18.6.08

Neuvoja?


Koska Murphyn laki toimii tänä vuonna kohdallani erinomaisen tehokkaasti, heräsin tänä aamuna flunssaan. Ei kuumetta eikä mitään, vain nuhaa. Paljon paljon paljon nuhaa. Näin tukkoisena lentäminen voi olla vähän kehnompi homma, mutta Suomeen minä lennän vaikka pää kainalossa. Olisiko kenelläkään vinkkejä siitä, miten lento menisi mahdollisimman tuskattomasti? Nenäsuihketta tai jotain? Muistan vieläkin kauhulla yhden paluumatkan USA:sta pienessä flunssassa, kun jokaisessa nousussa ja laskussa (niitä oli kolme) tuntui, kuin pää haluaisi räjähtää sisäänpäin.21 kommenttia:


 1. Otan osaa ja suositteleb Nasuliinia.Vaikuttava aine on ksylometatsoliinihydrokloridi, jos siellä myydään eri tuotemerkillä. Se siis aukaisee tukkoisen nenän mutta ei vähennä nuhaa. Lisäksi suosittelen purkan jauhamista (tai siis sen aiheuttamaa nieleskelyä) tasaamaan painetta korvissa. Ja isoa nessupakkausta.

  VastaaPoista

 2. Duact! Se on pseudoefedriiniä sisältävä allergialääke joka avaa röörejä ihanasti. Toimi myös gradunkirjoituksessa douppinkina. Suomessa saapi ilman reseptiäkin, mut onkohan se teillä päin jollain eri nimellä.

  VastaaPoista

 3. Hollannissa ei myydä pseudoefedriinilääkkeitä. :-( Sukeltajat hakee niitä Belgian puolelta.

  VastaaPoista

 4. ...kertovat isot pojat ja itsehän en tiedä tästä asiasta yhtään mitään, koska sehän on tietysti täysin laitonta...

  VastaaPoista

 5. kerro ongelmasi koneeseen noustessasi lentoemännille. heillä on yleensä ampulleja nenän avaukseen.

  VastaaPoista

 6. Oon iloinen omastani ja geen puolesta, että ne ovat Suomessa sallittuja (vaik tosin ikiomalääkäri luuli, etteivät ne olisi). Lisäksi kiitän lipastoa, joka ei tee douppinkitestejä. Tavan allergialääkkeet väsyttää kumminkin, vaikka väittävät muuta.

  VastaaPoista

 7. Pitääkö Hollantiin reissatessa jättää Duactit kotioon? Naamioida rajalla kiireesti kannabikseksi?

  VastaaPoista
 8. Joo mä luulen että tuo kannabikseksi naamioiminen voisi toimia! Että ei mulla tässä mitään NUHALÄÄKETTÄ todellakaan ole, ihan tavallista möyhyy vaan...  Mulla ne antihistamiinit aiheuttavat nukahtamisen ja sekopäisyyden, en siksi viittis oikein matkustaessa ottaa.

  VastaaPoista

 9. Nasolin on hyvä, sitä kannattaa muistaakseni lääkärin vinkin mukaan ottaa puoli tuntia ennen koneen lähtöä. Ja itse olen todennut, että veden lipittäminen ja kulauttelu toimii paremmin kuin purkka. Jos kovasti joutuu nieleskelemään, niin suu kuivaa siltikin purkkaa jauhaessa.

  VastaaPoista
 10. Hei, löysin sun sivut.  Jos vaan kerkeet, hanki lentokorvatulpat. Ne tasaa painetta, eikä korviin satu. Kruidvatista ja Etoksesta pitäis ainakin löytyä, ja luulisin, että kentällä on myös myynnissä jos menet Schipoliin. Itse en ole lentänyt vuosiin ilman niitä ja alunperin ostin ne, kun oli pakko matkustaa flunssassa. Toki nenäsumute kannattaa ottaa kaveriksi.  Mukavaa matkaa, ja nauti juhannuksesta.  -L

  VastaaPoista

 11. Moi Laura! OK, lähden Etokseen kohta ja tsekkaan. Kiitos kaikille vinkeistä. Mitäis neuvoisitte tämän iänikuisen lentopelon aisoissapitoon..?

  VastaaPoista
 12. Lentopelkoon: Lainaus vinnairin ilmailulääkäriltä " Tärkein pelon vähentämiskeino on itsetietoisesti lähteä lentomatkalle tuntemuksista välittämättä." Siinäpä se, eli ei kannata edes yrittää saada pelkoa aisoihin vaan pelätä ihan reilusti ja sännätä tulta päin! En kylläkään ole mikään psykologi, mutta kuvittelisin tämän perustuvan siihen, että mitä tiukemmin yrittää iskostaa päähänsä jotain -En pelkää, en pelkää, en pelkää-mantraa niin sitä enemmän se vain ruokkii sitä pelkoa? Eli käännät koko asetelman toisin päin, annat pelolle ns. vapaat kädet jolloin parhaassa tapauksessa havaitset, että mitään kovin ihmeellistä ei tapahdukaan. Jokainen on tietennii oma persoonansa, mutta tämä alkeellinen keittiöpsykologia toimi minun senkanottofobiaani. Parilla edellisellä kerralla en enää edes pyörtynyt vaikka yleensä minua on elvytetty siellä labrassa tuntitolkulla:)

  VastaaPoista
 13. Myöhässä taitaa tulla, mutta itse taas vesikammoisena (kerran melkein hukkuneena) pari vuotta sitten menin laitesukeltamaan, kun tilaisuus tuli. Eka puoli tuntia meni "pintasukeltaessa", mutta sitten pääsin jo syvemmälle. En edelleenkään pidä siitä että pää on kokonaan veden alla, mutten kammoakaan sitä.

