3.10.08

Assosioikaas mulle taas vähän


Kertokaapa mitä tulee mieleen seuraavasta:

- Nykyajan ilmiö, joka liittyy jollain tavalla toiseen maailmansotaan17 kommenttia:


 1. Uusnatsismi. Luin just tänään jonkun tanskalaisen uusnatsin haastattelun Metrosta. Pöyristyttävää ja aloin voida pahoin.

  VastaaPoista

 2. Olisko Itäblokki yksi semmoinen? Mites bikinit, aika kaukaahaetut tosin, kun eka maailmansodan jälkeinen atomipommi räjäytettiin Bikinin atolleilla. Aikaste monta keksintöä silloin tehtiin, mutta en nyt jaksa muistaa yhtään niistä, jotka ovat arkikäytössä. YK on epäilemättä toisen maailmansodan lapsi! Ehkä myös suomalaisten käsitys ruotsalaisista hannuhanhina. Yhdysvaltoihin paenneen juutalaisväen vaikutus tieteeseen, kulttuuriin ja talouselämään... Olisko tässä tajunnanvirtaa, josta tulis sulle lisää tajunnanvirtaa? Hyvä aihe miettiä!

  VastaaPoista

 3. Käytiin tänään Vaajakoskella Kanavuoren luolastokompleksissa, jossa on mm. Suomen Tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen pääkokoelma. Se on ollut armeijan aktiivikäytössä TM:n aikaan. Nykyään yksityisomistuksessa. Siellä oli muun muassa oikein kiva ampumarata (lasersellainen) :) Että sellainen esmes :P

  VastaaPoista

 4. Tarkennan kommenttilaatikkoon (mutten vielä tekstiin), että aiheesta pitäisi onnistua kuvaamaan reportaasikuvasarja. Mutta assosioikaa silti ihan vapaasti.

  VastaaPoista
 5. "Throw the jew down the well

  So my country can be free

  You must grab him by his horns

  Then we have a big party"

  Eli Borat ja Boratin juutalaisvastaisuus. Ja Sacha Baron Cohen juutalaisena esittämässä Boratia.

  Juutalaisuus ja juutalaiset on jollakin tasolla edelleen tabu, tuntuu, ettei toisen maailmansodan kauheuksia ihan täysin vieläkään osata/kyetä käsittelemään.

  VastaaPoista

 6. Ja minä se täällä siis lauleskelen Borattia. En vain tänään osaa.

  VastaaPoista

 7. WW2:n aikaisia keksintöjä: tutka, suihkumoottori, rakettimoottori, fissioenergia l. ydinvoima, Turingin elektroninen matematiikkakone l. tietsikka

  VastaaPoista
 8. Juutalaisvastaisuus ja juutalaisvainot ovat valitettavasti paljon vanhempi ilmiö. Vähintään keskiajalta. Toisen maailmansodan jälkeen siitä tuli vain paheksuttua (suurimmassa osassa maailmaa).  Ja sitten antisemitismin pääkohteeksi nousivat juutalaisten sijaan muslimit.  Eräänlainen toisen maailmansodan perintö on, ettei yhden kielen, yhden kansan ja yhden kulttuurin kansallisvaltioiden ajatusta enää pidetty yksinomaan hyvänä: aikaisemmin normaaliin elämään kuuluneista etnisistä puhdistuksista on tullut ainakin ulkopuolisten silmissä erittäin paheksuttavia. Ja EU:n kaltaiset valtioliitot tulivat mahdollisiksi.

  VastaaPoista

 9. Vanha setä. Ehkä vammautunut. On olemassa nykypäivässä, mutta oli myös siellä.

  VastaaPoista
 10. Tässä jotain ajatuksia:

  Internet kehitettiin kait alunperin atomisodan kestäväksi. Suhtautuminen hakaristiin, Buddhalaisuudessa kuvaa ikuisuutta, SATO suomessa äskettäin kielsi kaikki parvekkeen kaiteen yli näkyvät tunnukset vuokrataloissa erään hakaristilipun vuoksi. Maailmansota muistaakseni vapautti naiset miesten töihin (vai johtuiko se pelkästään teollistumisesta ja oliko se vain suomalainen ilmiö?). [Haagin] kansainvälinen rikosoikeus?

  VastaaPoista

 11. Mustanporssin kauppa, tehdastyolaiset ja perheensa elattavat naiset...molemmat nykyaikaisia ilmioita ainakin meilla taalla etelassa

  VastaaPoista

 12. Naiset ovat perinteisesti tehneet aina miesten hommia kun miehet ovat olleet rintamalla. Modernin sodankäynnin historiassa ehkä I MS oli hyvä esimerkki tästä. Tuota... Mauno Koivisto. Kyseinen kaveri oli mukana tapahtumassa ja on ollut mukana sen jälkeen yhdessä jos toisessa talous(katastrofissa). Ja sitten on tietty tuo Mannerheim-kultti. Äh.. En tiedä onko tästä apua :P

  VastaaPoista
 13. Ida ja Ville5/10/08 20:20


  pimennysverhot, pimeät kadut, valonheittimet, pommisuojat, ydinvoima, paperin-, lasin-, romun- ym. keräys. Purkaminen ja rakentaminen. Polkupyöräily.

  VastaaPoista
 14. SusaRouva5/10/08 20:26


  Rintamamiestalo, monien nykyajan nuorten perheiden suosikki. Tosin aika suomalainen ilmiö ;)

  VastaaPoista
 15. Satuin illalla lukemaan englanninkielistä The Blade of the immortalia (Jonka toisen päähenkilön, Manjin, selässä on Manji merkki) ja siitä syystä minullekin tuli mieleeni tuo länsimaisten ihmisten suhtautuminen hakaristiin - silloinkin kun sen sakarat oovat "oikeinpäin", eli sakarat osoittavat päinvastoin kuin natsien "kirves-swastika".  (Blade of the... alussa on aina pitkä selitys jossa tähdennetään ettei Manjin selässä oleva swastika mitenkään liity natseihin: http://people.cs.uchicago.edu/~jbbrodsk/math/blade/art/fanart/ky-manji.jpg)

  VastaaPoista

 16. Keskitysleirit/ natsit turistikohteena.

  VastaaPoista
 17. suuret ikäluokat ja niitä seuraava eläkeläisbuumi nyt ja tulevina vuosina.

  toisen ja kolmannen sukupolven mielenterveysongelmat seurauksena isien sotavuosien kokemuksista.

  mutta myös: Nokian (sota-ajan viestintä) ja Suomen raskaan teollisuuden (sotakorvaukset) menestys.

  VastaaPoista