiden mielestä globalisaatio, ts. pääoman ja kaupan vapaa liikkuvuus on aivan ehdoton juttu ja pop, näkevät samaan aikaan aikamoisena peikkona ihmisten vapaan liikkuvuuden? Globalisaatio on nykydogmien mukaan välttämättömyys, eikä vaikkapa tuotannon siirtymistä matalien kustannusten perässä saa ihmetellä - onhan kuulemma itsestäänselvää, että työ menee sinne, missä se on halvinta - mutta auta armias, jos joku työntekijä koettaa parantaa asemaansa muuttamalla sinne, missä liksa on parempi. Sitten kauhistellaan "elintasopakolaisia" tai "sosiaalisia shoppaajia" (puolalaisia, jotka vyöryvät Länsi-Eurooppaan, marokkolaisia, joita on kuulemma otettu tänne ihan liikaa, kaikkia niitä, joilta rajat pitäisi pistää kiinni vähän äkkiä. Me valmiiksi länsimaiset saamme toki muuttaa ihan mihin vain ja mistä syystä vain, ei kauhistelu meitä koske).

On itsestäänselvää, että yritys koettaa päästä mahdollisimman halvalla ja haalia mahdollisimman paljon fyrkkaa. Mutta samalla on paheksuttavaa, että yksilö koettaa tehdä saman. Ainakin, jos se yksilö on väärältä puolelta elintasokuilua kotoisin.

2 kommenttia:

  1. Eipä se kaupankaan vapaa liikkuvuus ole aina sanottua. DVD:issakin on aluekoodit ihan tarkoituksella, ettei vain olisi helpompaa ostaa halvimmalla.



    Saati sitten nuo elektroniikkalaitteet, harmaatuonnistahan monetkin valmistajat valittavat.



    Niin, tämä on toki kuluttajakauppaa. Jos on yritys, voi kyllä ostaa mistä haluaa, mutta jos on ihminen, niin ei sitten pitäisi. Voisi saada vaikka liian halvalla.



    (Sinänsä, musta on kiva, että Suomessakin on kirjakauppoja, ja elektroniikkaliikkeitä, siksi välillä ostan niistäkin. Mutta emmä silti tykkää, että mun vapaata kauppaa rajoitetaan.)

    VastaaPoista

  2. Hyvä pointti. Mä en ole muuten ajatellut aluekoodeja aikoihin, kun ei meidän laitteet niistä piittaa..

    VastaaPoista