6.4.08

Saunarapo


Pääsimme vihdoin saunaan. Tarkoitus oli mennä jo aikaisempana viikonloppuna, mutta flunssa lykkäsi suunnitelmia. Eilen suuntasimme Schiedamissa sijaitsevaan Thermen Holiday -centeriin. Kyseessä on kylpyläkompleksi, jossa useiden erilaisten saunojen lisäksi on uima-altaita, porealtaita, hierontoja yms. hoitoja. Meillä oli ohjelmassa vain saunomista ja uiskentelua.

Ensijärkytys kohtasi meitä jo ovella. Paikka oli aivan tupaten täynnä. Kuten moni muukin huvitus minä tahansa lauantaina Hollannissa. Jouduimme jonottamaan muutaman minuutin, minkä jälkeen saimme magneettirannekkeet ja ohjeet. Suuntasimme pukuhuoneeseen, jossa lauma ilkialastomia naisia jo kekkuloi pyyhkeet päässä. Pähkäilimme ovella hetken, että menikö tämä nyt ihan oikein, kun meille kummallekin ohjeistettiin pukuhuone 1, mutta sitten joku mies tunki ohitsemme ovesta ja päättelimme, että kai H:kin sitten voi astua sisään.

Paikassa saunoivat, uivat ja vaihtoivat vaatteita miehet ja naiset sekaisin. Uimapukua ei saanut käyttää. Hämmennys. Joka paikassa kymmenittäin ilkialastomia tuntemattomia ihmisiä. En tiennyt, minne katseen pistäisi. Tuijottelin varpaitani ja kattoa. Jos katsoin suoraan eteenpäin, pituudestani johtuen sain usein eteeni kokonaisen lauman nakuihmisten keskikohtia. Kyllähän minä suomalaisena toki olen tottunut siihen, että saunassa saunotaan alasti, mutta että täysin vieraiden miesihmisten seassa...

Alkuhämmennyksestä toettuamme tilanteeseen tottui lopulta aika nopeasti. Alastomuutta oli ympärillä niin paljon, ettei siihen enää kiinnittänyt pahemmin huomiota. Se, mihin ehdin kiinnittää huomiota, oli yleinen karvattomuus. Näemmä lähes kaikki naiset poistavat kaikki ihokarvansa, ehkä kulmakarvoja ja hiuksia lukuunottamatta, ja miehistäkin suurin osa poistaa karvat.. no, sieltä. Minusta vähän vastenmielinen ilmiö - näyttivät ylikasvaneilta, suhteettomankokoisilta lapsilta.

Sitten itse asiaan eli saunomiseen. Paikassa oli monia eri saunoja, joissa tarjottiin erikoisuuksia. Yhdessä oli näkymä akvaarioon, toisessa näytettiin Blofin musiikkivideoita (hyi hiddo), kolmannessa oli höyryä, neljännessä musiikkia jne. Me kävimme ensin istuksimassa akvaariosaunassa. Seinällä oli tiimalasi, joka näytti, kuinka kauan saunassa on turvallista olla (!). Löylyä ei saanut heittää, tietenkään. Lämpötila oli kuitenkin sopivat 80 astetta. Myöhemmin kokeilimme myös musiikkisaunaa, punaseetrisaunaa ja suomalaista kelosaunaa. Kelosaunassa osallistuimme löylyrituaaliin, josta meille kerrottiin, että se on vanha suomalainen spirituaalinen erikoisrituaali. Indonesialainen tyttö heitti muutaman kauhan vettä kiuaskiville, minkä jälkeen hän otti pyyhkeen ja tanssahteli sitä pyörittäen ympäri kelosaunaa. Meidän kuului olla rituaalin aikana hiirenhiljaa. Tämä toistettiin kolme kertaa. Sitten meidän tuli mennä ulos ja viilentyä alle 10 asteen ulkoilmassa ainakin 10 minuuttia, koska muuten ruumiinlämpömme voisi jäädä liian korkeaksi, mikä olisi meille vaarallista.

