5.9.06

Allochtoon, autochtoon


Vaalit lähestyvät ja sen myötä poliittinen keskustelu kiihtyy. Nyt Amsterdamin PvdA on taas nostanut esiin termin allochtoon ja vaatii sen poistamista käytöstä. Allochtoon tarkoittaa tarkalleen ottaen sellaista Alankomaiden asukasta, jonka vanhemmista ainakin jompikumpi on syntynyt muualla. Tämän määritelmän mukaan esimerkiksi kruununprinssi on allochtoon, sillä hänen isänsä, prinssi Claus, oli saksalainen. Normaalikielenkäytössä allochtoonilla tarkoitetaan kuitenkin lähinnä etnisesti ei-hollantilaista.

PvdA:n mielestä jako allochtooneihin ja autochtooneihin edistää turhaa "me ja ne" -ajattelua. Olen ihan samaa mieltä, mutta en usko, että termi mihinkään yleisestä kielenkäytöstä tai De Telegraafin otsikoista katoaa. Muistutetaanpa mieliin tuloksia viimevuotisesta asennetutkimuksesta: neljäsosa autochtooneista eli
"aidoista" hollantilaisista suhtautuu penseästi allochtooneihin. 47% uskoi allochtoonien käyttävän hyväksi hollantilaista sosiaalijärjestelmää ja 36% mielestä allochtoonit ovat epärehellisiä. Jako meihin ja niihin istunee vielä tiukassa.

Jakoa yrittää tällä viikolla vielä korostaa PVV:n kansanedustaja Geert Wilders, joka ehdottaa, että kansalaisuudettomien allochtoonien pitäisi allekirjoittaa assimlaatiosopimus. Siinä allochtoon lupaa jakavansa maan arvot ja normit. Allekirjoittamattomat tulisi karkoittaa. Wilders korostaa, että sopimuspakko koskisi vain ei-länsimaisia allochtooneja. Meidän ei siis tarvitsisi luvata jakavamme hollantilaisia arvoja, mutta kiinalaisten tuttaviemme kyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti