12.9.06

Tekijänoikeuskorvaukset kirjastolainoihin


Luin verkkohesarista tämän uutisen:


Tekijänoikeuskorvauksia esitetään ulotettavaksi kirjastolainoihin.
Hallitus antoi tiistaina asiaa koskevan lakiesityksen eduskunnalle.
Esityksen mukaan korvausta annetaan tekijöille lainausmäärien mukaan.
Korvausta saavat myös ulkomaiset kirjailijat.


Jos jollakulla on lisätietoa tai linkkejä asiasta enemmän kertoviin uutislähteisiin, laittakaa kommentteihin. Kuulostaa nimittäin hieman huolestuttavalta tuo. Onko kirjastolla varaa maksaa Stephen Kingille tai J.K. Rowlingille lainausmäärien mukaista tekijänoikeuskorvausta? Ja miksi pitäisi?2 kommenttia:


  1. Mielenkiintoista tossa oli, että Kirjailijaliiton pj kehui ideaa ja samassa yhteydessa napisi, että jonkin palkinnon voittanutta runokirjaa ei ollut tilattu kuin pariin hassuun kirjastoon. Onkohan tässä siis ideana saada kirjastot hankkimaan vähemmän suosittua materiaalia määrärahoillaan, jotta korvaussummat jäisivät pieniksi? Ei kuulosta kauhean loogiselta. Missähän vaiheessa ne keksii sitten ottaa käyttäjiltä maksun lainoista kompensoidakseen uusia kuluja?

    VastaaPoista
  2. "Missähän vaiheessa ne keksii sitten ottaa käyttäjiltä maksun lainoista kompensoidakseen uusia kuluja?"    Aivan, tuota minäkin pelkään. Johan se kirjaston maksuttomuus on ollut muutamaan kertaan kokkaripoliitikkojen hampaissa. Sitten saadaan Suomeen samanlaiset kirjastot kuin tänne, eli maksulliset ja valikoimaltaan kehnot.

    VastaaPoista