Löylyrituaalin jälkeen kävimme kokeilemassa eri altaita. Ulkona oli ihan vänkä istua lämpimässä porealtaassa. Kylmävesialtaisiin emme uskaltautuneet, mutta sisä- ja ulkoporealtaisiin sekä isoon uima-altaaseen hieman. Ruuhka haittasi välillä, eikä joka paikkaan viitsinyt tunkea istumaan kylkikylkeen nakujen sekaan.

Hammam-puolella oli höyryhuone, pesualue ja aivan ihana suolavesiallas. Vesi kirveli hieman, mutta kannatti kellujaa upeasti ja tänään huomasin ihottumieni olevan eilistä paremmassa kunnossa. Ehkä se suolavesi auttoi. Hammam-puolellakin vaadittiin ehdotonta hiljaisuutta, mikä varmaan pelasti paljon. Jos se kaikki hollantilaismäärä olisi vielä puhunutkin normaalilla hollantilaisvolyymilla, olisi paikassa varmaan mennyt hermot aika äkkiä.

Paikassa oli myös lojumisalueita, joissa saattoi loikoilla lepotuoleilla tai futonpatjoilla kylpytakki päällä ja torkkua tai lukea lehtiä. Ja tietenkin ravintola, josta sai ruokaa ja juomaa magneettirannekkeeseen liitetylle tilille. Ulkona oli altaiden ja erillisten ulkosaunojen lisäksi puutarha, joka ei tänä myöhäisenä keväänä ollut ihan parhaimmillaan. Sijaintikaan ei ole ihan ykkönen - heti Rotterdamin moottoritien vieressä. Sieltä sitä voi autosta tähyillä nakuilijoita.

Kaikenkaikkiaan rentouttava mutta hämmentävä kokemus. Nautin hammam-puolesta eniten, ehkä siksi, että mukasuomalainen saunapuoli oli minulle korni kokemus vääristetyssä tuttuudessaan. Miksei siellä voi olla vaikka oikeaa suomalaista saunaa, löylykiuluineen ja vastoineen? Entäpä savusauna tai kotasauna, siinä vasta eksotiikkaa kornien musiikkivideosaunojen ja löylyrituaalien tilalle? Illalla oli joka tapauksessa hyvin väsynyt ja dehydroitunut olo. Kun saunoo viitisen tuntia, olisi syytä muistaa myös juoda.

Eipä tästä suosikkisaunaelämystäni tullut. Niitä on kaksi: toinen erään Katumajärven rannalla ystävien kera keskikesän yönä ja toinen mökillä meren rannalla kesäiltana, kun saunan jälkeen pääsee kuistille istumaan ja hengittelemään. Äänimaailmakin vähän toinen kuin Rotterdamin motarin automelu.12 kommenttia:

 1. Vau, no kyllä vei mehut teikäläinen saunominen! Onko hollantilaiset yleensäkin niin helpponakuisia vai oliko tämä joku nudistijuttu erikseen? Tietääpä varoa jos joskus saa kutsun saunaan Hollantiin. Ja ihan totta, kuka pitäisi yllä suomalaisen saunan mainetta maailmalla, täytyy vaatia copy right. .

  Minulle esiteltiin täällä kerran ylpeänä suomalainen sauna, sähkösellainen, kauneussalongin yhteydessä. Kaunis oli kokopuinen ja yksi laudekin, rouvat istuivat pyyhkeet ympärillä (ei päässä) lauteella, sitä varmaan tarvitsi sen takiakin ettei olisi tullut kylmä. Löylyä ei myöskään saanut heittää.

  Pari päivää sitten muuten tv Arte esitteli tunnin verran suomalaisten saunomista, siitä sai sen käsityksen että Suomessakin vaan kimppanakuillaan naiset, miehet ja lapset yhteisvoimin, tutut ja tuntemattomat.

  Kai saan linkittää tämän jutun sivulleni?

