23.11.06

Einduitslag


Tässä sitten parlamenttivaalien lopulliset tulokset.

CDA (Christen-Democratisch Appel) 41 paikkaa
PvdA (Partij van de Arbeid) 32 paikkaa
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) 22 paikkaa
SP (Sosialistische Partij) 26 paikkaa
Lijst Pim Fortyun 0 paikkaa
GroenLinks 7 paikkaa
D66 (Demcraten 66) 3 paikkaa
CU (Christen Unie) 6 paikkaa
SGP (Staatkundig Gereformeede Partij) 2 paikkaa
PvdD (Partij voor de Dieren) 2 paikkaa
PvdV (Partij voor de Vrijheid) 9 paikkaa

Pieniä mainintoja puolueista:
 • ChristenUnieta voitaisiin ehkä verrata meidän kristillisiin, ovat kovin raamatullisia, mutta ehkä tietyissä asioissa kuitenkin meidän kristillisistämme vasemmalla. Megaprotestantteja kuitenkin. Toinen oikein uskonnollinen puolue tuossa listassa on reformoitujen SGP, joka on kuitenkin vielä radikaalimpi. SGP:n mukaan jumala on määrännyt, että nainen ei voi olla päättävässä asemassa - siksipä päästivät naiset jäseniksi vasta 2006, ja silloinkin pakosta. SGP kannattaa myös kuolemanrangaistusta.
 • PvdD on eläinten puolue - se, jolla oli se blogissa esiintynyt kiva kissajuliste. H on tyytyväinen, että eläimet saivat kaksi paikkaa parlamenttiin.
 • Komealta kuulostava Vapauden puolue on oikeasti Geert Wildersin yhden miehen show, joka siis kalasti rasismilla yhdeksän paikkaa parlamenttiin. Wilders vaahtosi jo yöllä televisiossa, kuinka heitä ei saa sulkea hallitusneuvottelujen ulkopuolelle, kun kerran puoli miljoonaa heitä äänesti. Hän toisti tuon "half miljoen mensen" varmaan tusinan kertaa. Wildersin tunnistaa erittäin blondatusta ja föönatusta tukasta.
 • Pim Fortyunin jämäpuolue putosi pois. Ehkä sen vanhat äänestäjät sitten äänestivät Wildersiä. Fortyunilaisethan hajosivat sisäisiin riitoihin ja pirstaloituivat.
 • Sosialistipuolueen entinen nimi on Kommunistiese Partij Nederland - Marxistes-Leninistes. Joidenkin analyysien mukaan SP sai ääniä varsinkin niiltä, joita huolettaa terveydenhuoltojärjestelmän yksityistäminen ja taso. Ymmärrettävää.
Hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja hankalat, voi kestää monta kuukautta. Blogailen asiasta, kun jotain tapahtuu. Sillä välin blogaan kyllä muustakin, eli politiikasta piittaamattomat, älkää vielä poistako bookmarkkia.

3 kommenttia:


 1. Täällä kommentoitiin uutisissa vaalitulosta toteamalla, että edessä on hankalat neuvottelut, mutta että Hollannissa on totuttu.

  VastaaPoista
 2. No juu. Kuulemma viimeksikin kesti kuukausia.  Olitko se muuten sinä, joka pyysit runokäännöstä? Olen sitä nyt pähkäillyt, ja todennut, että ei mun taidot oikein kyllä riitä. Siitä tulisi melkein samanlainen tulos kuin Babelfishillä käännettynä.. Kun en ymmärrä puhekielisiä ilmauksia ynnä muuta. Sorry.

  VastaaPoista
 3. No ei se mitään.

  Luultavasti ne osat jotka jää hämäräksi on juuri jotain puhekieltä, tai voi olla myös Jeroenin omia juttuja.  Kiitti kuitenkin!

  VastaaPoista