13.9.06

Kohua tyhjästäOikeusministeri Piet Hein Donner - josta en mitenkään erityisesti pidä - sai aikaan ison myrskyn. Hän meni sanomaan haastattelussa, että jos ehdoton enemmistö hollantilaisäänestäjistä sitä haluaisi, voisi sharia tulla voimaan Alankomaissakin. Niinhän se tietysti on. Jos ehdoton enemmistö äänestäjistä äänestää jonkin asian puolesta, niin yleensä demokratiassa kyseinen asia sitten pyritään toteuttamaan. Donnerin lausunnolla ei sinänsä ollut informaatioarvoa, mutta tässä ilmapiirissä kylläkin paljon tulenarkuutta.

Muiden puolueiden poliitikot tarttuivat harkitsemattomaan lausahdukseen kuin purkka jalkapohjaan. Miten ministeri voi sanoa tuollaista? Kannattaako ministeri siis shariaa? Eikö ministeri arvosta länsimaista yhteiskuntaa ja sen arvoja? Sympatiseeraako ministeri barbaarimaisia ääri-islamilaisia?

Donner joutunee selittelemään lausumaansa vielä pitkään.

Ja miksi en pidä Piet Hein Donnerista? Viime vuonna vankeudesta vapautettiin mies, joka oli ehtinyt istua neljä vuotta tuomiota raiskauksesta ja murhasta. Mies todettiin syyttömäksi, kun eräs toinen tunnusti teot. Kävi ilmi, että uhrista otetut DNA-näytteet eivät täsmänneet rikoksesta tuomittuun, ja että syyttäjäviranomainen oli ollut koko ajan asiasta tietoinen. Oikeus ei kuitenkaan saanut tätä tietoa, ja siksi väärä mies tuomittiin rikoksesta.

Media kirjoitti asiasta tietenkin paljon. Oikeusministeri Donner kritisoi mediaa ja ilmoitti, että kertomalla asiasta media murentaa kansalaisten luottamusta Hollannin oikeuslaitosta kohtaan.

Minusta kun luottamusta murentaa jo se, että väärä mies istuu vuosikausia vankilassa ja oikea murhaaja on vapaalla jalalla, DNA-todisteista huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti