10.8.06

Vallee BlancheTänään käveltiin narussa Ranskasta Italiaan Vallee Blanchen ja Glacier du Geantin poikki. Pelottavin hetki oli ihan alussa, kun piti laskeutua laaksoon Aiguille du Midiltä. Olin ajatellut, että se kohta näyttää kuvissa pelottavammalta kuin onkaan, mutta kyllä asia oli toisin. Askeleen levyinen luminen jyrkkä jääkieleke, jonka toisella puolella tuhannen metrin pudotus ja toisellakin varmaan satojen. Polvet löivät loukkua. Laaksoon päästyämme kävely oli alkuun aika helppoa, edelliset olivat tallanneet selkeän polun, jolla pysyttelemällä oli suunnilleen turvassa. Crevasseja oli kuitenkin vähän väliä ja niistä piti harpata yli. Pian näkyvyys putosi noin nollaan, kun pilvet peittivät koko alueen, ja upeiden maisemien sijasta näimme vain polun ja jalkamme. Laskeutumisvaihe meni ihan hyvin reitin matalimpaan kohtaan (n. 3200 m) mutta kun piti nousta ylämäkeä Helbronnerille, tuli jo väsy kylään. Mulla olivat jalat nahattomia eilisestä ja vuokrakengät eivät sopineet tänään yhtään paremmin jalkaan, joten alusta asti joka askel sattui, laastaroinnista huolimatta. Pidettiin vain lyhyitä taukoja, koska sää kävi tosi ikäväksi - mitään ei näkynyt, vain hohtavankirkasta valkoista joka puolella, ja kova tuuli riepotti. Päästiin kuitenkin kunnialla perille, vaikka lopussa pitikin vielä hieman kiipeillä valmiissa köysissä (ja vaaravaroituskylttien yli), ja huomasin, että muutaman kilometrin kävely on tosiaan ihan eri asia 3200-3800 metrissä kuin matalalla. Vuoristotautioireita ei pahemmin ehtinyt tulla, mitä nyt hengästytti ja oksetti välillä. Kuvia myöhemmin, ne on filmikamerassa.

Käveltiin koko homma 3,5 tunnissa, kun opaskirjoissa tuolle on määritetty kunnosta riippuen 4-6 tuntia. Eikä siinä valkoisessa sumussa tosiaan tullut pahemmin pysähdyttyä maisemiakaan katsomaan.

Tehty!! Nyt en edes ajattele mitään urheilullista hetkeen.

Ai niin, Riina kysyi lämpötiloista: no siellä missä ollaan kaksi edellistä päivää vietetty, ovat varusteet olleet seuraavat: lämpöalusvaatteet, eli pitkät kalsarit ja hikoilematon paita, pitkähihainen paita, ohut fleece, paksu fleece (joka otetaan pois kun alkaa hikoiluttaa), anorakki, pipo, kypärä, alussukat, paksut vaellussukat, pitkät veden- ja tuulenpitävät housut, vuoristokengät, jääraudat, kahdet hanskat, jäähakku. Siitä voinee jotain päätellä. Chamonixissa taas on nyt jotain 16 astetta.

2 kommenttia:

  1. Nyt meil on jo vähän kisaa siitä, kuka uskaltaa pisimpään lukee näitä sun juttuja.    En taida olla voittaja-ainesta *snif*

    VastaaPoista

  2. Hmmm. Olenkohan menettänyt lukijan.. :-/

    VastaaPoista