  Ja joo, nuhasuihke on pop, ja matkustamohenkilökunnalla pitäisi olla ampulleja.

  VastaaPoista

 14. Ei tule myöhässä, meidän lento on vasta huomenna.. Mä olen niin tuggonen että ei ole tosikaan.

  VastaaPoista

 15. Niistä EarPlane -korvatulpista - pidetäänkö niitä koko lennon ajan vai vain nousussa ja laskussa?

  VastaaPoista
 16. Jos sopii niin laitan lainauksen käyttöohjeesta.  "EarPlanes-korvatulpat laitetaan korviin ennen koneen nousua. Pidemmillä lentomatkoilla tulpat voi poistaa koneen saavutettua matkakorkeutensa, kun taas lyhyemmillä lennoilla tulppien voi antaa olla korvissa koko matkan ajan. Korvatulpat on asetettava takaisin korviin noin tuntia ennen arvioitua laskeutumisaikaa, tai viimeistään silloin, kun lentokone alkaa pudottaa lentokorkeuttaan laskeutumista varten. Tulpat voi poistaa korvista, kun kone on laskeutunut ja matkustamon ovi on avattu.  Käytön yhteydessä ilma kulkee EarPlanes-korvatulppien keraamisen suodattimen läpi, jolloin savu, siitepöly, bakteerit ja muut ilmassa olevat mikroskooppiset hiukkaset tukkivat painetta säätelevän suodattimen pienet mikrohuokoset. Kun mikrohuokoset tukkeutuvat, niiden teho heikkenee. Sen vuoksi suosittelemme, että samaa EarPlanes-korvatulppaparia käytetään vain kahdella lentomatkalla, siis meno-paluu-matkalla. Sen jälkeen suosittelemme uuden parin käyttöönottamista, jotta tuote toimisi taatun tehokkaasti."

  VastaaPoista

 17. Eli EarPlane-tulppien käyttöön toimii aika lailla sama ohjeistus kuin lentokoneen turvavöihin :D Hyvää matkaa!

  VastaaPoista
 18. Jestas sentään että mulle on sit sattunut ilkeät sadistiset lentoemot. Jonakin vuonna jouduttiin matkaamaan Köpiksestä kotiin välilaskeutuen Arlandassa, ja tietty lähtöaamuna heräsin karmeessa flunssassa. Välipysähdys oli muistaakseni 1,5h eikä tietoakaan siitä et korvia sais mitenkään auki. Ja koski. Eli toinen lentomatka Arlanda-Hki oli jotain ihan sanoinkuvaamattoman kamalaa, itkin ihan oikeasti tuskasta ja pelkäsin että tärykalvot halkeaa tai kuulo lähtee tai mitä ikinä.  Kuulo palautui muuten normaaliksi vasta parin viikon jälkeen. Eikä yksikään lentoemo tehnyt muuta kuin hymyili lehmämäisen säälivästi. Blue1 muistaaksein.

  VastaaPoista

 19. Itseasias jälkeenpäin ajatellen voisin melkein sanoa että synnytyskään ei ollut niin kivuliasta touhua kuin tuo lentomatka.

  VastaaPoista
 20. Olen joskus lentomatkoillakin käyttänyt menestyksellä sukeltajien paineentasausmenetelmää: nenä nipistetään kiinni, suu puristetaan kiinni ja sitten puhalletaan.

  VastaaPoista
 21. Sainpa flunssan Huippuvuorilla. Mukana oli kyllä Rinexiniä (Duactin tapainen kuivaava lääke) ja nenäsuihkeita, mutta tauti oli niin ärtsy, että lähdin ilmaan varsin tukkoisena. Välilasku Tromssaan oli yhtä kidutusta ja harkitsin vakavasti paluuta maanteitse. Osloon tullessa röörit olivat jo niin ärtyneet, että sattui enää kamalasti. Arlandassakin kävin vielä maissa toteamassa jotain hermoja olevan sittenkin hengissä. Helsingiin päästessä olo lähinnä kuin tampatulla ameeballa.  JPekka: Noin paineistelemalla olen itsekin pärjännyt kohtuuhyvin. Nykyään otan Duactin aina lentäessäni, oli tuntemuksia tai ei. Nenä voi mennä tukkoon pelkästään koneen viileästä kuivasta ilmasta.

  VastaaPoista