28.10.08

Election FAIL


Hesari: Yli 200 sähköistä ääntä hukkaan

Kertoisiko joku minulle, että mikä on se ongelma, jota siirtymisellä sähköiseen äänestämiseen yritetään ratkaista?



15 kommenttia:

  1. Minä olen alkanut epäillä, että koko homma on jonkun TE:n sopimuksista itselleen rahaa saavan juoni.



    Ei helvetti kyllä voi tajuta miten pitää käyttää rahaa ja vaivaa, että saataisiin systeemi, joka ehkä joskus toimii yhtä hyvin kuin nykyinen. Yritin tänään etsiä koko projektin hintaa, mutta en pikaisella etsimisellä löytänyt.

    VastaaPoista
  2. Hesarista: "Brax ei tiistaina muistanut sähköisen äänestysjärjestelmän hintaa, mutta viime helmikuussa hankkeen budjetiksi arvioitiin 700 000-800 000 euroa."



    Huokaus. Nyt pöyristyttää lisäksi se, että Braxin mukaan laki ei anna mahdollisuutta vaalien perumiseen/uusimiseen ko. kunnissa. Kun ajattelee, että noin pienissä kunnissa valtuustoon voi päästä abt. 40 äänellä...

    VastaaPoista
  3. Jaah... "Kaikkea mitä teknisesti on mahdollista ei kannata toteuttaa" Eikö tuolla käsittääkseni yritetty jotenkin oikeuttaa ne valtavat rahasummat joita on haaskattu ns. sähköisen henkilökortin luomiseen?



    Ihan asiasta puuhun: "Joo kaikki vaan sähköiseksi niin saadaan säästöjä," sanottiin juuri opistolla. Turun yliopisto siirtyy pika-aikataululla pelkästään sähköiseen virkamatka yms. lomakkeiden käyttöön: edessä on varmaan totaalinen kaaos kun virheet nielevät taas resursseja. Kumpa näkisin sen päivän, kun eräät viittä vaille eläkeproffat skannailevat kuitteja järjestelmään.

    VastaaPoista

  4. Ongelmana on toki, että joku saattaa äänestää väärin. Sähköisellä äänestyksellä tämä voidaan estää tehokkaasti ja ilman, että siitä jää mitään turhia jälkiä peiteltäväksi.

    VastaaPoista
  5. Petri: heh, muistan hämärästi jonkinlaisia painajaismaisia kauhukuvia eräästä sähköisestä matkalaskujärjestelmästä...



    Matti: tuota pahoin pelkään, mutta koska tinapaperihattuni on hukassa, en voinut sanoa sitä ääneen.

    VastaaPoista
  6. Tuuli: joo Travel(a) on nimi, kauhun levitys tehtävä



    Mutta mitä tapahtuu sitten kun kansa ei voisi äänestää Aku Ankkaa? Valtaisa määrä kulttuurihistoriallisesti arvokasta perinnettä kuolee aivan turhaan :P

    VastaaPoista

  7. Fingerporin piirtäjän pitäis varmaan piirtää sellainen strippi, jossa äänestyskoneen napeissa olisi myös Aku ja kaverinsa Kirkkovene.

    VastaaPoista

  8. Ah Fingerpori. Hesarin arvostelija lyttäsi tuossa taannoin sarjakuvan.... kaveri (unohtukoon hänen nimensä) ei kyllä ollut ymmärtänyt sarjiksen ideaa kyllä lainkaan (vrt. Pahkasika ja muut klassikot). Täytyypä käydä hankkimassa...

    VastaaPoista
  9. Siis et tiedä, mitä ongelmaa sähköisellä äänestyksellä yritetään ratkaista? No lue se Lehdestä:



    "'Sähköinen äänestys tuo sen kiistämättömän hyödyn, että se on sähköinen äänestys. On outoa, ettei tätä ymmärretä', pohti Brax."

    VastaaPoista
  10. "Tuuli: joo Travel(a) on nimi, kauhun levitys tehtävä"



    Travelin suhteen kannattaa tehdä niin kuin minä tein: Maksoin toiselle ihmiselle siitä että hän teki travel-työn puolestani. (No joo, on tossakin omat riskinsä, mutta otin ne mielummin kuin tappelin Travelin kanssa)

    VastaaPoista
  11. Tuuli, kiitos kun etsit hinnan.



    Kuitenkin, kuulostaa äkkilaskemalla helvetin pieneltä rahalta. Lasketaanpa vähän.



    Oletetaan osaava ohjelmistosuunnittelija, vaikka Tenaattorilta. Tyypin palkka on sanotaan hihasta 3600 e/kk - ei mikään loistopalkka mutta ei kyllä huonokaan. Konsulttifirmalle tämä ohjelmoija aiheuttaa siis kustannuksia ehkä 1,5-kertaisesti eli maksaa siis 5400 e/kk. Tenaattori joutuu maksamaan muitakin kustannuksia ja haluaa saada ehkä itse rahaa, eli asiakkaale tämä konsultti maksaa, nyt hatusta ravistamalla, 7000 e/kk. Vuodessa ollaan noin 11 kuukautta töissä, eli vuodessa konsultti maksaa 77000 e.



    Eli, tuolla mainitulla summalla saadaan noin kymmenen konsulttityövuotta. Kuulostaa minulta liioittelematta aivan helvetin vähältä, ihan vaikka kustannukset olisivat pelkästään suunnittelu, koodaus ja testaus talon sisällä.



    Tähän vielä lisää koulutus, asennukset ja niin edelleen, ja pelkän toteutuksen lisäksi tarvitaan vielä enemmän tekijöitä.



    Kuulostaa kyllä siltä, että jotain ei ole laskettu mukaan tuohon. Tai sitten en tiedä ohjelmistoprojekteihin vaadituista työajoista mitään.



    (En siis tiedä yhtään, paljonko TE laskuttaa konsultista - arvioin tuota tosiaan siitä tekijän kuukausipalkasta lähtien.)

    VastaaPoista

  12. En kyllä minäkään usko tuohon lukuun. Tai uskon, että se on joku jollain tasolla hatusta vetäisty alkuarvio, joka lienee ylitetty jo aikaa sitten.

    VastaaPoista
  13. Ongelma taitaa olla pitkälti siinä, että projektiin on panostettu niin paljon, että ilman liian monen ihmisen kasvojen menetystä ei voida vain todeta, että paska reissu, mutta tulihan tehtyä, mutta nyt lopetetaan.

    VastaaPoista
  14. Arska, tuo sama ongelma taitaa olla aika ikävän monessa projektissa...



    Puhutaanko siellä Suomessa nyt mitään vaalien uusimisesta niiden kolmen kunnan osalta?

    VastaaPoista
  15. Vaatimuksia on:



    Kasvi:



    http://www.kasvi.org/index.php?6029



    EFFI:



    http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2008-10-28.html



    Luulisi, että valtamedian pääkirjoitustoimittajat pohtivat asiaa. Petyn aika pahasti jos piakkoin aiheesta ei ilmesty pääkirjoituksia.



    Olen ennenkin ajatellut, että Braxia en tule äänestämään koskaan, mutta tämä oli kyllä jo viimeinen tikki vaikka kuinka olen Puoleen jäsen.



    Olen ehtinyt seuraamaan uutisia huonosti vaalien jälkeen, joten muutakin saattaa olla.

    VastaaPoista