7.12.06

Hidasta lukemista


Luen nyt viimeisiä sivuja Robert Fiskin järkälekirjasta The War for Civilization - The Conquest of the Middle East. Olen lukenut ko. kirjaa syyskuun loppupuolelta asti, eikä siinä kuitenkaan ole kuin noin 1400 sivua. Hitaus ei johdu vaikealukuisuudesta, vaan siitä, että kirjan sisältö on hyvin rankkaa tavaraa. Fisk kertoo Afganistanin sodista, Algerian sisällissodasta, Irakin ja Iranin sodasta, Palestiinasta, ensimmäisestä Persianlahden sodasta ja uudemmista vaiheista silminnäkijän ja paikallaolijan kertomuksia. Kirja on vienyt tähän mennessä muutaman yön unet. Eniten olen ahdistunut martyrokratiasta Iranissa - Irakin sodan aikaan nuoret pojat tahtoivat äkkiä rintamalle kuolemaan, koska se takaisi marttyyriuden ja pikatien paratiisiin - sekä siitä, mitä kaikkea Lähi-Itä on joutunut länsimaiden taholta kokemaan. Suositeltava lukukokemus. Ihan siksi, että näistä asioista olisi syytä tietää.

Luin välipalaksi Ian Buruman kirjan Murder in Amsterdam. Buruma on hollantilainen, joka asui välistä muualla ja palasi takaisin Theo van Goghin murhan jälkeen. Kirja kertoo tuosta murhasta, mutta varsinkin siitä, miten hollantilainen yhteiskunta siihen (yli)reagoi. Lisäksi Buruma taustoittaa van Goghin, sekä aiemmin murhatun Pim Fortyunin hahmoja. Mahdollisesti ehdin jossain välissä pohtia ja kirjoittaa aiheesta enemmän. Salon.comissa on hyvä kirja-arvostelu (jonka lukeakseen täytyy valitettavasti katsella yksi mainos).

Täällä on muuten nyt sellainen myrsky, että rakeiden aiheuttama meteli kilpailee katon natinan kanssa volyymivoitosta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti