15.1.09

Bertha


Hollannin peruskurssilla meillä oli luokalla Bertha. Bertha oli (ja varmaankin on yhä) pieni, pyöreä mummeli Perusta, ollut Hollannissa jo kolmisenkymmentä vuotta. Bertha työskenteli erään espanjankielisen maan suurlähetystön kokkina, oli naimisissa ja kasvattanut kolme lasta. Lapsenlapset olivat jo niin hollannistuneita, että mummun ja heidän kommunikaatio ei tahtonut pelata. Siksikin Bertha oli kurssilla.


Hollantia Bertha ei koskaan ollut tullut oppineeksi, ainakaan kirjoitettua kieltä. Aika pian kävi ilmi Berthan isoin ongelma; lukeminen ei oikein sujunut, ei hollanniksi eikä äidinkielellä. Juttelu sujui, kunhan puhuttiin verkkaisesti. Takapenkistä hän kommentoi mielellään muidenkin juttuja hyväksyvillä välihuudahduksilla. Kun kurdityttö Kani kertoi, ettei koskaan ollut ollut diskossa, kajautti Bertha "Hieno tyttö!" Kun minä mainitsin kirjoittaneeni kirjeen mummolleni, kuului oitis "Hyvä tyttö! Kunnon tyttö!"


Berthan mies tuli joskus hakemaan häntä tunnilta. Salvatore oli pieni ja leveä eteläitalialainen ukko, lakki päässä, tervehti meitä aina ystävällisesti. Kurssin lopettajaisia meidän oli tarkoitus juhlistaa olusilla, ja Berthankin piti tulla. Salvatore ei kuitenkaan päästänyt, ja kuten Bertha kerran keskustellassamme avioliittoasioista kertoi, heilläpäin mies oli pomo.


(Ajattelin tehdä uuden kategorian, ihmisiä. Jos vaikka kirjoittaisin muistiin täällä kohtaamiani. Satatuhatta on kohta täynnä blogin kävijälaskurissa! Jos huomaat olevasi sadastuhannes, kerro kommenttilaatikkoon kuka olet. Kiitos!)

11 kommenttia:


 1. Hieno idea tämä ihmisiä kategoria!

  VastaaPoista

 2. Ajattelin tulla kommentoimaan kun kuitenkin aina välillä täällä käyn kurkkimassa. Kirjoitan itse eräänlaista ruikkausblogia täällä vuodatuksessa (en nyt kuitenkaan linkitä sinne...), ja jotenkin löysin tämän. Kiinnostuin, koska asun itse hollannissa (Flevolandiassa, vuodesta 2001) ja harrastelen valokuvausta. Joten on hauska seurailla.

  VastaaPoista
 3. Jonna: Kiitos, mun piti jo aiemmin alkaa kirjaamaan kohtaamiani mielenkiintoisia yksilöitä, mutten ole vain ehtinyt toteuttaa sitäkään ideaa.  Kaisa: Tere! Aina löytyy uusia hollanninsuomalaisia.. Sä asut sitten kokonaan mereltä vallatulla maalla?

  VastaaPoista

 4. Nyt olis Savulle töitä: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1634606

  VastaaPoista

 5. Hihii. Mä olen itse harkinnut kännykkälaturin liittämistä juoksupyörään.

  VastaaPoista

 6. 100.000. Tuliko meikäläiselle?

  VastaaPoista
 7. No ka, taisin olla se sadastuhannes. Olen kaynyt tasaisen epasaannollisesti kurkkaamassa blogiasi, joskus tainnut jotakin sanoakin. Asustelen itte Groningenissa, siis melkeen maalla :)


  VastaaPoista
 8. No kah, nyt meillä on sitten täällä Rotterdamin Riitta, Amsterdamin Riitta ja Groningenin Riitta!  Satatuhatta tosiaan rikkoutui ja sadastuhannes käynti tuli sitten Groningenista tai Porista.. sitemeter ei asiaa ratkaise, koska se näyttää jottai ihan muuta. Mutta Petri ja Riitta jakavat sadannentuhannennen lukijan palkinnon. :-) Kunhan keksin, mikä se on.. mulle voi laittaa osoitetta niin lähetän sen sitten. tzt at iki piste fi on omani.

  VastaaPoista

 9. No ka siitä sitten biographia kehiin :P Kuoharia muuten T:lle kun rikki meni kuusinumeroinen :) Olikos v. 2005 muuten suunnitteilla, että tulisi plogi näin suosituksi?

  VastaaPoista
 10. Ei kuoharia kiitos, tuli eilen pyörähdettyä pubissa...  Ei ollu suunnitteilla ei. Eka meinasin pitää tän kaikkien listojen ulkopuolella ja salasanaakin ajattelin. Mutta mukavampi näin.

  VastaaPoista
 11. 10055 mutta en huomannut että joku muu olisi kommentoinut  tervehdys Irlannista!

  VastaaPoista