  VastaaPoista
 2. Sirokko, googlettelin ja vaikuttaa siltä, että hollantilaiset ovat yleensäkin helpponakuisia ja tällainen yleisnakuilu kuuluu kaikkiin täkäläisiin saunoihin. Kyllä mekin kieltämättä hetken ihmettelimme, että tuliko tässä varattua ilta nudistilassa.  Linkitä toki. :-)

  VastaaPoista
 3. Sirokkon hietikolta tulin kiinnostuneena kurkkaamaan tuota saunomista. Kuulosti samalta kuin joskus telkussa näytetty saksalainen suomalainen saunominen, sielläkin olivat miehet ja naiset sekaisin ja joku pyöritteli pyyhettä.  Meillä kerran muinoin rantasaunalla muutamia eksoottisia vieraita saunotettaessa afrikkalainen vieras tuli kiireesti pois saunasta, kun huomasi joutuneensa sinne vain alastomien miesten seurassa. Vaikutti siltä, että hänestä se oli paljon kuin olla alasti yhdessä naisten kanssa:)

  VastaaPoista
 4. Hoh! Tainnut pariskunta käydä jossain coffee shopissa ja nyt sitten höyryävät omiaan:D  Tänään tuli sen kauhuamani tentin tulokset:

  Jakson arvosana : 4/5

  Tentti : 4/5

  Verkkokeskustelu : 5/5; politiikan ja toisaalta markkinoiden, imagojen ja identiteettien suhteen taitavaa erittelyä.(Täh! Ai jaa, no niin kai sitten. toim.huom.)  Ja minä kun jo (täälläkin) rasvailin narua ja kierin itsesäälissä voivotellen tyhmyyttäni. Tästä lähtien en kyllä enää arvaile suoristustani vaan odotan kunnes tulokset tulevat. Minähän olen jo kuin joku kouluaikojeni kammotus, ns. kymppityttö! Ensin kokeen jälkeen tuherretaan itkua ja toivotaan, että pääsisi edes läpi ja sitten "yllätytään", että miten ihmeessä sieltä tulikin täysi kymppi!:D

  VastaaPoista
 5. No Harri, arvasinhan mä tuon etukäteen. :-p Kymppityttö mikä kymppityttö.  Inkivääri: Se pyyhkeen pyörittely taisi jotenkin ohjata löylyjä meitä päin, mutta kyllä siitäkin oli tehty ihme salatiedettä ja rituaalia.

  VastaaPoista

 6. Eivät sentään laittaneet saunojia tanssimaan ympyrässä...hämmentävän huvittava saunapäivä!

  VastaaPoista
 7. Jonna: Mä jo melkein kyllä odotin, että pitäisi ottaa vierustoveria kädestä ja hymistä "ommmmmm"....

  VastaaPoista
 8. "Kymppityttö mikä kymppityttö."  No jos näinkin hyvin menee niin ei tämä tyttönä elely ole loppujen lopuksi yhtään hullumpaa.  PS. Älysin vasta nyt, että eilen klo. 12.00 tuli 9:n kuukautta tupakoinnin lopettamisesta. Ei olisi viellä syksyllä päiviä laskiessa kuvitellut, että tuonkin voi unohtaa!

  VastaaPoista
 9. Mulla olis kyllä ollut tekemistä sen hiljaa pysyttelemisen kanssa tuon löylyrituaalin aikana!  Täällä myöskin eräs pieni hotelli kotini lähellä ylpeänä mainostaa saunaansa. No, uteliaisuuttani kurkkasin, ja se oli sitten sellainen neliömetrin kokoinen höyrysuihkukoppero. Voihan sekin ihan rentouttava kokemus olla, mutta saunasta aika kaukana!

  VastaaPoista

 10. Ai kato, unohtui nimi... siis tuo anonyymi olin minä :)

  VastaaPoista
 11. heh, kuulostaa aivan samalle kuin oma kokemukseni saunakeskuksesta, aikas erikoista menoa.. Tuo suomalainen saunatanssi johtaa juurensa Saksaan, siella saunotaan juuri kertomallasi tavalla. Etta perinteet on selvitetty aivan vimpan paalle.  Mutta jotta seuraava saunakokemuksesi olisi parempi, poikkeahan puusaunan loylyissa taalla:

  http://www.saunacentre.nl/ Nakuna siellakin vaki juoksee mutta jotenkin saadyllisemmin kuin noissa isoissa keskuksissa.

  VastaaPoista

 12. Oo, kiitos linkistä!

  VastaaPoista